De geneeskracht van mais

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud
- Mais, voedsel van de maya´s en Olmeken
- Vitaminen in mais
- Mineralen in mais
- Zetmeelrijk = gezond
- Mais tegen hoge bloeddruk
- Fytonutriënten in mais
- Mais is goed voor de ogen
- Mais, goed voor spijsvertering en bloedsuikerspiegel
- Fructose uit mais
- Eettips mais
Mais, voedsel van de maya´s en Olmeken
Mais is een groente die stamt uit Noord en midden Amerika. De Olmeken en de Maya´s hadden mais vrijwel dagelijks op het menu staan. Ook de Indianen in Noord Amerika kenden mais. Columbus was de eerste Europeaan die met mais in aanraking kwam. In eerste instantie negeerde de ontdekkingsreiziger deze gezonde groente. Mais werd door de Noord Amerikaanse etnische volkeren gebruikt om maismeel van te maken en de groente werd uit het vuistje gegeten.
Vitaminen in mais
In mais zit veel vitamine B1 of thiamine. In 100 gram mais zit 13% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor B1. Alleen van pantotheenzuur(B5) zit er iets meer in 14% van de ADH. Niacine(B3), foiliumzuur(B11) en ascorbinezuur(Vitamine C) zijn allen met 11% van de ADH vertegenwoordigd in de maiskolf. Voorts zit er 7% van de ADH aan pirydoxine(B6) in mais en 6% van de ADH aan vitamine A. Van riboflavine(B2) zit er 4% van de ADH in mais. Er zitten nog meer vitaminen in maiskorrels maar dat zijn allemaal marginale waarden, lager dan 4% van de ADH.Mineralen in mais
Mineralen zijn gelijkmatig vertegenwoordigd in mais. Magnesium zit het meest in mais. Een ons mais is goed voor 9% van de ADH aan magnesium. Het gezonde mineraal mangaan zit ook in mais; namelijk 7% van de ADH in 100 gram. Voor koper en ijzer geldt dat er van beide 6% van de ADH in een maiskolf zit. Mais bevat 4% van de ADH aan zink. Overige mineralen hebben allemaal lagere percentages dan 3%.Zetmeelrijk = gezond
Mais is gezond omdat het een natuurlijk zetmeelrijk product is. Andere groenten met veel zetmeel zijn bijvoorbeeld aardappelen en erwtjes. In natuurlijke zetmeelproducten zitten veel vezels. Als deze vezels regelmatig gegeten worden werken ze preventief tegen diabetes, hart -en vaatziekten en sommige typen kanker. Voedseldeskundigen zeggen dat je van een zetmeelrijk product eerder vol zit dan andere soorten voeding waardoor je minder snel de neiging krijgt om je te overeten. Op deze manier voorkomt mais eten obesitas. Vezelrijke producten stimuleren de spijsvertering en voorkomen tal van problemen zoals constipatie en indigestie.Mais tegen hoge bloeddruk
In mais mogen dan niet eens bijster veel vitaminen en mineralen zitten maar het is desondanks toch heel gezond door het grote aantal vezels en fytonutriënten die in de maiskolf schuil gaan. De combinatie van fytonutriënten geeft extra gezondheidsvoordelen die vroeger niet vaak onderzocht werden maar tegenwoordig steeds vaker aan wetenschappelijke onderzoeken onderworpen worden. Fytonutriënten in de maiskolf stimuleren de aanmaak van angiotensine I converterend enzym (ACE) een glycoproteïne dat de kans op het krijgen van hoge bloeddruk verlaagt.
Fytonutriënten in mais
- Anthocyaninen,
- Betacaroteen,
- Hydroxykaneelzuur,
- Ferulazuur,
- Caffeïnezuur,
- Luteïne,
- Syringazuur,
- Protocatechuzuur,
- Vanillinezuur en
- Zeaxanthine.
Mais is goed voor de ogen
Niet alleen betacaroteen uit wortel is gezond voor de ogen. In bovenstaand rijtje wordt luteïne en zeaxanthine genoemd. Dat zijn beide stoffen die goed zijn voor de ogen. Vooral als je ouder wordt dan kan het gezichtsvermogen achteruit gaan. Er bestaat een ziekte met de naam ´leeftijdsgerelateerde staar´. Luteïne en zeaxanthine voorkomen het krijgen van deze ouderdomsziekten.