De geneeskracht van organisch silicium

De geneeskracht van organisch silicium Silicium is een relatief onbekend mineraal. Binnen de alternatieve geneeskunde wordt het gezien als een essentieel mineraal dat we nodig hebben voor allerlei lichaamsfuncties. Silicium zit in diverse soorten voeding. Toch kan het volgens sommige alternatieve geneeskundigen slim zijn om een siliciumtekort aan te vullen met een supplement. Supplementen met silicium worden verkocht op gelbasis of vloeibare basis.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Heermoes is een topbron van silicium / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Heermoes is een topbron van silicium / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Hoe werkt silicium?

Siliciciumgel gaat maagzuur tegen, is goed bij een darmontsteking, een helend middel bij de ziekte van Crohn en goed tegen diarree. Bovendien kan het zelfs blaasproblemen verhelpen. In de basis gaat silicium als volgt te werk: het bindt ziekmakende stoffen aan zich waardoor ze krachteloos worden. Daarnaast stelt het fagocyten in werking, een soort witte bloedcel die helpt om schadelijke lichaamsoneigen deeltjes, bacteriën, virussen en stervende cellen op te ruimen. Een fagocyt speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem van de mens.

Voedsel en geneesplanten met silicium


Goed voor de botten

Onderzoek uit 2009 vertelt dat de wetenschap niet in staat is om te begrijpen hoe de botaanmaak precies plaats vindt, behalve dat calcium belangrijk is. In feite is er grote controverse over calcium. Er is een aantal onderzoeken dat zeer duidelijk wijst naar het volgende gegeven: als we een teveel aan calcium binnen krijgen door bijvoorbeeld dagelijks drie glazen melk te drinken, krijgen we een overschot aan calcium omdat voor de botaanmaak andere mineralen zoals magnesium, fosfor en silicium nodig zijn. Het calciumoverschot triggert het lichaam om zo veel mogelijk calcium af te voeren; er wordt zelfs calcium uit de botten onttrokken. Een groot deel van de botbreuken is te wijten aan dat we te veel calcium drinken waardoor onze botten brozer worden. Door silicium in te nemen poog je in ieder geval om de mineralenbalans beter te maken. Het onderzoek uit Engeland vertelt dat 30 jaar onderzoek aantoont dat silicium een belangrijke bijdrage kan leveren in de vorming van gezonde botten.

Millet is een graansoort en een uitstekende bron van silicium. / Bron: Thamizhpparithi Maari, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Millet is een graansoort en een uitstekende bron van silicium. / Bron: Thamizhpparithi Maari, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Silicium is goed voor de huid

Dit bijzondere mineraal heeft multifunctionele toepassingen. Silicium kan niet alleen inwendig maar ook uitwendig worden aangewend. Een gel met silicium kan op de huid worden gedaan ter behandeling van kleine maar vervelende huidaandoeningen. Dat is op zich al een goede reden om het mee te nemen in een EHBO-doos voor tijdens de vakantie. Beschadigde huid, schrammen, puistjes, acné, zonnebrand en rode plekken door te strakke kleding kunnen verholpen worden als je er siliciumgel opsmeert.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Silicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeSilicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeGezond haar vol volume willen we allemaal. Silicium zorgt voor gezond, elastisch, sterk haar vol volume. Silicium is kie…
Silicium, botten en bindweefselSilicium is het tweede meest voorkomende element in de aardkorst, na zuurstof. Zijn functie in het lichaam is minder nad…
Silicium: Het elementSilicium: Het elementSilicium is een donkergrijs broze metalloïde.Het is meestal vierwaardig maar kan ook tweewaardig zijn. Silicium dioxide(…
Collalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen is een voedingssupplement in de vorm van zakjes (sachets) dat als doel heeft de collageenp…

Verhoogde waarde triglyceriden verlagen zonder medicijnenVerhoogde waarde triglyceriden verlagen zonder medicijnenTriglyceriden zijn nauw verwant aan cholesterol. Het zijn vetten in het bloed die voor energie zorgen. Gewoon belangrijk…
De ochtend levert meer opDe ochtend levert meer opDe zogenaamde “avondmens” zal het mogelijk bestrijden, maar de ochtend is toch echt aantoonbaar een dagdeel wat meer opl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jurii (bewerkt), Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Goed voor de spongieus been: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8242469
  • Bij osteoporose: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17435952
  • Bij aluminiumvergiftiging: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21198634
  • Goed voor de botten: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2658806/
  • Goed voor sperma: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8478295
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fagocyt
  • Algemene informatie: http://www.alive.com/articles/view/19800/silica-the_forgotten_nutrient
  • Afbeelding bron 1: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Thamizhpparithi Maari, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.