Hoe gezond is munt?

Hoe gezond is munt? Munt, al vanaf even voor de eeuwwisseling mateloos populair als thee of enkele takjes in de kan met water (en wat ijsklontjes) tijdens de warmere zomermaanden. Een schijfje citroen of limoen erbij en je hoort er helemaal bij. Het lijkt erop dat munt een soort modeproduct geworden is. Dit, terwijl munt voor meer staat dan slechts een lekker kopje verse thee of fris glas water. Munt is simpelweg een gezond product. Behalve dat je niet alleen met verse munt maar ook met gedroogde munt een lekker kopje thee kunt zetten, heeft munt meerdere goede eigenschappen in zich. Natuurlijk is muntthee eigenlijk helemaal geen thee, want in thee hoort echte thee te zitten. Maar dat is minder relevant. Wat kan muntthee, behalve een gezonde dorstlesser, nog meer betekenen voor de gezondheid?

Wat is het?

Munt is een kruid, mentha. Het behoort tot de meerjarige planten en maakt onderdeel uit van de lipbloemfamilie. Het wordt gekenmerkt door sterk geurende stoffen, een beetje menthol-achtig en wordt toegepast als geur- en smaakstof. De muntolie welke uit de munt gedestilleerd wordt, komt voornamelijk uit aar- of pepermunt. Aalmunt zien we vaak in de supermarkten terug, de speciaalzaken hebben over het algemeen wel meerdere soorten in huis, maar vergewis je er wel van dat het voor consumptie is en niet slechts als sierplant in de tuin (dit heeft met gebruikte bestrijdingsmiddelen te maken). Dit moet aangegeven zijn.

Waar is het goed voor?

Hoewel het sinds een aantal jaren een populaire plant (ook als sierplant) is geworden, bestaat het al duizenden jaren en kennen we, uit de overleveringen, uit meerdere culturen.

Waar kunnen het zoal voor inzetten:
  • Munt heeft een positieve werking als het gaat om de maag en de darmen, je eetlust neemt toe en het helpt de darmgassen en eventuele misselijkheid op te lossen (soms doet de geur van munt al voldoende).
  • Vastzittend slijm kan er door opgelost worden, wat tijdens het ziekteproces – met een verzwakte gezondheid - erg prettig kan zijn.
  • Het helpt tegen verkoudheid en als je andere problemen hebt met de ademhaling.
  • Pas het toe in een warm stoombad en het werkt erg ontspannend voor de spieren en is rustgevend. Prima tijdens een ziekteproces of na een intensieve sportoefening.
  • Door munt over je voorhoofd en neus te wrijven, kan het ook helpen tegen bepaalde vormen van hoofdpijn.
  • Als je last van reisziekte hebt, kan je het leed verzachten door vooraf een kopje muntthee te drinken.

Dieet

Munt laat je niet afvallen, het is geen wondermiddel. Toch kan munt wel een rol spelen als je wilt vermageren. De sterke geur van muntthee kan namelijk wel je honger stillen en de kans op snacken wordt vervolgens een stuk kleiner. Neem regelmatig een pot muntthee en geniet er van, laat als je wilt vermageren de bijpassende honing wel staan.

Tanden

Het is nog niet wetenschappelijk vastgelegd, maar er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat munt in tandpasta de tanden witter kan maken. Bovendien geeft het een lekker en fris gevoel in de mond.

Kan munt ook gegeten worden?

Kruiden zien we vaak terug in allerlei gerechten en logisch dus dat we mogelijk denken munt ook te kunnen eten. En dat klopt ook, want munt is prima te verwerken in een pasta of aardappelschotel. Niet mee laten koken of bakken (smaak kan overheersend worden), maar toevoegen (fijngesnipperd) als het gerecht verder gereed is.

Een saus met munt maak je door wat munt en water te koken en er daarna wat bloem aan toe te voegen. Een gefruit uitje toevoegen, kan de smaak nog iets nadrukkelijker maken. Tenslotte kan je ook wat muntblaadjes aan een kippensoepje toevoegen. Geeft de kippensoep net iets extra's.

Zelf telen

Munt kan je als-kant-en-klaar plantje kopen in de winkel, maar met zaadjes kom je ook een heel eind. Als het eenmaal groot genoeg is en bijvoorbeeld in de volle grond kan, let er dan op dat het niet gaat woekeren. Munt heeft de neiging de ruimte te nemen die de plant gegeven wordt. Tenzij je er heel veel van gebruikt en genoeg ruimte hebt, is een grote bak of een afgezet gedeelte beter om de plant in toom te houden.

Conclusie

We kunnen stellen dat munt meer is dan een lekker kopje frisse thee. Munt heeft wel degelijk toegevoegde waarde bij verschillende aandoeningen. Aandoeningen waarbij je natuurlijk nooit de reguliere arts op het tweede plan moet zetten, maar waar je munt in een gezond voedingspatroon prima mee kunt nemen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Muntthee: lekker en gezondMuntthee: lekker en gezondTegenwoordig worden naast normale thees van originele theeplanten ook vele verschillende theesoorten op de markt gebrach…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Is thee gezond of ongezond?Is thee gezond of ongezond?Er is veel gezegd en geschreven over de effecten van thee op de gezondheid. Enerzijds wordt vaak aangehaald dat thee een…

Is Spa rood gezond?Is Spa rood gezond?Spa rood, ook wel Spa Barisart genoemd, is mineraalwater met koolzuur. Koolzuur staat erom bekend dat het slecht is voor…
Waarom water belangrijk is voor het lichaamWaarom water belangrijk is voor het lichaamWater drinken is goed voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Maar waarom het zo goed is, is niet voor iedereen even…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: HolgersFotografie, Pixabay
  • www.goedgevoel.be - 12-5-2015
  • www.ishetgezond.nl - 12-5-2015
Reactie

Maria, 04-12-2016
Kan munt geen kwaad voor het hart? Reactie infoteur, 05-12-2016
Daar heb ik persoonlijk nog nooit van gehoord.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.