Omega 3 essentiële vetzuren voor een goede gezondheid
Het menselijk lichaam kan bijna alle vetzuren zelf aanmaken. De voor een goede gezondheid onmisbare vetzuren linolzuur (omega 6) en de nog betere alfa-linoleenzuur (omega 3) zijn daarbij echter de uitzondering. Deswege worden deze vetzuren essentiële vetzuren genoemd. Celmembranen bestaan voor een aanzienlijk gedeelte uit deze vetzuren, die zeer belangrijk zijn voor het goed functioneren van alle cellen, klieren, organen en weefsels. Daarnaast leveren vetzuren de belangrijkste brandstof voor ons lichaam, waarbij ze voor een stabiele productie van energie zorgen. Essentiële oliën hebben door het vrijkomen van chemische stoffen zoals endorfinen en encefalinen in de hersenen direct of indirect invloed op ons gevoelsleven en onze emoties. Deze boodschapperstoffen kunnen dan ook helpen bij het behandelen van depressie en/of angsten.- Algemeen
- Het uitzonderlijke belang van omega 3 onverzadigde vetzuren
- De conditie van de celmembranen
- Docosahexaeenzuur (DHA)
- Eicosapentaeenzuur (EPA)
Algemeen
Vetzuren kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: de verzadigde (dierlijke) en de onverzadigde vetzuren. Daarnaast kunnen we de onverzadigde vetzuren weer indelen in: de mono-onverzadigde vetzuren (omega 9), de meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6) en de super onverzadigde vetzuren (omega 3). Voor een goede gezondheid is met name de juiste verhouding tussen omega 3- en omega 6-vetzuren van het grootste belang. Deze vetzuren en in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) worden uitsluitend verkregen door voedsel te consumeren, waar deze essentiële zuren inzitten. De hersenen bestaan voor zo'n 60% uit essentiële vetzuren. Alfa-linoleenzuur (ALA) wat voorkomt in groene bladgroenten, canolaolie, chiaolie, perillaolie, vlaszaadolie en walnoten wordt beperkt met behulp van vitamine B6, magnesium en zink door het lichaam omgezet in EPA, wat onder meer voorkomt in visolie. Vervolgens wordt EPA met behulp van vitamine B6 omgezet in DHA. Onderstaand worden uitsluitend de omega 3 onverzadigde vetzuren behandeld.Het uitzonderlijke belang van omega 3 onverzadigde vetzuren
Vetten werden jarenlang weggezet als ongezonde dikmakers, waarvan de inname zoveel mogelijk vermeden diende te worden. Meer en meer breekt echter het besef door dat niet de hoeveelheid aan vetten belangrijk is, als wel het consumeren van de juiste vetten. De omega 3-vetzuren zorgen voor een soepele uitwisseling van informatie tussen de cellen onderling. Ze bieden bescherming tegen kanker, stimuleren ontstekingsremmende processen, laten het bloed gemakkelijker door het lichaam stromen en reguleren de bloedsuikerspiegel. Een optimale hoeveelheid van deze zuren in onze cellen brengt een goede gezondheid met zich mee. Teneinde zowel lichamelijk als psychisch goed te kunnen functioneren heeft het lichaam minimaal 500 mg EPA en DHA per dag nodig ('s ochtends innemen), waarbij DHA het belangrijkste vetzuur in de hersenen is. Voedingsdeskundigen raden meer en meer aan om EPA en DHA in te nemen middels visoliecapsules met de juiste hoeveelheid aan deze vetzuren.De conditie van de celmembranen
Het consumeren van een juiste hoeveelheid EPA en DHA is in de praktijk door de vervuiling van de oceanen met zware metalen nauwelijks mogelijk. Men zou dan dagelijks minimaal 230 gram vette vis of 860 gram halfvette vis moeten consumeren. Bij een tekort aan EPA en DHA is het lichaam verplicht andere, minder goede vetzuren te gebruiken, waardoor men minder goed kan functioneren. Een en ander omdat de sterkte of zwakte van de celmembranen wordt bepaald door de soorten vetzuren die geconsumeerd worden.Onderverdeling van omega 3-vetzuren
Dit vetzuur kan onder meer worden onderscheiden in EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze beide componenten zijn onmisbaar voor de opbouw en de vernieuwing van de cellen en voor de gezondheid in het algemeen. Vanwege het feit dat cellen in het gehele lichaam aanwezig zijn heeft een tekort aan EPA en DHA consequenties voor alle onderdelen van ons lichaam, zoals het overal in het lichaam optreden van ontstekingen.