Is muntthee gezond?

Is muntthee gezond? Muntthee is een populaire theesmaak. Je kunt het in de meeste restaurants op de menukaart vinden. Als je muntthee bestelt krijg je er vaak honing bij en muntthee met honing is een zeer lekkere combinatie. Thee wordt vaak aangeraden als vervanger voor frisdrank als je wilt afvallen of simpelweg gezonder wilt leven. Maar hoe gezond is muntthee eigenlijk?

Wat is muntthee?

Muntthee wordt gemaakt door enkele takjes muntbladeren in een mok met kokend water te doen, het moet even intrekken en hierna is de verse muntthee klaar om te drinken. Muntthee komt oorspronkelijk uit Marokko en daar is het de gewoonte om er honing in te doen. Als je in Nederland bij een restaurant of een café muntthee bestelt krijg je er ook vaak honing bij. Munt is een familie van sterkgeurende planten. De soort die in Nederland het meest gebruikt wordt heet Aarmunt.

Muntthee bevat geen theïne

In muntbladeren zit geen theïne (cafeïne) waardoor je dus geen nadeel zult ondervinden van het binnenkrijgen van te veel cafeïne. Te veel cafeïne stimuleert de stresshormonen, hierdoor kun je opgefokt en hyper worden. Als je een drank met cafeïne consumeert voordat je naar bed gaat is de kans groot dat je niet gemakkelijk in slaap valt. Aangezien muntthee cafeïnevrij is kun je dus gerust ís avonds genieten van een heerlijke kop muntthee.

Muntthee beschikt over antioxidanten

Verder bevat muntthee enorm veel antioxidanten. Antioxidanten zijn erg goed voor het lichaam. Het zijn stoffen die het lichaam namelijk beschermen tegen agressieve stoffen die kanker of hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Antioxidanten zijn erg belangrijk om gezond en ziektevrij te kunnen leven.

Tegen maag-/darmproblemen en bevordert het absorberen van ijzer

Muntthee is erg goed voor de spijsvertering. Het bevordert de doorstroming in het lichaam. Ook stimuleert verse muntthee de speekselklier, hierdoor worden enzymen gestimuleerd. Deze enzymen versoepelen de spijsvertering nog meer. Verder bevordert muntthee het absorberen van ijzer door het lichaam. IJzer heb je nodig om hemoglobine aan te maken, een stof die cruciaal is voor de zuurstoftransport en de stofwisseling.

Muntthee stilt honger

De sterke geur van muntthee staat erom bekend dat het je hongergevoel kan onderdrukken. Als je bezig bent met afvallen kan het drinken van muntthee ervoor zorgen dat het houden aan het dieet makkelijker wordt.

Verbetert je geheugen en verlaagt stress

Uit een onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Neuroscience is gebleken dat de aroma van munt het geheugen kan verbeteren. 144 testpersonen werden willekeurig getest door het uitvoeren van cognitieve testen met of zonder de blootstelling aan muntaroma. De groep die werd blootgesteld aan muntaroma scoorde beter. Naast het verbeteren van het geheugen remt munt de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Antibacteriële werking

Munt remt de groei van schadelijke bacteriën en schimmels en kan het zelfs voorkomen. Het maakt je mond dus een stuk schoner. Dit is dan ook de reden dat mondwater munt bevat.

Muntthee helpt bij verkoudheid

Als je verkouden bent produceer je meer slijm, dit kan opgelost worden door het drinken van muntthee. Muntthee zal de verkoudheid niet kunnen oplossen aangezien dit wordt veroorzaakt door een virus. Muntthee helpt door het oplossen van slijm er wel voor om de verkoudheid draaglijker te maken.

Maar hoe zit het nu eigenlijk met honing?

Honing en muntthee is een gouden combinatie. Maar hoe gezond is honing eigenlijk? Honing blijft suiker en van suiker moet je niet te veel binnen krijgen. Maar het is wel beter om je thee te zoeten met honing dan met kristalsuiker aangezien er in honing nog belangrijke vitamines en mineralen zitten. Wel is het zo dat er veel verschil in kwaliteit van honing zit. Zo beschikt goedkope honing in de supermarkt niet over vitaminen en mineralen aangezien het wordt verhit om het beter in een pot te krijgen. Je kunt dus spreken over suikerwater met een honingsmaakje. Honing van natuurwinkels beschikt wel over deze vitaminen en mineralen en is dan ook een beter zoetmiddel dan kristalsuiker.

Conclusie

De vele voordelen van muntthee maken het een geschikte thee om te consumeren. Je kunt het dus gerust in een restaurant bestellen of bij het ontbijt drinken. Bovendien bevat het geen cafeïne waardoor het een perfecte thee is voor ís avonds. De juiste honing als zoetmiddel blijft suiker, maar het is wel beter dan het zoeten met kristalsuiker.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muntthee: lekker en gezondMuntthee: lekker en gezondTegenwoordig worden naast normale thees van originele theeplanten ook vele verschillende theesoorten op de markt gebrach…
Thee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenThee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenElke thee zonder enkele toevoeging (zoals suiker) is in principe hartstikke gezond doordat het alleen heet water en thee…
Hoe gezond is munt?Hoe gezond is munt?Munt, al vanaf even voor de eeuwwisseling mateloos populair als thee of enkele takjes in de kan met water (en wat ijsklo…
Ontspannende kruidenthee, muntthee, JeneverbesolieOntspannende kruidenthee, muntthee, JeneverbesolieOntspannende kruidenthee: Rozenblaadjes zijn rustgevend en rozenbottels werken stimulerend. Tijm zorgt er voor dat de sp…

Omega 3 essentiële vetzuren voor een goede gezondheidOmega 3 essentiële vetzuren voor een goede gezondheidHet menselijk lichaam kan bijna alle vetzuren zelf aanmaken. De voor een goede gezondheid onmisbare vetzuren linolzuur (…
Zijn surimisticks gezond?Zijn surimisticks gezond?Surimisticks of krabsticks lijken kleine stukjes krab, maar niets is minder waar. De zogenaamde krabsticks zijn namelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: HolgersFotografie, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aarmunt
  • http://vitamine-informatie.com/gezonde-voeding/is-muntthee-gezond/
  • http://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/waarom-is-cafeine-zo-slecht/
  • http://www.libelle.nl/actueel/waarom-muntthee-goed-jou
  • http://goedetengezondleven.nl/muntthee-gezond/
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/1757125/2013/12/12/Waarom-je-vaker-muntthee-moet-drinken.dhtml
  • https://www.theebloemenonline.nl/blogs/meer-over-thee/muntthee/
  • http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00207450601042094?src=recsys
  • http://www.optimalegezondheid.com/honing-een-goede-suikervervanger/
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 12-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.