Blaasontsteking: hoe kom je er vanaf?

Blaasontsteking: hoe kom je er vanaf? Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door meestal een bacteriële infectie die erin slaagt om de blaas binnen te dringen. Het komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De klachten zijn pijn en een branderig gevoel tijdens het plassen en soms kan er een beetje bloed in de urine zitten. Zodra de eerste tekenen van een blaasontsteking zich voordoen, is het verstandig om er wat aan te doen. Je moet zorgen dat je veel drinkt om de blaas te spoelen. Wat goed is om te drinken is bijvoorbeeld cranberrysap.

Wat blaasontsteking is

Als je tijdens het plassen een pijnlijk en branderig gevoel hebt en vaak kleine beetjes moet plassen, is de kans groot dat je een blaasontsteking (cystitis) hebt. Het komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen. Dit komt omdat de urinebuis van een vrouw veel korter is, waardoor bacteriën gemakkelijker naar binnen kunnen dringen. Vaak gaat het om een bacteriële infectie afkomstig uit de darmen. Bij mannen die last hebben van een blaasontsteking, ligt de oorzaak vaak aan een gezwollen prostaatklier die de urinestroom belemmert.

De klachten

Een op de vijf vrouwen heeft minstens één keer per jaar last van een blaasontsteking. Naast het pijnlijke gevoel bij het plassen, voelt de blaas vol aan ook al heb je net geplast en soms is er sprake van koorts. Er kan bloed bij de urine zitten of de urine wordt troebel. De urine kan sterk ruiken. Door de infectie kan er een zeurende pijn ontstaan in de onderbuik en onderrug. Wanneer je erg veel last hebt van de blaasontsteking, raadpleeg dan een huisarts om dat de infectie kan doorslaan naar de hogere urinewegen en nieren. In dat geval wordt er een antibioticakuur voorgeschreven.

Wat je kunt doen

Het belangrijkste wat je zelf kunt doen zodra je de eerste symptomen van een blaasontsteking hebt is veel drinken. Je spoelt hiermee de bacteriën die de blaaswand infecteren weg en plast ze uit. Drink de hele dag door ongeveer elk uur een glas water. Op deze manier verdun je ook de urine, zodat de irritatie van de blaas en urinebuis minder wordt. Wat je verder kunt doen is het volgende:

Cranberrysap

Het sap van de cranberry helpt de blaasontsteking sneller op te lossen. Het bevat een chemisch stofje dat ervoor zorgt dat de bacterie niet aan de binnenkant van het urinekanaal kan blijven plakken. Hierdoor kan de bacterie sneller worden uitgeplast. Cranberrysap helpt ook om een ontsteking te voorkomen. Drink daarom dagelijks 300 ml cranberrysap.

Drink zuiveringszout

Neem een kwart theelepel zuiveringszout en meng dit met een glas water. Drink enkele malen per dag eerst een paar glazen gewoon water en daarna met het zuiveringszout. Door het zuiveringszout wordt de urine minder zuur, waardoor het branderige gevoel tijdens het plassen minder wordt.

Knoflookthee

Het klinkt misschien helemaal niet lekker, maar knoflook bevat krachtige stoffen die bacteriën doden. Pel een teentje knoflook, pers het uit en voeg het toe aan heet water. Laat het ongeveer vijf minuten trekken. Het helpt ook tegen de pijn van de blaasontsteking.

Echinacaethee

Ter ondersteuning van je immuunsysteem kun je deze thee dringen. Laat een theezakje of anders twee theelepels van de rauwe wortel trekken in heet water. Drink hiervan drie kopjes per dag. Deze thee bevat ontstekingsremmende en bacteriedodende stoffen. Bovendien is het ook vochtafdrijvend.

Brandnetelthee

Brandnetels hebben een vochtafdrijvende werking. Hierdoor kun je de bacteriën gemakkelijker uitplassen. Dring één kopje van deze thee per dag.

Canadese geelwortel

Dit is een natuurlijke bestrijding tegen de bacterie E. Coli. Deze bacterie is vaak de oorzaak van een blaasontsteking. Canadese geelwortel stimuleert ook het immuunsysteem en gaat ontsteking tegen. Neem een week lang één keer per dag 500 tot 1000 mg extract van de Canadese geelwortel.

Preventief

Vooral als je vaker last hebt van blaasontsteking, kun je op bepaalde dingen letten om het te voorkomen. Probeer je plas niet te lang op te houden en ga minstens één keer in de vier uur. Vermijd geurende badolie en badschuim. Voedingsmiddelen zoals spinazie, rode bieten, rauwe wortels, tomaten, citrusvruchten, aardbeien en rood vlees kunnen blaasontsteking verergeren. Veeg jezelf na een toiletbezoek altijd van voren naar achteren schoon om te voorkomen dat bacteriën uit de darmen in de plasbuis komen. Als je geslachtsgemeenschap hebt gehad, ga daarna na het toilet om de bacteriën uit te plassen. Draag los zittend katoenen ondergoed dat ademt en vermijd synthetisch ondergoed, panty’s en strakke broeken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Symptomen van blaasontsteking behandelenSymptomen van blaasontsteking behandelenEen blaasontsteking veroorzaakt een branderige pijn in de onderbuik en/of de schaamstreek. Het maakt ook eveneens het pl…
Een blaasontsteking hebbenKen je dat zeurderige gevoel in je onderbuik en dat je regelmatig naar de wc moet wat ook nog eens wat branderig aanvoel…

Knieklachten: knie springt op slotKnieklachten: knie springt op slotDe knie vormt het gewricht tussen het bovenbeen en onderbeen dat uit verschillende delen bestaat. De botdelen worden doo…
Guillian Barre SyndroomGuillian Barre SyndroomHet syndroom van Guillian Barre is een zeldzame aandoening in de spieren. Jaarlijks krijgen zo'n 150 tot 300 mensen in N…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Arvin61r58, Openclipart
  • Boek: 1001 veilige remedies ISBN: 978-90-6407-818-7
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.