Is griesmeel gezond?
Griesmeel is geen eigen soort meel, maar het is heel fijn gemalen tarwe, maïs, spelt of rijst. In Nederland wordt griesmeel veelal van tarwe gemaakt. Griesmeel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor griesmeelpudding. Dit staat in Nederland bekend als een lekker dessert. Maar hoe gezond is griesmeel en griesmeelpudding eigenlijk voor het lichaam?
Voedingswaarde
Griesmeel wordt veelal gemaakt van tarwe en tarwe bevat een redelijke hoeveel calorieën, in het geval van griesmeel 343 calorieën per 100 gram. Verder bestaat 70% van griesmeel uit koolhydraten. Het meeste griesmeel is gemaakt van witmeel. Witmeel bevat minder vitaminen, mineralen en vezels dan volkoren meel. Hierdoor worden de suikers sneller door het lichaam opgenomen en vinden er bloedsuikerpieken plaats. Griesmeel gemaakt van witmeel is hierdoor minder geschikt voor mensen met diabetes.
In gezondheidswinkels kun je wel volkoren griesmeel kopen. Deze is gemaakt van volkoren speltmeel. Dit wordt minder snel door het lichaam opgenomen en zal dus niet voor bloedsuikerpieken zorgen. Mensen met diabetes kunnen dus gerust volkoren griesmeel consumeren.
Op het gebied van vet bevat griesmeel met 0,8 gram niet veel vet. Verder zit er ongeveer 10 gram eiwit per 100 gram in griesmeel. Dit is te vergelijken met de hoeveelheid die in kwark zit. Eiwit is belangrijk voor de spieropbouw.
Vezels
Griesmeel, gemaakt van witmeel, bevat 5,4 gram vezels. Dit is meer dan de 1,8 gram vezels van tarwebloem. Wel bevat witmeel een stuk minder vezels ten opzichte van volkoren tarwemeel, dat wel 12,2 gram vezels bevat. Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering. Mannen hebben per dag 40 gram voedingsvezel nodig en vrouwen 30 gram.
Vitaminen
100 gram griesmeel bevat wel 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B1. Vitamine B1 functioneert als een enzym bij bepaalde reacties en zorgt ervoor dat de energie uit koolhydraten wordt losgemaakt. Ook is het een cruciale vitamine voor de juiste werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen psychische afwijkingen ontstaan zoals depressie, geheugenverlies en concentratieproblemen.
Mineralen
Griesmeel beschikt per 100 gram over 11% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan fosfor. Fosfor is net zoals calcium nodig om de botten stevig te houden. Ook speelt het een rol bij de energiestofwisseling. Een tekort aan fosfor, dat niet snel voorkomt, kan leiden tot spierpijn, gebrek aan eetlust en uiteindelijk nierstenen.
Verder beschikt griesmeel over 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan magnesium per 100 gram. Magnesium is vitaal voor een goed werkende botopbouw, het aanmaken van eiwitten en het juist functioneren van de spieren. Een tekort aan magnesium kan je lusteloos maken en spierkramp veroorzaken.
Is griesmeelpudding gezond?
Griesmeel staat vooral bekend om de lekkere griesmeelpudding die je ervan kunt maken. Een dessert dat bestaat uit vanille, kaneel, melk, suiker en uiteraard griesmeel.
Suikers
Griesmeelpudding bevat veel suikers, rond de 20 gram per 100 gram, maar dit kan uiteraard verschillen per merk of bereiding. Als je dus te veel griesmeelpudding consumeert krijg je veel suikers (energie) binnen. Als je niets met deze energie doet, dus bijvoorbeeld niet gaat sporten, geeft de alvleesklier meer insuline zodat de suikers sneller worden opgenomen in de lichaamscellen. Dit heeft als gevolgd dat de bloedsuikerspiegel daalt. Een snel dalende bloedsuikerspiegel wordt ook wel de suikerdip genoemd. Je hebt dan opeens weinig energie, wel verschilt dit per persoon en heeft niet iedereen last van een suikerdip.
Andere ingrediënten
Griesmeelpudding is gemaakt van melk. Dit betekent dat er lactose in zit. Mensen met lactose-intolerantie kunnen dus beter de griesmeelpudding laten staan.
Als je griesmeelpudding uit de supermarkt koopt kun je op de verpakking wat aparte ingrediënten tegenkomen, zoals ‘xanthaangom’. Dit is een verdikkingsmiddel dat tevens als stabilisator en emulgator werkt. Het enige nadeel van xanthaangom is dat er winderigheid kan ontstaan bij veelvuldig gebruik, verder zijn er geen bijwerkingen en hoef je je hier dus niet druk over te maken.
Naast xanthaangom kun je ook gemodificeerd maïszetmeel tegenkomen op de verpakking. Dit is ook een verdikkingsmiddel en het lichaam ziet het als gewoon zetmeel. Hier zitten geen bijwerkingen aan.
Conclusie
Het meeste griesmeel is gemaakt van witmeel. Dit bevat snelle koolhydraten waardoor het niet geschikt is voor mensen met diabetes. Wel kunnen mensen met diabetes van griesmeel genieten door griesmeel gemaakt van volkoren speltmeel te consumeren. In de plaatselijke supermarkt zul je dit niet snel vinden, maar online zijn er gezondheidswebshops waar je deze griesmeel kunt kopen.
Griesmeelpudding is deels gemaakt van melk en hierdoor bevat het lactose. Dit betekent dat het niet geschikt is voor mensen met lactose-intolerantie. Verder zit er in griesmeelpudding veel suikers. Griesmeelpudding kan dus het beste af en toe geconsumeerd worden.