Zijn surimisticks gezond?
Surimisticks of krabsticks lijken kleine stukjes krab, maar niets is minder waar. De zogenaamde krabsticks zijn namelijk niet van krab gemaakt, maar van witvis. Ze worden voor sushi en goedkope krabsalades gebruikt en je kunt ze natuurlijk ook als tussendoortje consumeren. Maar zijn surimisticks gezond?
Wat zijn surimisticks?
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. De vis wordt gepureerd en gemengd met zetmeel, eiwit, smaakmakers, zout en suiker. Hierna wordt deze pasta gekookt totdat het een rubberachtige structuur heeft. Surimi is erg zoet en wordt veelvuldig gebruikt in sushi en de goedkopere krabsalades.
Zijn surimisticks gezond of ongezond?
Voedingswaarde
In surimisticks zitten 98 calorieën per 100 gram. Je krijgt dus niet veel calorieën binnen. Dat is dus alvast een voordeel van de krabsticks. Bovendien bevatten surimisticks 15,5 gram eiwit per 100 gram. Dat is een erg hoog percentage. Eiwit heeft je lichaam hard nodig voor de opbouw van cellen en het onderhoud van spieren. Het is dus belangrijk dat je hier genoeg van binnenkrijgt. Verder bestaat 75% van surimi uit water. Wel kan de voedingswaarde verschillen per merk of bereidingswijze.
Surimisticks en fitness
Door de hoge eiwithoeveelheid zijn surimisticks een populair tussendoortje voor fitnessers. Een pakje surimisticks van 200 gram kost minder dan een euro en op deze manier koop je dus voor weinig geld veel eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel bij fitness. Ze zorgen niet alleen voor het groeien van de spieren, maar ook het onderhouden van de spieren.
Vetten
Surimisticks zijn absoluut niet vet. Het bestaat voornamelijk uit water en niet-vette vis. Je krijgt met het eten van surimi geen verzadigd vet binnen, maar ook niet veel gezonde enkelvoudig en meervoudige onverzadigde vetten.
Suikers
Surimisticks gezond? Ze bevatten in ieder weinig suikers wat erg positief is. Van de koolhydraten uit krabsticks bestaat een klein gedeelte uit suikers. Hierdoor zul je geen suikerdip ervaren bij het veel eten van surimi. Bij een suikerdip krijg je eerst veel energie, maar later word je erg moe. De overige koolhydraten in surimisticks bestaan uit zetmeel dat een trage koolhydraat is waar het lichaam veel aan heeft.
Vitaminen
Surimi is rijk aan vitamine B12. Vitamine B12 is belangrijk voor een goedwerkend zenuwstelsel en is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 bevindt zich alleen in dierlijke producten en vis is een goede bron van vitamine B12 en surimi dus ook aangezien dit voornamelijk uit witvis bestaat. Een tekort aan vitamine B12 kan bloedarmoede en psychische stoornissen veroorzaken.
Mineralen
Surimisticks bevatten veel verschillende mineralen. Het bevat veel jodium, fosfor en seleen. Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Jodiumtekort komt niet veel voor, alleen wanneer je geen of te weinig brood consumeert. Fosfor geeft stevigheid aan de botten en tanden, bovendien speelt het een belangrijke rol bij de stofwisseling. Verder bevat vis seleen, een mineraal dat als antioxidant werkt. Het beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging.
E-nummers
In surimisticks zit het E-nummer E621 (mononatriumglutamaat). Dit E-nummer wordt in het kort MSG genoemd. MSG is een smaakversterker die ervoor zorgt dat de smaakpapillen worden gestimuleerd en je alle surimisticks op wil eten. Door deze eigenschap wordt de stof veelvuldig gebruikt in bijvoorbeeld chips. Verder kan MSG ook voor duizeligheid, slapeloosheid, hyperactiviteit en hoofdpijn zorgen.
Naast MSG zitten er in krabsticks meer E-nummers. Hieronder ook natriuminosinaat (E631). E631 komt uit het natriumzout van inosinezuur (E360). Dit E-nummer is een smaakversterker. Je kunt E631 beter vermijden als je last hebt van astma of huidallergieën.
Dinatrium-5-Ribonucleotide (E635) is een ander E-nummer dat in surimisticks zit. E635 is een synthetische smaakversterker. Het is inosinezuur, gemengd met natriumzouten van guanylzuur. E635 moet worden vermeden bij jonge kinderen omdat het bij hen gedragsproblemen kan veroorzaken.
E452, ook wel natriumpolyfosfaat of kaliumpolyfosfaat kun je ook in surimisticks aantreffen. Dit E-nummer kan de opname van mineralen verminderen en darmstoornissen veroorzaken.
Het kan per merk verschillen welke E-nummers er daadwerkelijk in zitten.
Conclusie
Surimi is een gezond tussendoortje als je kijkt naar de voedingswaarde, het bevat weinig vet en suikers. Verder bevat het veel gezonde mineralen. Bovendien is het laag in calorieën. Wel bevatten surimisticks E-nummers die nadelige eigenschappen kunnen hebben.