De geneeskracht van mais

De geneeskracht van mais Mais is een heerlijke kluifgroente als je hem in de oven of op een barbecue grilt. Lekker aan een maiskolfje kluiven is een lust voor de kauwspieren. De vezels zijn erg gezond voor de spijsvertering en het is leuk om te weten dat popcorn ook vezels bevat en daarmee een relatief gezonde snack is. Mais komt oorspronkelijk uit Amerika maar Columbus zag in eerste instantie over het hoofd dat er mais werd gegeten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Mais, voedsel van de maya´s en Olmeken

Mais is een groente die stamt uit Noord en midden Amerika. De Olmeken en de Maya´s hadden mais vrijwel dagelijks op het menu staan. Ook de Indianen in Noord Amerika kenden mais. Columbus was de eerste Europeaan die met mais in aanraking kwam. In eerste instantie negeerde de ontdekkingsreiziger deze gezonde groente. Mais werd door de Noord Amerikaanse etnische volkeren gebruikt om maismeel van te maken en de groente werd uit het vuistje gegeten.

Babymais / Bron: Brian Snelson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Babymais / Bron: Brian Snelson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Vitaminen in mais

In mais zit veel vitamine B1 of thiamine. In 100 gram mais zit 13% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor B1. Alleen van pantotheenzuur(B5) zit er iets meer in 14% van de ADH. Niacine(B3), foiliumzuur(B11) en ascorbinezuur(Vitamine C) zijn allen met 11% van de ADH vertegenwoordigd in de maiskolf. Voorts zit er 7% van de ADH aan pirydoxine(B6) in mais en 6% van de ADH aan vitamine A. Van riboflavine(B2) zit er 4% van de ADH in mais. Er zitten nog meer vitaminen in maiskorrels maar dat zijn allemaal marginale waarden, lager dan 4% van de ADH.

Mineralen in mais

Mineralen zijn gelijkmatig vertegenwoordigd in mais. Magnesium zit het meest in mais. Een ons mais is goed voor 9% van de ADH aan magnesium. Het gezonde mineraal mangaan zit ook in mais; namelijk 7% van de ADH in 100 gram. Voor koper en ijzer geldt dat er van beide 6% van de ADH in een maiskolf zit. Mais bevat 4% van de ADH aan zink. Overige mineralen hebben allemaal lagere percentages dan 3%.

Maisplant / Bron: Jalyton, Wikimedia Commons (CC0)Maisplant / Bron: Jalyton, Wikimedia Commons (CC0)

Zetmeelrijk = gezond

Mais is gezond omdat het een natuurlijk zetmeelrijk product is. Andere groenten met veel zetmeel zijn bijvoorbeeld aardappelen en erwtjes. In natuurlijke zetmeelproducten zitten veel vezels. Als deze vezels regelmatig gegeten worden werken ze preventief tegen diabetes, hart -en vaatziekten en sommige typen kanker. Voedseldeskundigen zeggen dat je van een zetmeelrijk product eerder vol zit dan andere soorten voeding waardoor je minder snel de neiging krijgt om je te overeten. Op deze manier voorkomt mais eten obesitas. Vezelrijke producten stimuleren de spijsvertering en voorkomen tal van problemen zoals constipatie en indigestie.

Mais tegen hoge bloeddruk

In mais mogen dan niet eens bijster veel vitaminen en mineralen zitten maar het is desondanks toch heel gezond door het grote aantal vezels en fytonutriënten die in de maiskolf schuil gaan. De combinatie van fytonutriënten geeft extra gezondheidsvoordelen die vroeger niet vaak onderzocht werden maar tegenwoordig steeds vaker aan wetenschappelijke onderzoeken onderworpen worden. Fytonutriënten in de maiskolf stimuleren de aanmaak van angiotensine I converterend enzym (ACE) een glycoproteïne dat de kans op het krijgen van hoge bloeddruk verlaagt.

Rode mais of aardbeimais / Bron: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rode mais of aardbeimais / Bron: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Fytonutriënten in mais

 • Anthocyaninen,
 • Betacaroteen,
 • Hydroxykaneelzuur,
 • Ferulazuur,
 • Caffeïnezuur,
 • Luteïne,
 • Syringazuur,
 • Protocatechuzuur,
 • Vanillinezuur en
 • Zeaxanthine.

Mais is goed voor de ogen

Niet alleen betacaroteen uit wortel is gezond voor de ogen. In bovenstaand rijtje wordt luteïne en zeaxanthine genoemd. Dat zijn beide stoffen die goed zijn voor de ogen. Vooral als je ouder wordt dan kan het gezichtsvermogen achteruit gaan. Er bestaat een ziekte met de naam ´leeftijdsgerelateerde staar´. Luteïne en zeaxanthine voorkomen het krijgen van deze ouderdomsziekten.

Maisveld / Bron: Andy Pearce, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Maisveld / Bron: Andy Pearce, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Mais, goed voor spijsvertering en bloedsuikerspiegel

Vezels bevorderen de spijsvertering. Vezels verlagen de kans op darmkanker. Vezels zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel niet overdreven veel fluctueert, omdat het eten gelijkmatiger verteerd wordt. Dat laatste is goed nieuws voor diabetespatiënten. Daar komt bij dat vitamine B1, B5 en B11 plus de proteïne in mais ook positieve effecten heeft voor de bloedsuikerspiegel. Een extra leuk feit is dat de vezels niet alleen in verse mais of de maiskolf zitten maar ook in popcorn wat uiteraard van mais gemaakt wordt.

Fructose uit mais

Er wordt veel mais verbouwd in de wereld maar slechts 1% van de verbouwde mais betreft zoete mais die geschikt is voor menselijke consumptie. Ander mais wordt gebruikt als veevoeder. Veel vaker komt het voor dat mais wordt geplant voor de fructose-industrie. Fructose is een uiterst zoete stof die verkregen wordt uit een speciaal daarvoor gekweekte maissoort. Deze zoetstof wordt geïsoleerd en vervolgens toegevoegd aan cakes, koekjes, snoepjes, frisdrank, boterhambeleg, voorverpakte maaltijden en soms zelfs vleesproducten.

Eettips mais

Mais maakt een maaltijd voedzamer. Sommige mensen doen mais zelfs door een pasta- of rijstmaaltijd. Mais past in een groentemix. Mais uit blik is niet aan te raden omdat alle blikvoer minder nutriënten bevat dan de verse variant. Maiskorrels zijn lekker voor op een salade en de vrolijke gele kleur geeft het oog ook wat fijns om naar te kijken. Vergeet niet dat er ook babymais bestaat wat helemaal geschikt is als saladegroente. Wanneer je van bakken houdt is het een goed idee om koekjes en cakes ten dele of geheel te voorzien van maismeel. Pannenkoeken gemaakt van 50% maismeel zijn weer heel anders van smaak. Maak je popcorn zelf met een beetje olijfolie en vergewis jezelf ervan dat je minder slechte vetten binnen krijgt dan voorverpakte popcorn. Het blijft het lekkerst om de maiskolf te grillen op een barbecue om hem vervolgens op te kluiven. Maiskolven behoren tot de lekkerste gegrilde groenten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maïs (graansoort)Maïs is een graan dat oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt. De officiële naam van maïs is zea. Maïs behoort tot de fam…
Allemaal aan de snackgroentenAllemaal aan de snackgroentenOorspronkelijk bedacht om kinderen aan de groenten te krijgen, wordt het inmiddels ook gebruikt om de gezondheid in zijn…
Thais koken: CurryThais koken: CurryDe Thaise curry behoort tot de lekkerste gerechten van de Thaise keuken. De bekendste Thaise curries zijn rode curry, gr…
Gezond snoepen, popcorn is gezond!Gezond snoepen, popcorn is gezond!Ben je ook nog steeds op zoek naar die ene gezonde lekkernij? Welnu zoek niet verder, die heerlijke gepofte maÏsvlokken…

De geneeskracht van papayazaadDe geneeskracht van papayazaadDe papayavrucht en papayabladeren en papayabloemetjes zijn erg gezond. De vrucht wordt wereldwijd gegeten. De bladeren e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ashlyak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=90
 • Foto's wikimedia commons
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Angiotensine_I_converterend_enzym
 • http://www.eatingwell.com/blogs/health_blog/what_s_fresh_is_corn_healthy_or_not
 • http://www.usnews.com/news/50-ways-to-improve-your-life/articles/2007/12/17/health-reasons-to-cut-back-on-corn-consumption
 • http://home.howstuffworks.com/corn3.htm
 • http://www.livestrong.com/article/390907-is-corn-healthy-to-eat/
 • http://www.nutrition-and-you.com/sweet-corn.html
 • Afbeelding bron 1: Brian Snelson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Jalyton, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 3: Andrew Butko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Andy Pearce, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Reacties

Ingi, 05-05-2014
Volgens wiki is mais een gras, dus geen groente. Reactie infoteur, 06-05-2014
Volgens mij is al het gras uit te persen als sap en kun je zelfs gras als groentedrank gebruiken.

Gea, 03-04-2014
Hebben jullie wel eens bedacht dat veel mensen dit helemaal niet lekker vinden en er ook nog eens allergisch voor zijn? Ik vind het ronduit smerig en ieder restaurant vindt het tegenwoordig om mais door de salades te doen. Reactie infoteur, 03-04-2014
Smaken verschillen. Mijn schatting is dat 99% van de mensen een geroosterde maiskolf heerlijk vinden. Maar mais uit blik, wat veel restaurants gebruiken is slap, waterig en te lang doorgekookt waardoor het bovendien zonder voedingswaarde is.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.