Is griesmeel gezond?

Is griesmeel gezond? Griesmeel is geen eigen soort meel, maar het is heel fijn gemalen tarwe, maïs, spelt of rijst. In Nederland wordt griesmeel veelal van tarwe gemaakt. Griesmeel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor griesmeelpudding. Dit staat in Nederland bekend als een lekker dessert. Maar hoe gezond is griesmeel en griesmeelpudding eigenlijk voor het lichaam?

Voedingswaarde

Griesmeel wordt veelal gemaakt van tarwe en tarwe bevat een redelijke hoeveel calorieën, in het geval van griesmeel 343 calorieën per 100 gram. Verder bestaat 70% van griesmeel uit koolhydraten. Het meeste griesmeel is gemaakt van witmeel. Witmeel bevat minder vitaminen, mineralen en vezels dan volkoren meel. Hierdoor worden de suikers sneller door het lichaam opgenomen en vinden er bloedsuikerpieken plaats. Griesmeel gemaakt van witmeel is hierdoor minder geschikt voor mensen met diabetes.

In gezondheidswinkels kun je wel volkoren griesmeel kopen. Deze is gemaakt van volkoren speltmeel. Dit wordt minder snel door het lichaam opgenomen en zal dus niet voor bloedsuikerpieken zorgen. Mensen met diabetes kunnen dus gerust volkoren griesmeel consumeren.

Op het gebied van vet bevat griesmeel met 0,8 gram niet veel vet. Verder zit er ongeveer 10 gram eiwit per 100 gram in griesmeel. Dit is te vergelijken met de hoeveelheid die in kwark zit. Eiwit is belangrijk voor de spieropbouw.

Vezels

Griesmeel, gemaakt van witmeel, bevat 5,4 gram vezels. Dit is meer dan de 1,8 gram vezels van tarwebloem. Wel bevat witmeel een stuk minder vezels ten opzichte van volkoren tarwemeel, dat wel 12,2 gram vezels bevat. Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering. Mannen hebben per dag 40 gram voedingsvezel nodig en vrouwen 30 gram.

Vitaminen

100 gram griesmeel bevat wel 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B1. Vitamine B1 functioneert als een enzym bij bepaalde reacties en zorgt ervoor dat de energie uit koolhydraten wordt losgemaakt. Ook is het een cruciale vitamine voor de juiste werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen psychische afwijkingen ontstaan zoals depressie, geheugenverlies en concentratieproblemen.

Mineralen

Griesmeel beschikt per 100 gram over 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan fosfor. Fosfor is net zoals calcium nodig om de botten stevig te houden. Ook speelt het een rol bij de energiestofwisseling. Een tekort aan fosfor, dat niet snel voorkomt, kan leiden tot spierpijn, gebrek aan eetlust en uiteindelijk nierstenen.

Verder beschikt griesmeel over 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan magnesium per 100 gram. Magnesium is vitaal voor een goed werkende botopbouw, het aanmaken van eiwitten en het juist functioneren van de spieren. Een tekort aan magnesium kan je lusteloos maken en spierkramp veroorzaken.

Is griesmeelpudding gezond?

Griesmeel staat vooral bekend om de lekkere griesmeelpudding die je ervan kunt maken. Een dessert dat bestaat uit vanille, kaneel, melk, suiker en uiteraard griesmeel.

Suikers

Griesmeelpudding bevat veel suikers, rond de 20 gram per 100 gram, maar dit kan uiteraard verschillen per merk of bereiding. Als je dus te veel griesmeelpudding consumeert krijg je veel suikers (energie) binnen. Als je niets met deze energie doet, dus bijvoorbeeld niet gaat sporten, geeft de alvleesklier meer insuline zodat de suikers sneller worden opgenomen in de lichaamscellen. Dit heeft als gevolgd dat de bloedsuikerspiegel daalt. Een snel dalende bloedsuikerspiegel wordt ook wel de suikerdip genoemd. Je hebt dan opeens weinig energie, wel verschilt dit per persoon en heeft niet iedereen last van een suikerdip.

Andere ingrediënten

Griesmeelpudding is gemaakt van melk. Dit betekent dat er lactose in zit. Mensen met lactose-intolerantie kunnen dus beter de griesmeelpudding laten staan.

Als je griesmeelpudding uit de supermarkt koopt kun je op de verpakking wat aparte ingrediënten tegenkomen, zoals ‘xanthaangom’. Dit is een verdikkingsmiddel dat tevens als stabilisator en emulgator werkt. Het enige nadeel van xanthaangom is dat er winderigheid kan ontstaan bij veelvuldig gebruik, verder zijn er geen bijwerkingen en hoef je je hier dus niet druk over te maken.

Naast xanthaangom kun je ook gemodificeerd maïszetmeel tegenkomen op de verpakking. Dit is ook een verdikkingsmiddel en het lichaam ziet het als gewoon zetmeel. Hier zitten geen bijwerkingen aan.

Conclusie

Het meeste griesmeel is gemaakt van witmeel. Dit bevat snelle koolhydraten waardoor het niet geschikt is voor mensen met diabetes. Wel kunnen mensen met diabetes van griesmeel genieten door griesmeel gemaakt van volkoren speltmeel te consumeren. In de plaatselijke supermarkt zul je dit niet snel vinden, maar online zijn er gezondheidswebshops waar je deze griesmeel kunt kopen.

Griesmeelpudding is deels gemaakt van melk en hierdoor bevat het lactose. Dit betekent dat het niet geschikt is voor mensen met lactose-intolerantie. Verder zit er in griesmeelpudding veel suikers. Griesmeelpudding kan dus het beste af en toe geconsumeerd worden.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oma's recepten: ouderwetse recepten voor papOma's recepten: ouderwetse recepten voor papPap is een typisch geval van een ouderwets gerecht. Al generaties lang wordt pap gegeten als ontbijt, dessert of tussend…
Zoet fruit dessertsZoet fruit dessertsFruit is bij uitstek lekker om de maaltijd mee af te sluiten. Zoet, gezocht en heerlijk zijn de kernwoorden voor een des…
Recept voor Sekerpare, een lekker Turks toetjeEen makkelijk te bereiden authentiek Turks gerecht. Goed als dessert, bij een High Tea of gewoon bij een kopje koffie.
Recepten voor simpele desserts en indrukwekkende nagerechtenRecepten voor simpele desserts en indrukwekkende nagerechtenVoor veel mensen is het laatste deel van de maaltijd - het dessert - het hoogtepunt van de maaltijd en of je nu een sjie…

Mierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingMierikswortel: Gezondheidsaspecten en toepassingVeel mensen zijn bekend met mierikswortel en zeker de mensen die regelmatig in de keuken staan, zijn er bekend mee. In d…
Omega 3 essentiële vetzuren voor een goede gezondheidOmega 3 essentiële vetzuren voor een goede gezondheidHet menselijk lichaam kan bijna alle vetzuren zelf aanmaken. De voor een goede gezondheid onmisbare vetzuren linolzuur (…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=677
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Griesmeel
  • https://vergeeten.wordpress.com/2008/12/03/wat-je-altijd-al-wilde-weten-over-griesmeel/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanbevolen_dagelijkse_hoeveelheid
  • http://www.puurgezond.nl/eet/hoe-maak-je-griesmeelpudding/
  • http://www.gezondepassie.nl/10-redenen-waarom-suiker-slecht-voor-je-is/
  • http://www.ah.nl/producten/product/wi164949/ah-griesmeelpudding-met-rode-bessensaus#bewaren
  • http://suikerwijzer.nl/moe-worden-van-suiker-suikerdip-suikerpiek/
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.