Mierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassing
Veel mensen zijn bekend met mierikswortel en zeker de mensen die regelmatig in de keuken staan, zijn er bekend mee. In de keuken is mierikswortel vrij scherp en in de tuin is het een mooi plantje met lieve kleine witte bloempjes. Daarnaast is het ook gezond. Hoe gezond is mierikswortel en hoe pas je mierikswortel toe in de keuken?
Mierikswortel, de basis
De mierik, ook wel Armoracia rusticana genoemd, is een plant afkomstig uit de kruisbloemfamilie. De plant is met name bekend van de witte penvormige wortel. Die witte penvormige wortel is de bekende mierikswortel. De plant vormt grote puntige bladeren met lange stelen en in mei komen er prachtig witte bloempjes tevoorschijn.
De plant kwam van oudsher met name voor bij rivieroevers en wel van het zuidoosten van Europa tot het westelijk gedeelte van Azië. Inmiddels heeft de plant een veel groter gebied weten te bereiken. In Europa, Nieuw-Zeeland en Amerika kennen ze de plant inmiddels ook als een inheemse plant en wordt hij bovendien veelvuldig in de tuin toegepast.
Waar wordt het toegepast?
De plant is al terug te voeren tot zo’n 1000 jaar voor Christus. De Grieken en Romeinen gebruikten mierikswortel al in de voeding. Ook de joodse keuken past mierikswortel veelvuldig toe als smaakmaker. In Europa heeft men mierikswortel ook ontdekt, evenals in de Verenigde Staten. In Japan is er een soort ‘tegenhanger’, namelijk wasabi.
Bron: Counselling, Pixabay De smaak van mierikswortel
De wortel bevat een vrij scherpe peperachtige smaak. De een vindt het heerlijk en de ander krijgt het niet weg. Zeker bij mierikswortel is dit heel sterk uiteenlopend. De scherpe stof komt vrij door het kneuzen van de wortel. De smaak kan overigens snel teruglopen, maar dit kan je tegengaan door het met wat azijn te mengen.
De smaak van mierikswortel wordt ook wel eens vergeleken met mosterd en dat is op zich niet zo vreemd. De mierik is namelijk familie van de mosterdplant.
Hoe gezond is mierikswortel?
Mierikswortel is zeker gezond te noemen. Het bevat de volgende vitaminen en mineralen, te weten:
- Vitamine C (in ruime mate!)
- Foliumzuur
- Vitamine B
- Natrium
- Zink
- Mangaan
- Koper
- Calcium
- Kalium
- IJzer
- Fosfor
Behalve de nodige vitaminen en mineralen die er in zitten, is mierikswortel ook aangetoond antibacterieel, slijmoplossend, stimuleert het het immuunsysteem en de wortel werkt prima tegen verkoudheid en griep. Tenslotte kan het je helpen als je last van wintertenen hebt. Je past mierikswortel gewoon toe in je voeding, maar wintertenen kunnen gevoelig zijn. Het kan helpen ze vooraf met vaseline in te smeren. Verder kan mierikswortel helpen bij aangezichtspijn of een vlekkerige huid. Voor alles geldt dat het beste effect wordt gerealiseerd als je enkele dagen na elkaar mierikswortel in de voeding meeneemt (als smaakmaker).
Bij kinderen moet je een ondergrens van zo’n 4 jaar aanhouden als je je kind ook mierikswortel wilt laten eten.
Wanneer geen mierikswortel?
Alleen mensen met notoire maagproblemen wordt afgeraden om mierikswortel te eten, bijvoorbeeld als je veel last hebt van brandend maagzuur. Verder is het ook niet aan te raden als je een verminderd werkende schildklier hebt.
Bron: Mp1746, Pixabay Hoe verwerk je mierikswortel in het eten?
Bewaren
Het begint met verse mierikswortel in huis te halen, de meeste groentewinkels hebben het in het assortiment. Schil of rasp altijd alleen datgene wat je op dat moment nodig hebt. De rest doe je in vochtig keukenpapier in de koeling. Langer dan één week is het in principe niet te bewaren.
Smaakmaker
Mierikswortel eet je niet zozeer als gerecht, maar als smaakmaker: geraspt, dun geschild, fijn gemaakt tot poeder of in blokjes gesneden. Een smaakmaker kan je op verschillende manieren toepassen, maar meestal zie je mierikswortel terug in soepen, sauzen (vooral vissaus is bekend om toepassing van mierikswortel) en stamppotten. Verder kan je mierikswortel ook prima in lekkere verse rauwkostsalades werken. Mierikswortel is zowel met rood vlees als met vis te verwerken. Wil je het nog opvallender toepassen, probeer dan eens appelmoes met wat geraspte mierikswortel.
Tot slot
Mierikswortel is veelzijdiger dan menigeen denkt. In de keuken is het een kwestie van toepassen en accepteren dat het een ietwat aparte smaak heeft. Verder is mierikswortel erg gezond en degene met een (moes)tuintje kan zomaar zelf eigen mierikswortel verbouwen.