De geneeskracht van papayazaad

De geneeskracht van papayazaad De papayavrucht en papayabladeren en papayabloemetjes zijn erg gezond. De vrucht wordt wereldwijd gegeten. De bladeren eet men vooral in Zuidoost Azië en werken onder andere goed tegen malaria. De bloemetjes zijn heel bitter en werken ook als antimalariaprofylax, een preventief middel tegen malaria. Het zaad gooien de meesten weg maar dit is eetbaar, heel gezond en heeft zelfs geneeskracht! Papayazaden werken met namelijk goed voor de ingewanden die met de spijsvertering te maken hebben. In Hawaii wordt gedroogd papayazaad als medicijn verkocht. Er zitten enzymen in die de spijsvertering helpen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


De smaak van papayazaad

In India kauwt men op papayazaad om de mond een frisse smaak te geven. Papayazaden worden door sommigen als substituut voor kappertjes gebruikt. Papayazaden smaken een beetje scherp, mosterachtig of peperachtig,. Het doet ook denken aan de scherpheid van radijs of mierikswortel. Papayazaden doen het goed in een dressing. Je kunt papayazaden drogen om ze in een dressing te doen maar je kunt ook azijn, olie en vers papayazaad blenderen zodat je een lekkere pittige dressing krijgt.

Papaya´s met zaad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Papaya´s met zaad / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Papayazaad werkt antibacterieel

De zaden van papaya´s hebben antibacteriële eigenschappen. Ze werken tegen de e.coli-bacterie en tegen salmonella. Papayazaad werkt ook goed tegen de buikinfectie tyfeuze koorts of buiktyfus. Papayazaden kunnen net als pompoenzaden inwendige wormen doden. Daarnaast werkt papayazaad goed tegen het uitvallen van de nieren.

Voedingswaarde papayazaad

Ook wanneer je geen last hebt van inwendige bacteriën kan papayazaad uitkomst bieden. Papayazaad werkt verlichtend als je veel gegeten hebt of tijdelijk aan indigestie lijdt. De enzymen in papayazaad doen het eten beter verteren. Behalve enzymen bevat papayazaad vet, proteïnen, calcium, magnesium en fosfor.

Tekening papaya / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tekening papaya / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Papayazaad tegen parasieten

In de ingewanden kunnen parasieten voorkomen. Uit onderzoek in Nigeria bleek dat kinderen met parasieten deze kwijt waren als ze 7 dagen achtereen gedroogd papayazaad met honing hadden gegeten. 76% Van de behandelde kinderen was na een week papayazaad eten parasietvrij terwijl slechts 16% van de kinderen die een placebo hadden gekregen parasietvrij was.

Papayazaad tegen leverproblemen

Papayazaad wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om de lever mee te ontgiften. Wanneer iemand last heeft van cirrhose is het goed om papayazaad te eten. Fytotherapeuten zouden een leverpatiënt kunnen aanraden om papayazaad te eten. Elke dag een theelepel is genoeg.

Papayazaad tegen kanker

Papayazaadjes bevat isothiocyanaten. In wetenschappelijke onderzoeken op dieren bleken deze stoffen goed te werken tegen diverse vormen van kanker. Borstkanker, longkanker, prostaatkanker, alvleesklierkanker, darmkanker en leukemie worden door isothiocyanaten tegen gegaan.

Twee zaadrijke papaya´s / Bron: Genet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Twee zaadrijke papaya´s / Bron: Genet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Papayazaden tegen aambeien

Er zijn mensen die van hun aambeien zijn genezen door papayazaad te eten. Dat kan op de volgende manier. Je schilt een papaya en blendert het papayavruchtvlees met ongeveer 6 tot 8 zaden en een kopje water. Je krijgt vervolgens een frisse papayasmoothie die je zo kunt opdrinken.

Gedroogd papayazaad lijkt op peperkorrels / Bron: Dacnoh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gedroogd papayazaad lijkt op peperkorrels / Bron: Dacnoh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Papayazaad zelf drogen en malen

In een papaya zitten erg veel papayazaden. Zelfs een kleine papaya is een rijke bron van zaad. Je kunt dit zaad wekenlang goed houden in de koelkast maar het is ook mogelijk om het te drogen. Als je papayazaad snel wilt drogen gebruik dan een oven op een lage temperatuur of stop de zaadjes in de oven terwijl je deze net hebt gebruikt om iets in te bakken. In de uren dat de oven afkoelt zal het zaad gedroogd worden. Wanneer het goed droog is dan lijkt papayazaad op peperkorrels. Het is zelfs mogelijk om een pepermolen te vullen met gedroogd papayazaad. De gedroogde korrels kunnen vermalen worden en over het eten worden gedaan. Je kunt het gedroogde zaad mengen met boter voor een boterhamspread, of mengen met olijfolie en geraspte kokos als boterhambeleg.

Papayazaad en honing

Gedroogd papayazaad kun je malen en in een potje wat voor een derde met honing is gevuld doen. De honing geeft het een zoete smaak zodat ook kinderen het willen eten. Doe net zoveel gedroogd papayazaad in het potje honing als dat er honing in zit. Vervolgens meng je het goed. Je neemt elke dag een theelepeltje hiervan om de medicinale effecten te bereiken. Gedroogd papayazaad in honing kan een jaar goed blijven.

Vers papayazaad eten

Vers papayazaad kun je zo opeten. Je moet even wat aan de licht scherpe smaak wennen. Je kunt beginnen met 5 zaadjes. Als je gewend bent eet je een theelepeltje zaadjes per dag op. Een theelepeltje papayapitten per dag heeft een prima medicinaal effect; meer nemen is niet nodig. Verder kun je vers papayazaad in een smoothie mengen met vruchtensap van papaya of andere vruchten zoals ananas en banaan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zaden, waarom zijn ze supergezond?In zaden zitten allerlei belangrijke omega 3-vetzuren. Zaden bevatten net als noten veel gezonde enkelvoudige vetten, vi…
Malaria voorkomen en genezen op een natuurlijke manierMalaria voorkomen en genezen op een natuurlijke manierOver malaria is al heel veel geschreven. Minder bekend is dat er lokaal al veel gedaan kan worden om malaria tegen te ga…

De geneeskracht van pastinaakDe geneeskracht van pastinaakToen er nog geen aardappelen in Europa waren aten de mensen veel pastinaak. Dit is een grote gelig witte wortel. De Rome…
De geneeskracht van maisDe geneeskracht van maisMais is een heerlijke kluifgroente als je hem in de oven of op een barbecue grilt. Lekker aan een maiskolfje kluiven is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Genet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.healthdiaries.com/eatthis/4-health-benefits-of-papaya-seeds.html
 • http://aihealthrecipe.blogspot.nl/2008/01/papaya-seed-spread.html
 • http://goodguy.hubpages.com/hub/Health-benefits-of-papaya-and-papaya-seeds
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17472487
 • http://chowhound.chow.com/topics/282617
 • http://www.naturalnews.com/029126_birth_control_papaya.html
 • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874109007028
 • http://foodnhealth.tumblr.com/post/5165437461/papaya-seeds-some-tout-health-benefits-but-i-worry
 • http://www.barbara-simonsohn.de/papaya1.htm
 • http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=213&utm_source=rss_reader&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_feed
 • http://www.livestrong.com/article/543510-the-nutritional-value-of-papaya-seeds/#ixzz29JNDE8L7
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Genet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Dacnoh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Erika, 17-11-2014
Wij wonen in Zuid India. De laatste drie jaar komen we alleen nog maar papajas tegen zonder een enkel pitje.
Wat is hier aan de hand, kan iemand me dat vertellen. Is hier sprake van bestrijdingsmiddelen gebruiken of manipulatie van de vruchtbomen? Ben heel erg benieuwd of iemand dit weet.
Groet Reactie infoteur, 17-11-2014
Papaja's zonder pitten komen vaker voor in de tropen. Er kan sprake zijn van een gebrek aan mannelijke papajabomen in de omgeving. De enige manier om dit te weten te komen is te onderzoeken waar de papaja's precies vandaan komen.

Harry, 11-06-2014
Ik gebruik bij de avondmaaltijd 2 gram curcuma, kan ik dan ook nog papaya poeder gebruiken? Zo ja, wat is de maximale dosering, ben ex kanker patiënt. Reactie infoteur, 12-06-2014
De maximale dosering is ongeveer eentheelepel poeder. Je kunt het gebruiken maar eerlijk gezegd is papayazaad niet de meest geschikt bron van isothiocyanaten(de stoffen die voor antikankerwerking moeten zorgen). Kolen zoals groene kool, bloemkool en spruitjes zijn een meer geschikte bron.

Paul Jackson, 09-05-2014
Ik heb het ingenomen maar er is nog altijd geen resultaat. spijtig… Reactie infoteur, 09-05-2014
Ik weet niet waarom je het hebt ingenomen maar meestal kan het geen kwaad een professional in te schakelen. Als het bv bij darmproblemen wordt ingenomen dient dat gepaard te gaan met eliminatie van suiker, witmeelproducten en melkproducten aangezien deze stoffen de darmflora niet hewrstellen maar juist verder in onbalans brengen.

Dakshina Riezebos, 21-04-2014
Ik had darmproblemen en bleek een paraciet te hebben. Medicijnen hielpen niet. Nu heb ik een kuur van 6 maanden pure papayapitten gevolgd samen met een streng koolhydraatvrij dieet: 1 platte soeplepel per dag in de ochtend door de kwark en een s'avonds door de salade. Pas na 6 maanden was ik genezen. Ik kan nu weer alles eten. Reactie infoteur, 22-04-2014
Geweldig!

Cornelius, 05-07-2013
Een prima middel lijkt me.
We zou het graag willen kopen, maar tot nu toe hebben we geen adres kunnen vinden.
Wel papaya poeder of papaya kauw tabletten, maar geen papaya zaad?
Wie kan ons op weg helpen in deze. Reactie infoteur, 05-07-2013
De makkelijkste manier om aan papayazaad te komen is: papaya´s kopen en de zaden drogen. Een papaya is niet altjd in de supermarkt te koop maar wel bij Aziatische winkels en op vele markten.

Biharie, 16-06-2013
De papay wordt en werd in Suriname door de bevolking heel veel gebruikt. Ook het kauwen van de pitten was een oud gebruik vanuit India. Daarom mag er wel wat meer reclame van de papaya vrvrucht gemaakt worden. Meer papaya minder de dokter. Dus mijn liefje wat wil je nog meer! Reactie infoteur, 17-06-2013
Gelukkig heb ik afgelopen week 4 papaya´s gegeten, misschien wel de lekkerste vrucht ter wereld.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 12-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.