Abnormale huidpigmentatie, Pityriasis rosea en Ichthyosis

Abnormale huidpigmentatie, Pityriasis rosea en Ichthyosis Dit artikel gaat over 3 verschillende soorten huidaandoeningen. De één komt wat vaker voor dan de andere. Lees hieronder meer.

Abnormale huidpigmentatie


Pityriasis rosea

Dit is een aandoening van de huid die onschuldig is en herstelt zich binnen een paar weken. De oorzaak van pityriasis rosea is onbekend. Je krijgt in het begin een rood/roze plekje op je lichaam wat zich steeds meer uitbreidt naar meer plekjes. Daarna verandert de kleur naar koperkleurig en vormt er zich een schilferig randje omheen. Deze ronde plekjes kunnen ontzettend gaan jeuken. Deze plekjes komen het meest voor bij kleine kinderen of pubers. Indien je niet precies weet of de plekjes op je huis pityriasis rosea is, kun je dit even laten onderzoeken door je huisarts. De huisarts zou voor de jeuk een middeltje voor kunnen schrijven, maar wat je bij deze aandoening moet doen is vooral geduld hebben tot het vanzelf over gaat.

Symptomen

 • Rode/roze klein schilfer plekjes
 • Jeukerig gevoel over heel het lichaam
 • Komt voornamelijk voor op de romp, bovenarmen en bovenbenen

Ichthyosis

Dit is een niet veel voorkomende aandoening. Ichthyosis is erfelijk. In de tijd dat het kind net is geboren of als het kind nog in de buik van de moeder zit, kan de huid ineens extreem droog worden waardoor de huid vervormt. In de huid vormen zich schilfers die op schubben van een vis lijken. Hierbij is de huid wat donkerder als de normale huid. Gelukkig is Ichthyosis niet gevaarlijk en hersteld de huid vaak als hij/zij volwassener wordt. Weet wel dat de huid nooit meer normaal zal worden. Als je denkt dat je kind deze aandoening heeft, ga dan direct naar de dokter. De dokter kan hiervoor de beste zalf of crème voorschrijven. Zorg dat de huid goed ingesmeerd blijft, vooral met kou van buiten, dat de huid niet droger wordt. Kleed hem/haar ook goed aan tegen de kou.

Symptomen

 • Schilferachtige huid wat op visschubben lijkt
 • Komt voor op heel het lichaam, behalve de buigzijden
 • Verbetert de huid in de zomer
 • Verslechtert de huid in de winter

Abnormale huidpigmentatie

Bij abnormale huidpigmentatie krijgt de huid lichte of donkere stukken huid als gevolg van blootstelling aan te veel zonlicht. Verschillende soorten aandoeningen van huidpigmentatie zijn:
 • Abnormale bruine verkleuring
 • Vitiligo
 • Pityriasis versocolor
 • Chloasma (zwangerschapsmasker)
 • Moedervlekken
 • Seborroïsche wratten

Wat te doen?

Als je het niet vertrouwd kun je even een bezoekje aan je huisarts brengen. De meeste aandoeningen van huidpigmentatie zijn onschuldig. Als je weet dat je gevoelig bent voor deze huidpigmentatie kun je maar beter zonlicht vermijden. Je kunt ook make-up of een speciale crème op doen tegen het zonlicht. Bij een bezoekje aan de huisarts weet een huisarts vaak ook wel raad bij een bepaalde vorm van huidpigmentatie. Zo kan hij bijvoorbeeld een antischimmel zalf voorschrijven, medicijnen voorschrijven of bijvoorbeeld een moedervlek weg snijden.
© 2012 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bolgewassen kunnen wel wat koude verdragenBolgewassen kunnen wel wat koude verdragenHeel wat planten horen bij de bolgewassen. Dit is de categorie flora waarbij er een bol onder de grond zit. Het zijn nie…
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Je haar permanent kleurenJe haar permanent kleurenWanneer je je haar wilt kleuren zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Allereerst moet je voor jezelf bepalen we…

Wat is indigestie?Een té volle maag hebben betekent dat je tijdelijk lijdt aan indigestie. Het gaat vanzelf over, maar je moet even een pa…
Slaaptips voor vrouwen in de overgangSlaaptips voor vrouwen in de overgangDe overgang: lastig genoeg, dus verdienen deze vrouwen des te meer een goede nachtrust. Helaas gaat de overgang vaak gep…
Bronnen en referenties
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 27-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.