Voordelen van mierikswortel voor de gezondheid
De mierikswortel (of mierik) maakt onderdeel uit van de kruisbloemenfamilie die ook wel Brassicaceae wordt genoemd. De witte penwortel wordt over het algemeen geraspt gegeten. Om verkleuring te voorkomen wordt de geraspte mierikswortel meteen na de bereiding gemengd met azijn. Omdat mierikswortel een scherpe smaak heeft wordt de geraspte mierikswortel ook nogal eens gemengd met slasaus of mayonaise. Over het algemeen wordt in veel culturen mierikswortel als smaakmaker gebruikt. Dit heeft een reden: mierikswortel staat van oudsher bekend als een natuurlijk antibioticum en heeft daarnaast nog meer voordelen voor de gezondheid.
Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.
Gezondheidsvoordelen van mierikswortel
Helpt bij gewichtsverlies
Een portie van 100 gram rauwe mierikswortel bevat slechts 77 kcal en 0,3 gram vet. Indien je van plan bent om op een gezonde manier gewicht te verliezen is mierikswortel een goede optie. Daarnaast bevat mierikswortel de gezonde vetzuren omega-3 en omega-6 die belangrijk zijn voor je metabolisme. Mierikswortel bevat veel vezels (8 gram per 100 gram rauw) en zorgt er daardoor voor dat je een langere tijd een vol gevoel houdt. Dit maakt de kans kleiner dat je tussendoor gaat snacken. Verder bevat mierikswortel proteїnen die meer tijd nodig hebben om verteerd te worden dan koolhydraten. De aanwezigheid van deze eiwitten helpt bij het uitblijven van een hongergevoel waardoor de kans dat je gewicht verliest groter is.
Versterkt het immuunsysteem
Mierikswortel bevat stoffen die een anti-bacteriële werking hebben. Deze stoffen hebben een typische, scherpe smaak, ondersteunen je immuunsysteem en hebben een antioxiderende werking. De fytochemicaliën die zich in mierikswortel bevinden stimuleren de productie van witte bloedcellen. Daarnaast bevat mierikswortel veel vitamine C dat werkzaam is als antioxidant. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen geen cellen en weefsels kunnen beschadigen. Zo voorkomt de vitamine C in mierikswortel dat er zich ziekten kunnen ontwikkelen. 100 gram rauwe mierikswortel bevat 140 milligram vitamine C. Dit is 140% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Beteugelt de bloeddruk
De kalium (200 mg kalium ten opzichte van 10 mg natrium) die in mierikswortel zit heeft een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk in je lichaam. Indien je al aandoeningen aan hart- en bloedvaten hebt kan een gebrek aan het mineraal kalium deze aandoeningen verergeren. Het consumeren van mierikswortel kan helpen je bloeddruk te beteugelen.
Voorkomt mogelijk kankercellen
Sinigrine in mierikswortel is een glucosinolaat. Deze stoffen dienen als natuurlijke pesticide en als afweer tegen al te hongerige planteneters. Daarnaast is sinigrine werkzaam als antioxidant. Men vermoedt dat deze stof de groei van kanker remt door te verhinderen dat gezonde cellen van je lichaam deel uit gaan maken van het kankergezwel.
Zorgt voor sterke botten
Mierikswortel bevat calcium (1,5% van de ADH), is verder zeer rijk aan magnesium (12,5% ADH) en bevat fosfor (1,4% ADH). Calcium is van belang voor de groei, het behoud en de stevigheid (samen met fosfor) van je botten. Magnesium speelt ook een rol bij de groei en het onderhoud van botten en spieren. Als je je botten sterk houdt is je kans op aandoeningen als artritis en osteoporose een stuk lager.
Bevordert de spijsvertering
Mierikswortel bevordert de afscheiding van speeksel, heeft een stimulerende werking op het uitscheiden van maagsappen, en ondersteunt de productie van gal door de galblaas. Door het hoge gehalte aan vezels in de mierikswortel wordt de stoelgang gestimuleerd en voorkomt dit verstopping.
Helpt bacteriële infecties voorkomen
Mierikswortel bevat stoffen en chemicaliën die zorgen dat bacteriën geen infecties kunnen veroorzaken. De wortel versterkt de afweer van het lichaam tegen aanvallen van bacteriën zoals E. Coli (E = Escherichia) en Staphylococcus. De E.colibacterie is gewoonlijk aanwezig in je lichaam in de dikke darm. Deze bacterie is gevaarlijk als ze niet op de juiste plaats terechtkomt. Staphylokokken zijn vaak een ziekteverwekker bij de mens. Toch leeft deze bacterie vaak bij een groot aantal gezonde mensen in de neus en op de huid zonder dat deze mensen er ziek van worden. Omdat er voorkomen moet worden dat bovengenoemde bacteriën in je lichaam op de verkeerde plek terechtkomen en daar infecties veroorzaken, kun je gebruik maken van de antibacteriële werking van mierikswortel. Voeg mierikswortel toe als smaakmaker bij gerechten en bescherm jezelf daarbij tegelijkertijd tegen infecties.
Verhoogt de kans op een gezonde zwangerschap
Mierikswortel bevat ongeveer 60 μg folaat per 100 gram rauw product. Dit is 15% van de ADH voor vrouwen die zwanger willen worden en 20% van de ADH in het algemeen voor mannen en vrouwen. Foliumzuur is van belang voor een goede ontwikkeling van je baby. Foliumzuur zorgt namelijk voor een lagere kans op een aantal aandoeningen bij je baby, bijvoorbeeld op een open ruggetje.
Stimuleert de urineproductie
Mierikswortel stimuleert de aanmaak van urine. Daardoor worden toxines die in je lichaam aanwezig zijn vlugger verwijderd.
Helpt bij ademhalingsaandoeningen
De typische geur van mierikswortel zorgt ervoor dat de symptomen die bij aandoeningen van de luchtwegen horen verlicht worden. Mierikswortel is slijmoplossend en slijmafdrijvend en zorgt daardoor ervoor dat je meer lucht krijgt.
Verbetert de concentratie
De sinigrine die in de mierikswortel zit zorgt voor een verbetering van je concentratie.