Wat is indigestie?

Een té volle maag hebben betekent dat je tijdelijk lijdt aan indigestie. Het gaat vanzelf over, maar je moet even een paar moeilijke uren door. Indigestie is gemakkelijk te voorkomen door matig te eten. Maar aan dat advies heb je weinig als je al indigestie hebt. Wanneer je echt pijn in je maag hebt en je echt overvol zit, doe dan even niks. Als je je gaat inspannen dan is de kans groot dat er maagzuur naar boven komt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Ga even liggen

Rusten, niets doen en liggen, dat is het enige wat je kunt doen. Ga ook niets drinken want je zit al vol. Als het echt erg is kun je een maagzuurremmer nemen zoals Rennie. Na een half uurtje is het meeste eten weer gezakt en kun je een glaasje water drinken. Koffie is even niet handig om te drinken want dat verhoogt weer de kans op maagzuurvorming in je slokdarm wat zeer branderig kan aanvoelen.

Kenmerken van indigestie:

 • Pijn bovenin de maag,
 • Branderigheid bij de slokdarm,
 • Opgeblazen gevoel,
 • Ongecontroleerd boeren,
 • Maagzuur,
 • Koortsachtig gevoel
 • Zure smaak in de mond van het maagzuur,
 • Gerommel in de maag,
 • Pijn in je borst,
 • Gevoel dat iets blijft steken in de slokdarm,
 • Koortsrillingen zonder daadwerkelijk koorts te hebben.

Maagzuur ter hoogte van het middenrif

Indigestie wordt vooral veroorzaakt door medicijnen tegen pijn, roken, vet eten en alcohol. Wanneer je na een avondje teveel drinken gaat snacken en teveel bestelt kun, is er een grote kans dat je maag het niet aan kan. De slecht te verteren vette hap zorgt ervoor dat je maag veel maagzuur aanmaakt. Dat kan zoveel zijn dat het bij de ingang van de maag, de slokdarm, naar buiten komt. Deze zit ter hoogte van je middenrif. De maagwand is vrij sterk, daar merk je niets van maagzuur, maar wanneer het in de slokdarm komt dan gaat het irriteren.

Voedingsstoffen die kunnen leiden tot brandend maagzuur zijn: suiker, kunstmatige zoetstoffen, snoep, koffie, chocola, cola, sinas, cassis, 7up en vlees.

Maagzuur in je keel

Het kan maagzuur bij overeten zelfs nog hoger komen, zodat er maagzuur achterin de keel wordt gevormd. Meestal is dit een aanduiding dat je moet overgeven maar niet altijd. In de keel ontstaat een zuur en bitter branderig gevoel dat een flinke tijd kan aanhouden. De achterkant van je keel voelt erg rauw aan. De enige remedie is stoppen met alcohol drinken en een glaasje water of thee met honing nemen.

Wat doen als je weken last hebt van maagzuur?

Als je te vaak last hebt van maagzuur dan moet je naar de huisarts gaan. Teveel maagzuurvorming op regelmatige basis zonder teveel te eten of te drinken kan een beginstadium zijn van darmkanker. Wanneer je enkele weken of zelfs maanden achtereen last hebt van maagzuur dan is het niet verstandig het probleem steeds met maagzuurremmers op te lossen. Rennies zijn niet zo sterk en hebben weinig bijwerkingen maar sterkere maagzuurrememers zoals protonpompremmers hebben wel bijwerkingen. Het is dan beter om door medici te laten onderzoeken wat de oorzaak van het maagzuurprobleem is.

Eten tegen maagzuur

Wanneer je snel last hebt van maagzuur zonder dat de dokter zegt dat er ernstige klachten zijn, kun je ervoor kiezen om op je eten te letten. Handig om te weten is dat er voeding is die maagzuurvorming remt. Een voorbeeld daarvan is kaneel, knoflook, uien, lijnzaad, warme melk, banaan, venkelzaad, kokoswater (vers water uit een kokosnoot), Probeer na de maaltijd een theelepeltje venkelzaad. Of strooi lijnzaad door salade of rijstgerecht. Na het eten een banaan als toetje nemen, werkt ook goed. Niet alle voedingsmiddelen kunnen wetenschappelijk getest worden op hun werking tegen maagzuur. Dat komt omdat uiteindelijk ieder mens anders is en het lichaam op een andere manier reageert op voedsel. Probeer daarom bij jezelf na te gaan wat het beste is voor jou.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Heeft u last van maagklachten?Heeft u last van maagklachten?Veel mensen hebben weleens last van maagklachten. Veel voorkomende klachten zijn: zuurbranden en oprispingen,maagpijn,op…

Maag-darmzweer: klachten en behandelingMaag-darmzweer: klachten en behandelingEen maag-darmzweer is een kleine ontsteking van de binnenzijde van de maag of aan het begin van de twaalfvingerige darm.…
Abnormale huidpigmentatie, Pityriasis rosea en IchthyosisAbnormale huidpigmentatie, Pityriasis rosea en IchthyosisDit artikel gaat over 3 verschillende soorten huidaandoeningen. De één komt wat vaker voor dan de andere. Lees hieronder…
Bronnen en referenties
 • http://de.wikipedia.org/wiki/Indigestion
 • http://www.myhomeremedies.com/topic.cgi?topicid=7
 • http://www.tandurust.com/online-health-tips/stomach-acidity-natural-remedies.html
 • http://www.acu-cell.com/dis-hpy.html
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.