De geneeskracht van mais
Mais is een heerlijke kluifgroente als je hem in de oven of op een barbecue grilt. Lekker aan een maiskolfje kluiven is een lust voor de kauwspieren. De vezels zijn erg gezond voor de spijsvertering en het is leuk om te weten dat popcorn ook vezels bevat en daarmee een relatief gezonde snack is. Mais komt oorspronkelijk uit Amerika maar Columbus zag in eerste instantie over het hoofd dat er mais werd gegeten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud
Mais, voedsel van de maya´s en Olmeken
Mais is een
groente die stamt uit Noord en midden Amerika. De Olmeken en de Maya´s hadden mais vrijwel dagelijks op het menu staan. Ook de Indianen in Noord Amerika kenden mais. Columbus was de eerste Europeaan die met mais in aanraking kwam. In eerste instantie negeerde de ontdekkingsreiziger deze gezonde groente. Mais werd door de Noord Amerikaanse etnische volkeren gebruikt om maismeel van te maken en de groente werd uit het vuistje gegeten.
Vitaminen in mais
In mais zit veel vitamine B1 of thiamine. In 100 gram mais zit 13% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor B1. Alleen van pantotheenzuur(B5) zit er iets meer in 14% van de ADH. Niacine(B3), foiliumzuur(B11) en ascorbinezuur(Vitamine C) zijn allen met 11% van de ADH vertegenwoordigd in de maiskolf. Voorts zit er 7% van de ADH aan pirydoxine(B6) in mais en 6% van de ADH aan vitamine A. Van riboflavine(B2) zit er 4% van de ADH in mais. Er zitten nog meer
vitaminen in maiskorrels maar dat zijn allemaal marginale waarden, lager dan 4% van de ADH.
Mineralen in mais
Mineralen zijn gelijkmatig vertegenwoordigd in mais.
Magnesium zit het meest in mais. Een ons mais is goed voor 9% van de ADH aan magnesium. Het gezonde
mineraal mangaan zit ook in mais; namelijk 7% van de ADH in 100 gram. Voor koper en
ijzer geldt dat er van beide 6% van de ADH in een maiskolf zit. Mais bevat 4% van de ADH aan
zink. Overige mineralen hebben allemaal lagere percentages dan 3%.
Maisplant /
Bron: Jalyton, Wikimedia Commons (CC0)Zetmeelrijk = gezond
Mais is gezond omdat het een natuurlijk zetmeelrijk product is. Andere groenten met veel zetmeel zijn bijvoorbeeld
aardappelen en
erwtjes. In natuurlijke zetmeelproducten zitten veel vezels. Als deze vezels regelmatig gegeten worden werken ze preventief tegen diabetes,
hart -en vaatziekten en sommige typen kanker. Voedseldeskundigen zeggen dat je van een zetmeelrijk product eerder vol zit dan andere soorten voeding waardoor je minder snel de neiging krijgt om je te overeten. Op deze manier voorkomt mais eten obesitas. Vezelrijke producten stimuleren de spijsvertering en voorkomen tal van problemen zoals constipatie en
indigestie.
Mais tegen hoge bloeddruk
In mais mogen dan niet eens bijster veel vitaminen en mineralen zitten maar het is desondanks toch heel gezond door het grote aantal vezels en
fytonutriënten die in de maiskolf schuil gaan. De combinatie van fytonutriënten geeft extra gezondheidsvoordelen die vroeger niet vaak onderzocht werden maar tegenwoordig steeds vaker aan wetenschappelijke onderzoeken onderworpen worden. Fytonutriënten in de maiskolf stimuleren de aanmaak van angiotensine I converterend enzym (ACE) een glycoproteïne dat de kans op het krijgen van hoge bloeddruk verlaagt.
Fytonutriënten in mais
- Anthocyaninen,
- Betacaroteen,
- Hydroxykaneelzuur,
- Ferulazuur,
- Caffeïnezuur,
- Luteïne,
- Syringazuur,
- Protocatechuzuur,
- Vanillinezuur en
- Zeaxanthine.
Mais is goed voor de ogen
Niet alleen betacaroteen uit wortel is gezond voor de ogen. In bovenstaand rijtje wordt luteïne en zeaxanthine genoemd. Dat zijn beide stoffen die goed zijn voor de ogen. Vooral als je ouder wordt dan kan het gezichtsvermogen achteruit gaan. Er bestaat een ziekte met de naam ´leeftijdsgerelateerde staar´. Luteïne en zeaxanthine voorkomen het krijgen van deze ouderdomsziekten.
Mais, goed voor spijsvertering en bloedsuikerspiegel
Vezels bevorderen de spijsvertering. Vezels verlagen de kans op darmkanker. Vezels zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel niet overdreven veel fluctueert, omdat het eten gelijkmatiger verteerd wordt. Dat laatste is goed nieuws voor diabetespatiënten. Daar komt bij dat vitamine B1, B5 en B11 plus de proteïne in mais ook positieve effecten heeft voor de bloedsuikerspiegel. Een extra leuk feit is dat de vezels niet alleen in verse mais of de maiskolf zitten maar ook in popcorn wat uiteraard van mais gemaakt wordt.
Fructose uit mais
Er wordt veel mais verbouwd in de wereld maar slechts 1% van de verbouwde mais betreft zoete mais die geschikt is voor menselijke consumptie. Ander mais wordt gebruikt als veevoeder. Veel vaker komt het voor dat mais wordt geplant voor de fructose-industrie. Fructose is een uiterst zoete stof die verkregen wordt uit een speciaal daarvoor gekweekte maissoort. Deze zoetstof wordt geïsoleerd en vervolgens toegevoegd aan cakes, koekjes, snoepjes, frisdrank, boterhambeleg, voorverpakte maaltijden en soms zelfs vleesproducten.
Eettips mais
Mais maakt een maaltijd voedzamer. Sommige mensen doen mais zelfs door een pasta- of rijstmaaltijd. Mais past in een groentemix. Mais uit blik is niet aan te raden omdat alle blikvoer minder nutriënten bevat dan de verse variant. Maiskorrels zijn lekker voor op een salade en de vrolijke gele kleur geeft het oog ook wat fijns om naar te kijken. Vergeet niet dat er ook babymais bestaat wat helemaal geschikt is als saladegroente. Wanneer je van bakken houdt is het een goed idee om koekjes en cakes ten dele of geheel te voorzien van maismeel. Pannenkoeken gemaakt van 50% maismeel zijn weer heel anders van smaak. Maak je popcorn zelf met een beetje olijfolie en vergewis jezelf ervan dat je minder slechte vetten binnen krijgt dan voorverpakte popcorn. Het blijft het lekkerst om de maiskolf te grillen op een barbecue om hem vervolgens op te kluiven. Maiskolven behoren tot de lekkerste
gegrilde groenten.
Lees verder