De geneeskracht van papayazaad

De geneeskracht van papayazaad De papayavrucht en papayabladeren en papayabloemetjes zijn erg gezond. De vrucht wordt wereldwijd gegeten. De bladeren eet men vooral in Zuidoost Azië en werken onder andere goed tegen malaria. De bloemetjes zijn heel bitter en werken ook als antimalariaprofylax, een preventief middel tegen malaria. Het zaad gooien de meesten weg maar dit is eetbaar, heel gezond en heeft zelfs geneeskracht! Papayazaden werken met namelijk goed voor de ingewanden die met de spijsvertering te maken hebben. In Hawaii wordt gedroogd papayazaad als medicijn verkocht. Er zitten enzymen in die de spijsvertering helpen.

Inhoud:


De smaak van papayazaad

In India kauwt men op papayazaad om de mond een frisse smaak te geven. Papayazaden worden door sommigen als substituut voor kappertjes gebruikt. Papayazaden smaken een beetje scherp, mosterachtig of peperachtig,. Het doet ook denken aan de scherpheid van radijs of mierikswortel. Papayazaden doen het goed in een dressing. Je kunt papayazaden drogen om ze in een dressing te doen maar je kunt ook azijn, olie en vers papayazaad blenderen zodat je een lekkere pittige dressing krijgt.

Papaya´s met zaad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Papaya´s met zaad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Papayazaad werkt antibacterieel

De zaden van papaya´s hebben antibacteriële eigenschappen. Ze werken tegen de e.coli bacterie en tegen salmonella. Papayazaad werkt ook goed tegen de buikinfectie tyfeuze koorts of buiktyfus. Papayazaden kunnen net als pompoenzaden inwendige wormen doden. Daarnaast werkt papayazaad goed tegen het uitvallen van de nieren.

Voedingswaarde papayazaad

Ook wanneer je geen last hebt van inwendige bacteriën kan papayazaad een uitkomst bieden. Papayazaad werkt verlichtend als je veel gegeten hebt of tijdelijk aan indigestie lijdt. De enzymen in papayazaad doen het eten beter verteren. Behalve enzymen bevat papayazaad vet, proteïnen, calcium, magnesium en fosfor.

Tekening papaya / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tekening papaya / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Papayazaad tegen parasieten

In de ingewanden kunnen parasieten voorkomen. Uit onderzoek in Nigeria bleek dat kinderen met parasieten deze kwijt waren als ze 7 dagen achtereen gedroogd papayazaad met honing hadden gegeten. 76% Van de behandelde kinderen was na een week papayazaad eten parasietvrij terwijl slechts 16% van de kinderen die een placebo hadden gekregen parasietvrij was. In het placebo zat net als in het echte medicijn honing dus daar kan het niet aan gelegen hebben.

Papayazaad tegen leverproblemen

Papayazaad wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om de lever mee te ontgiften. Wanneer iemand last heeft van cirrhose is het goed om papayazaad te eten. Fytotherapeuten zouden een leverpatiënt kunnen aanraden om papayazaad te eten. Elke dag een theelepel is genoeg.

Papayazaad tegen kanker

Papayazaadjes bevat isothiocyanaten. In wetenschappelijke onderzoeken op dieren bleken deze stoffen goed te werken tegen diverse vormen van kanker. Borstkanker, longkanker, prostaatkanker, alvleesklierkanker, darmkanker en leukemie worden door isothiocyanaten tegen gegaan.

Twee zaadrijke papaya´s / Bron: Genet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Twee zaadrijke papaya´s / Bron: Genet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Papayazaden tegen aambeien

Er zijn mensen die van hun aambeien zijn genezen door papayazaad te eten. Dat kan op de volgende manier. Je schilt een papaya en blendert het papayavruchtvlees met ongeveer 6 tot 8 zaden en een kopje water. Je krijgt vervolgens een frisse papayasmoothie die je zo kunt opdrinken.

Papayazaad als anticonceptiemiddel

Papayazaad wordt In Zuidoost Azië, Pakistan, India en Sri lanka al eeuwenlang gebruikt als anticonceptiemiddel voor de man en de vrouw. Door dagelijks een theelepel papayazaad te eten ontstaat er na drie maanden geen spermazotoïden meer. Deze volkswijsheid is niet officieel op mensen getest maar wel op dieren. Er zijn wetenschappelijke proeven gedaan met apen en ratten waaruit bleek dat ze inderdaad compleet onvruchtbaar werden. Na 45 dagen geen papayazaad eten werden de dieren weer vruchtbaar. Papayazaad heeft geen negatieve invloed op de libido. Papayazaad wordt als veilig beschouwd, ondanks dat het de onvruchtbaarheid beïnvloedt. Het feit dat de spermaproductie weer hervat wordt als men gestopt is met het eten van papayazaad geeft aan dat er niets blijvends aangetast wordt.

Gedroogd papayazaad lijkt op peperkorrels / Bron: Dacnoh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gedroogd papayazaad lijkt op peperkorrels / Bron: Dacnoh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Papayazaad zelf drogen en malen

In een papaya zitten erg veel papayazaden. Zelfs een kleine papaya is een rijke bron van zaad. Je kunt dit zaad wekenlang goed houden in de koelkast maar het is ook mogelijk om het te drogen. Als je papayazaad snel wilt drogen gebruik dan een oven op een lage temperatuur of stop de zaadjes in de oven terwijl je deze net hebt gebruikt om iets in te bakken. In de uren dat de oven afkoelt zal het zaad gedroogd worden. Wanneer het goed droog is dan lijkt papayazaad op peperkorrels. Het is zelfs mogelijk om een pepermolen te vullen met gedroogd papayazaad. De gedroogde korrels kunnen vermalen worden en over het eten worden gedaan. Je kunt het gedroogde zaad mengen met boter voor een boterhamspread, of mengen met olijfolie en geraspte kokos als boterhambeleg.

Papayazaad en honing

Gedroogd papayazaad kun je malen en in een potje wat voor een derde met honing is gevuld doen. De honing geeft het een zoete smaak zodat ook kinderen het willen eten. Doe net zoveel gedroogd papayazaad in het potje honing als dat er honing in zit. Vervolgens meng je het goed. Je neemt elke dag een theelepeltje hiervan om de medicinale effecten te bereiken. Gedroogd papayazaad in honing kan een jaar goed blijven.

Vers papayazaad eten

Vers papayazaad kun je zo opeten. Je moet even wat aan de licht scherpe smaak wennen. Je kunt beginnen met 5 zaadjes. Als je gewend bent eet je een theelepeltje zaadjes per dag op. Een theelepeltje papayapitten per dag heeft een prima medicinaal effect; meer nemen is niet nodig. Verder kun je vers papayazaad in een smoothie mengen met vruchtensap van papaya of andere vruchten zoals ananas en banaan.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zaden, waarom zijn ze supergezond?In zaden zitten allerlei belangrijke omega3 vetzuren waarvan de meeste mensen denken dat ze alleen in vis zitten. Zaden…
De geneeskracht van Papaya; anti kankermedicijnDe geneeskracht van Papaya; anti kankermedicijnBaarmoederhals-, alvleesklier-, borst-, long- en leverkanker kunnen genezen met papaya. Dat blijkt uit een onderzoek van…
Zaden en het gebruik ervanZaden en het gebruik ervanBehalve noten consumeren wij dagelijks ook vele zaden. Enkele veel gebruikte zaden zijn maanzaad, komijn en mosterd. Wel…
Malaria voorkomen en genezen op een natuurlijke manierMalaria voorkomen en genezen op een natuurlijke manierOver malaria is al heel veel geschreven. Minder bekend is dat er lokaal al veel gedaan kan worden om malaria tegen te ga…

De geneeskracht van pastinaakDe geneeskracht van pastinaakToen er nog geen aardappelen in Europa waren aten de mensen veel pastinaak. Dit is een grote gelig witte wortel. De Rome…
De geneeskracht van maisDe geneeskracht van maisMais is een heerlijke kluifgroente als je hem in de oven of op een barbecue grilt. Lekker aan een maiskolfje kluiven is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Genet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.healthdiaries.com/eatthis/4-health-benefits-of-papaya-seeds.html
 • http://aihealthrecipe.blogspot.nl/2008/01/papaya-seed-spread.html
 • http://goodguy.hubpages.com/hub/Health-benefits-of-papaya-and-papaya-seeds
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17472487
 • http://chowhound.chow.com/topics/282617
 • http://www.naturalnews.com/029126_birth_control_papaya.html
 • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874109007028
 • http://foodnhealth.tumblr.com/post/5165437461/papaya-seeds-some-tout-health-benefits-but-i-worry
 • http://www.barbara-simonsohn.de/papaya1.htm
 • http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=213&utm_source=rss_reader&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_feed
 • http://www.livestrong.com/article/543510-the-nutritional-value-of-papaya-seeds/#ixzz29JNDE8L7
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Genet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Dacnoh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van papayazaad"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Stine (infoteur), 23-03-2018 14:23 #10
Super artikel, bedankt! Ik heb net overrijpe papaya's voor een prikkie op de markt gekocht en vroeg me gewoon af of je de pitten ook zou kunnen gebruiken. Ja, dus😊

L. Rai, 16-11-2017 05:23 #9
Geweldige tip. Bedankt. Heb gedroogde papayazaad en weet door de tips 'hoe te gebruiken' en waar het allemaal goed voor is.
Mvg

Sita, 14-03-2017 21:21 #8
Als je Papaya zaadjes wil drogen, moet je ze dan ook spoelen? En mag je ze dan in een metalen zeef spoelen? Een theelepeltje per dag papaya zaadjes eten is genoeg, maar mag meer ook? Ergens las ik dat dat je 7x7 zaadjes per dag heel goed zou zijn. Overigens blijven de belangrijke helende stoffen ook in de gedroogde zaadjes aanwezig?

Audrey, 02-12-2016 17:01 #7
Bij de tuinen verkopen ze Papaya enzymen. Kan ik dat ook nemen i.p.v. pitten tegen een parasiet?

Erika, 17-11-2014 12:06 #6
Wij wonen in Zuid India. De laatste drie jaar komen we alleen nog maar papajas tegen zonder een enkel pitje.
Wat is hier aan de hand, kan iemand me dat vertellen. Is hier sprake van bestrijdingsmiddelen gebruiken of manipulatie van de vruchtbomen? Ben heel erg benieuwd of iemand dit weet.
Groet Reactie infoteur, 17-11-2014
Papaja's zonder pitten komen vaker voor in de tropen. Er kan sprake zijn van een gebrek aan mannelijke papajabomen in de omgeving. De enige manier om dit te weten te komen is te onderzoeken waar de papaja's precies vandaan komen.

Harry, 11-06-2014 07:28 #5
Ik gebruik bij de avondmaaltijd 2 gram curcuma, kan ik dan ook nog papaya poeder gebruiken? Zo ja, wat is de maximale dosering, ben ex kanker patiënt. Reactie infoteur, 12-06-2014
De maximale dosering is ongeveer eentheelepel poeder. Je kunt het gebruiken maar eerlijk gezegd is papayazaad niet de meest geschikt bron van isothiocyanaten(de stoffen die voor antikankerwerking moeten zorgen). Kolen zoals groene kool, bloemkool en spruitjes zijn een meer geschikte bron.

Paul Jackson, 09-05-2014 10:40 #4
Ik heb het ingenomen maar er is nog altijd geen resultaat. spijtig… Reactie infoteur, 09-05-2014
Ik weet niet waarom je het hebt ingenomen maar meestal kan het geen kwaad een professional in te schakelen. Als het bv bij darmproblemen wordt ingenomen dient dat gepaard te gaan met eliminatie van suiker, witmeelproducten en melkproducten aangezien deze stoffen de darmflora niet hewrstellen maar juist verder in onbalans brengen.

Dakshina Riezebos, 21-04-2014 08:46 #3
Ik had darmproblemen en bleek een paraciet te hebben. Medicijnen hielpen niet. Nu heb ik een kuur van 6 maanden pure papayapitten gevolgd samen met een streng koolhydraatvrij dieet: 1 platte soeplepel per dag in de ochtend door de kwark en een s'avonds door de salade. Pas na 6 maanden was ik genezen. Ik kan nu weer alles eten. Reactie infoteur, 22-04-2014
Geweldig!

Cornelius, 05-07-2013 11:05 #2
Een prima middel lijkt me.
We zou het graag willen kopen, maar tot nu toe hebben we geen adres kunnen vinden.
Wel papaya poeder of papaya kauw tabletten, maar geen papaya zaad?
Wie kan ons op weg helpen in deze. Reactie infoteur, 05-07-2013
De makkelijkste manier om aan papayazaad te komen is: papaya´s kopen en de zaden drogen. Een papaya is niet altjd in de supermarkt te koop maar wel bij Aziatische winkels en op vele markten.

Biharie, 16-06-2013 17:27 #1
De papay wordt en werd in Suriname door de bevolking heel veel gebruikt. Ook het kauwen van de pitten was een oud gebruik vanuit India. Daarom mag er wel wat meer reclame van de papaya vrvrucht gemaakt worden. Meer papaya minder de dokter. Dus mijn liefje wat wil je nog meer! Reactie infoteur, 17-06-2013
Gelukkig heb ik afgelopen week 4 papaya´s gegeten, misschien wel de lekkerste vrucht ter wereld.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 12-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Zaden
Bronnen en referenties: 17
Reacties: 10
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!