Verhoogde waarde triglyceriden verlagen zonder medicijnen
Triglyceriden zijn nauw verwant aan cholesterol. Het zijn vetten in het bloed die voor energie zorgen. Gewoon belangrijk voor je dus. Daarentegen is een teveel aan triglyceriden helemaal niet gezond. Gelukkig zijn er, behalve met statines, andere manieren om deze waarden te verlagen. Bij twijfel natuurlijk altijd overleggen met een arts. Tegelijk met het bepalen van de cholesterolwaarde, totaal cholesterol, LDL, HDL en de ratio, wordt ook de waarde van triglyceriden in het bloed bekeken. Een waarde van triglyceriden is normaal wanneer deze 1.7 of lager is. Een hogere waarde KAN tot hart- en vaatziekten leiden. Een hoge waarde van triglyceride gaat ook vaak samen met een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Het verlagen van de waarde van triglyceriden
Om de waarde van triglyceriden te verlagen heb je diverse mogelijkheden:
- Omega 3-vetzuren
- Minder koolhydraten en suikers eten
Omega 3-vetzuren
De waarde van triglyceride is te verlagen door het innemen van omega 3-vetzuren in de vorm van visolie of
krillolie. Lijnzaadolie bevat ook omega 3-vetzuren maar werkt niet voor het verlagen van triglyceriden. Met betrekking tot visolie is een goede dagdosering 3000 mg. Van krillolie heeft men duidelijk minder nodig (1000-1500 mg), maar dit product is wel duurder. Deze types oliën kunnen de waarde ongeveer 25% verlagen. Een en ander is reeds mogelijk binnen enkele maanden. Visolie of krillolie kunnen ook gebruikt worden samen met statines om de waarde van triglyceride te verlagen. Naast het verlagen van deze waarde heeft het innemen van omega 3-vetzuren nog andere voordelen voor het lichaam. Zo zijn ze onder andere ook ontstekingsremmend en daardoor pijn verminderend in geval van bijvoorbeeld artrose. Ook walnoten bevatten veel omega 3-vetzuren en werken dus positief ten opzichte van het balanceren van het cholesterol.
Minder koolhydraten en suikers
In het geval de waarde van triglyceride na het innemen van extra omega 3-vetzuren nog steeds te hoog zijn, dan is het opportuun om te stoppen met het eten van granen en (veel) koolhydraten. Deze zorgen namelijk voor te veel suikers in het bloed waardoor deze waarde stijgt. Ook fruitsuikers en alcohol kunnen zorgen voor een suikerstijging in het bloed en dus voor hoge waarden van triglyceride. Mogelijk wel zo'n 25% van de mensen is gevoelig voor suikers en hebben snel last van een insulineverhoging door de inname van suikers en koolhydraten. Om diabetes te voorkomen en om de waarde van triglyceriden te verlagen is het een goed idee om eens te kijken hoe het gaat zonder inname van deze suikers en koolhydraten.
Producten die men dan niet meer mag eten en drinken
Deze kunnen worden onderscheiden in:
- brood
- pasta
- crackers
- alle graanproducten
- suiker
- sap van fruit
- aardappelen (hoog in koolhydraten)
- koek en gebak
- snoep
Dus ook de volkorenproducten zijn niet gezond omdat ze zorgen voor een piek in glucose in het bloed. Daarmede veroorzaken ze een verhoging van de insuline- en ook van de triglyceride waarde
Producten die men wel mag eten
Onder die categorie vallen onder meer:
- vlees
- vis
- vetten zoals kokosolie en olijfolie
- groenten
- fruit (met mate en het liefst alleen zure fruit soorten zoals bessen)
- noten
- eieren
Lactose
De consumptie van melkproducten is wat discutabel omdat ze lactose bevatten, die vervolgens wordt omgezet in suikers. Harde kaassoorten en Franse roomboter bevatten echter geen lactose en kunnen daarom gewoon gegeten worden.
Kefir wordt gemaakt van melk en bevat door het fermentatieproces bijna geen lactose meer, dus ook dit is een optie. Onder andere het atkins dieet, het paleo dieet en het dieet van Weston Price (WAPF) sluiten aan bij deze lijsten van producten die men wel en niet mag eten.
Koolhydraten
Vlees en ook vetten bevatten zelf triglyceriden, maar deze verhogen de triglyceride waarde veel minder dan koolhydraten uit bijvoorbeeld een boterham. Voor sommige mensen is het, zeker in het begin, niet aan te raden helemaal te stoppen met koolhydraten. Een en ander is door het lichaam soms niet goed te verwerken. Het is dan aan te raden wel wat koolhydraten te eten, maar dan niet te kiezen voor granen of suikers, maar bijvoorbeeld voor quinoa, boekweit, bataat of rijst. Met
quinoa en boekweit kan men brood bakken, zodat de overgang van dagelijks brood en granen misschien wat kleiner wordt voor het idee.
Lees verder