Voordelen van mierikswortel voor de gezondheid

Voordelen van mierikswortel voor de gezondheid De mierikswortel (of mierik) maakt onderdeel uit van de kruisbloemenfamilie die ook wel Brassicaceae wordt genoemd. De witte penwortel wordt over het algemeen geraspt gegeten. Om verkleuring te voorkomen wordt de geraspte mierikswortel meteen na de bereiding gemengd met azijn. Omdat mierikswortel een scherpe smaak heeft wordt de geraspte mierikswortel ook nogal eens gemengd met slasaus of mayonaise. Over het algemeen wordt in veel culturen mierikswortel als smaakmaker gebruikt. Dit heeft een reden: mierikswortel staat van oudsher bekend als een natuurlijk antibioticum en heeft daarnaast nog meer voordelen voor de gezondheid. Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.

Gezondheidsvoordelen van mierikswortel


Helpt bij gewichtsverlies

Een portie van 100 gram rauwe mierikswortel bevat slechts 77 kcal en 0,3 gram vet. Indien je van plan bent om op een gezonde manier gewicht te verliezen is mierikswortel een goede optie. Daarnaast bevat mierikswortel de gezonde vetzuren omega-3 en omega-6 die belangrijk zijn voor je metabolisme. Mierikswortel bevat veel vezels (8 gram per 100 gram rauw) en zorgt er daardoor voor dat je een langere tijd een vol gevoel houdt. Dit maakt de kans kleiner dat je tussendoor gaat snacken. Verder bevat mierikswortel proteїnen die meer tijd nodig hebben om verteerd te worden dan koolhydraten. De aanwezigheid van deze eiwitten helpt bij het uitblijven van een hongergevoel waardoor de kans dat je gewicht verliest groter is.

Versterkt het immuunsysteem

Mierikswortel bevat stoffen die een anti-bacteriële werking hebben. Deze stoffen hebben een typische, scherpe smaak, ondersteunen je immuunsysteem en hebben een antioxiderende werking. De fytochemicaliën die zich in mierikswortel bevinden stimuleren de productie van witte bloedcellen. Daarnaast bevat mierikswortel veel vitamine C dat werkzaam is als antioxidant. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen geen cellen en weefsels kunnen beschadigen. Zo voorkomt de vitamine C in mierikswortel dat er zich ziekten kunnen ontwikkelen. 100 gram rauwe mierikswortel bevat 140 milligram vitamine C. Dit is 140% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Beteugelt de bloeddruk

De kalium (200 mg kalium ten opzichte van 10 mg natrium) die in mierikswortel zit heeft een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk in je lichaam. Indien je al aandoeningen aan hart- en bloedvaten hebt kan een gebrek aan het mineraal kalium deze aandoeningen verergeren. Het consumeren van mierikswortel kan helpen je bloeddruk te beteugelen.

Voorkomt mogelijk kankercellen

Sinigrine in mierikswortel is een glucosinolaat. Deze stoffen dienen als natuurlijke pesticide en als afweer tegen al te hongerige planteneters. Daarnaast is sinigrine werkzaam als antioxidant. Men vermoedt dat deze stof de groei van kanker remt door te verhinderen dat gezonde cellen van je lichaam deel uit gaan maken van het kankergezwel.

Zorgt voor sterke botten

Mierikswortel bevat calcium (1,5% van de ADH), is verder zeer rijk aan magnesium (12,5% ADH) en bevat fosfor (1,4% ADH). Calcium is van belang voor de groei, het behoud en de stevigheid (samen met fosfor) van je botten. Magnesium speelt ook een rol bij de groei en het onderhoud van botten en spieren. Als je je botten sterk houdt is je kans op aandoeningen als artritis en osteoporose een stuk lager.

Bevordert de spijsvertering

Mierikswortel bevordert de afscheiding van speeksel, heeft een stimulerende werking op het uitscheiden van maagsappen, en ondersteunt de productie van gal door de galblaas. Door het hoge gehalte aan vezels in de mierikswortel wordt de stoelgang gestimuleerd en voorkomt dit verstopping.

Helpt bacteriële infecties voorkomen

Mierikswortel bevat stoffen en chemicaliën die zorgen dat bacteriën geen infecties kunnen veroorzaken. De wortel versterkt de afweer van het lichaam tegen aanvallen van bacteriën zoals E. Coli (E = Escherichia) en Staphylococcus. De E.colibacterie is gewoonlijk aanwezig in je lichaam in de dikke darm. Deze bacterie is gevaarlijk als ze niet op de juiste plaats terechtkomt. Staphylokokken zijn vaak een ziekteverwekker bij de mens. Toch leeft deze bacterie vaak bij een groot aantal gezonde mensen in de neus en op de huid zonder dat deze mensen er ziek van worden. Omdat er voorkomen moet worden dat bovengenoemde bacteriën in je lichaam op de verkeerde plek terechtkomen en daar infecties veroorzaken, kun je gebruik maken van de antibacteriële werking van mierikswortel. Voeg mierikswortel toe als smaakmaker bij gerechten en bescherm jezelf daarbij tegelijkertijd tegen infecties.

Verhoogt de kans op een gezonde zwangerschap

Mierikswortel bevat ongeveer 60 μg folaat per 100 gram rauw product. Dit is 15% van de ADH voor vrouwen die zwanger willen worden en 20% van de ADH in het algemeen voor mannen en vrouwen. Foliumzuur is van belang voor een goede ontwikkeling van je baby. Foliumzuur zorgt namelijk voor een lagere kans op een aantal aandoeningen bij je baby, bijvoorbeeld op een open ruggetje.

Stimuleert de urineproductie

Mierikswortel stimuleert de aanmaak van urine. Daardoor worden toxines die in je lichaam aanwezig zijn vlugger verwijderd.

Helpt bij ademhalingsaandoeningen

De typische geur van mierikswortel zorgt ervoor dat de symptomen die bij aandoeningen van de luchtwegen horen verlicht worden. Mierikswortel is slijmoplossend en slijmafdrijvend en zorgt daardoor ervoor dat je meer lucht krijgt.

Verbetert de concentratie

De sinigrine die in de mierikswortel zit zorgt voor een verbetering van je concentratie.
© 2019 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingMierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingVeel mensen zijn bekend met mierikswortel en zeker de mensen die regelmatig in de keuken staan, zijn er bekend mee. In d…
Recepten Denemarken: bosbes, mierikswortel en peultjesBosbessen zijn heerlijke versnaperingen voor wandelaars in heide- en veengebieden. In europa groeit er geen straffer sma…
Mierikswortel: gezondheidsvoordelen, toepassing en effectMierikswortel: gezondheidsvoordelen, toepassing en effectDe mierikswortel is de witte wortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicac…
Het behandelen van sinusitusHet behandelen van sinusitusAls je sinusitis hebt, lijkt het net of je de symptomen van zware verkoudheid hebt. Je krijgt een bepaalde druk op je ge…

Olijven en olijfolie: Voordelen voor gezondheid van de olijfOlijven en olijfolie: Voordelen voor gezondheid van de olijfOlijven zijn vruchten die groeien op een groenblijvende boom. Groene of zwarte olijven bestaan in veel variëteiten en ma…
Pioppi: niet alleen een dieet, vooral een leefstijlPioppi: niet alleen een dieet, vooral een leefstijlPioppi is niet alleen een dieet, maar het is ook een leefstijl. Want naast voedsel dat is gericht op het drastisch vermi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • Geraadpleegd op 18 januari 2019:
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinigrine
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glucosinolaat
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Isothiocyanaat
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisbloemenfamilie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mierik
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allylisothiocyanaat
 • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Horseradish
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stafylokokken
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli
 • https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=893
 • https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-horseradish/
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-257/horseradish
 • https://www.care2.com/greenliving/7-health-benefits-of-horseradish.html
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 27-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.