Waarom water belangrijk is voor het lichaam

Waarom water belangrijk is voor het lichaam Water drinken is goed voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Maar waarom het zo goed is, is niet voor iedereen even duidelijk. Water is goed voor je huid, voor de stoelgang, kan hoofdpijn voorkomen en is goed voor de lijn. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen door het lichaam worden vervoerd en afvalstoffen worden afgevoerd. Vooral mensen die erg druk zijn of ouderen vergeten nog wel eens voldoende water te drinken. Als het watergehalte in het lichaam met 2 procent omlaag wordt gebracht, is er al sprake van uitdroging.

Gezond voor je lijf

Iedereen weet dat water drinken gezond is, maar waarom precies? Voor sommige mensen is het moeilijk om dagelijks 1,5 tot 2,5 liter vocht binnen te krijgen. Zij hebben geen dorst of zijn zo druk bezig dat ze zich geen tijd gunnen om voldoende te drinken. Water is een van de eerste levensbehoeften. Zonder water kan een mens maar een paar dagen in leven blijven. Wanneer het watergehalte in het lichaam met maar 2 procent daalt, kan er al sprake zijn van uitdroging. Water is goed voor allerlei lichaamsprocessen, zoals de ademhaling, warmteregulatie, bloeddruk en stoelgang.

Dorstsignaal

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer driekwart uit water. Het signaal dat we dorst hebben, komt vanuit de hersenen. Een kleine verlaging van het vochtgehalte in het lichaam geeft al een seintje naar het lichaam dat er dorst is. Als je lichaam vocht uitscheidt, zullen de speekselklieren minder vocht afscheiden, waardoor je een droge mond krijgt. Dit zorgt voor dorst. Oudere mensen hebben een grotere kans om uit te drogen omdat het lichaam bij hen minder goed het dorstgevoel aangeeft. Daarom moeten zij bewuster zijn van de hoeveelheid die zij drinken.

Als je te weinig water drinkt

Een tekort aan vocht kan al gauw leiden tot klachten zoals duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Wanneer er sprake is van uitdroging, kan iemand flauwvallen en ademhalingsproblemen krijgen. Veel mensen drinken veel te weinig vocht, ook al weten zij dat water drinken belangrijk is. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een vochttekort zijn:

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Trage stofwisseling
 • Urineweginfecties
 • Maag-darmproblemen
 • Slechte weerstand
 • Slechte doorbloeding
 • Hoge bloeddruk

Verstoorde waterbalans

Het lichaam houdt het waterbalans in stand. Allerlei factoren zoals de dorstprikkel, nieren en hormonen spelen hierbij een rol. Door een overmaat aan stress kan er een teveel van het hormoon vasopressine vrijkomen, waardoor het waterbalans ontregeld raakt. Door hevige diarree, overgeven, zwangerschapsvergiftiging, hartfalen of levercirrose kan het waterbalans ook verstoord raken.

Teveel water drinken

Iemand zal niet snel te veel water drinken. Het is beter als je het water verspreid over de dag drinkt. Je urine raakt minder geconcentreerd, waardoor de kans op het krijgen van een blaasontsteking kleiner is. Het lichaam went aan de hoeveelheid water, waardoor je sneller dorst krijgt als je even niet drinkt. Teveel water drinken in een korte tijd kan wel schadelijk zijn, bijvoorbeeld als je in een half uur meer dan twee liter drinkt. Het bloed verdunt te snel, waardoor er watervergiftiging kan optreden. De lichaamscellen kunnen opzwellen, waardoor iemand in coma kan raken.

Waar water goed voor is

Water is goed voor je organen zoals hart, nieren, darmen en lever. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen naar de juiste plek worden vervoerd en afvalstoffen worden afgevoerd. Probeer er een gewoonte van te maken dat je op verschillende momenten van de dag een glas water drinkt. Hieronder volgen nog wat voordelen van water drinken:

Tegen hoofdpijn

Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben en heel vaak is de oorzaak niet duidelijk. In veel gevallen is hoofdpijn een teken van uitdroging. Wanneer je een kater hebt, is de oorzaak duidelijk. Het beste is in dat geval om dan flink water te drinken.

Mooiere huid

Het drinken van water zal geen huidveroudering tegen gaan, maar het zorgt wel dat je huid egaler en strakker is, waardoor je er jonger uitziet.

Afvallen

Water biedt ondersteuning als je wilt afvallen. Je kunt caloriebevattende drankjes zoals frisdrank beter vervangen door een glas water. Ook kun je thee of koffie zonder suiker drinken in plaats van suikerbevattende drankjes. Water kan je een voller gevoel geven, zodat je minder geneigd bent om te eten.

Meer energie

Een vochttekort kost het lichaam veel energie en het kan ervoor zorgen dat je moe bent. Op het moment dat je dorst hebt, ben je eigenlijk al een klein beetje aan het uitdrogen. Drink daarom regelmatig en voorkomen uitputting, duizeligheid en hoofdpijn.

Goed voor de nieren

Nieren hebben water nodig om goed te kunnen functioneren. Als de nieren niet goed werken, worden er afvalstoffen die schadelijk zijn opgeslagen in de lever. De lever kan daardoor niet goed zijn werk doen.

Beste drank

Het beste drankje is gewoon een glas water. Het filtert je bloed en houdt je organen gezond. Andere drankjes tellen ook mee en ook zit er water in voedsel. Wees voorzichtig met cafeïnebevattende drankjes zoals koffie en alcohol omdat dit stoffen bevat die de nieren sneller laten werken, waardoor je extra vocht verliest. Frisdrank en alcoholhoudende drankjes bevatten veel calorieën, dus drink dit met mate.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Water drinken is noodzakelijkWater drinken is noodzakelijkBestaat er een functie voor het drinken van water? Wat is de reden waarom wij, de mens, voldoende water moeten drinken?…
Water drinken: 10 positieve effecten van waterWater drinken: 10 positieve effecten van waterWater drinken is essentieel voor je lichaam om goed te functioneren. Voldoende water helpt uitdrogen te voorkomen (uitdr…
Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?Wanneer je wilt afvallen is voldoende water drinken belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger krij…

Hoe gezond is munt?Hoe gezond is munt?Munt, al vanaf even voor de eeuwwisseling mateloos populair als thee of enkele takjes in de kan met water (en wat ijsklo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Christoph Kragolnik, Pixabay
 • www.optelsom.nl/5-goede-redenen-om-water-te-drinken.html
 • www.gezondheidsnet.nl/voeding/5-vragen-over-water
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.