De ochtend levert meer op

De ochtend levert meer op De zogenaamde “avondmens” zal het mogelijk bestrijden, maar de ochtend is toch echt aantoonbaar een dagdeel wat meer oplevert. Meer als het gaat om energie, meer als het gaat om de gevolgen van voedingsgewoontes en bovendien met de invloed van het vroege ochtendlicht niet onderschat worden. Verder heeft iedereen een biologische klok die van nature op die van de natuur is afgesteld en volgens de onderzoekers is er eigenlijk geen “ochtend- of avondmens”. Waarmee ze aangeven dat het voor iedereen kan gelden.

Wel of geen ochtendmens

Als de mens terug naar de basis gaat, bestaat er geen “ochtend- of avondmens” en reageren we allemaal op het moment dat het daglicht zich aandient (we synchroniseren als het ware onze biologische klok). Gegeven het feit dat de mens steeds verder vervreemd van de basis, denk maar eens aan avond- en nachtwerk, is het natuurlijke ritme er niet meer. We moeten voor het daglicht opstaan, omdat we de file voor willen zijn en komen na zonsondergang vaak pas weer thuis.
In deze tijd dat we nauwelijks tot geen daglicht zien, ontgaat ons wat van toegevoegde waarde kan zijn op ons leven.

Wat mis je met het ochtendlicht?

Voor sommige mensen zal dat niet veel zijn, want die sluiten bij het opkomen van het daglicht liever de ogen nog een tijdje. Maar als je wel bij het daglicht op zou staan en naar buiten gaat, wat doet het dan voor en met je?
Bron: Counselling, PixabayBron: Counselling, Pixabay
  • Daglicht geeft per definitie energie, enerzijds heb je daglicht nodig voor de aanmaak van vitamine D en anderzijds geeft het vroege daglicht mensen weer een mogelijkheid adem te halen en zich “groot” te maken voor een nieuwe (drukke) dag.
  • Te weinig daglicht verstoort de eerdergenoemde biologische klok in je lichaam, met als gevolg dat zaken als bloeddruk, temperatuur en stofwisseling niet goed afgestemd worden (je metabolisme verandert).
  • Daglicht heeft, ook al realiseren we ons dat vaak niet, invloed op het humeur en dus op onze omgeving.

Metabolisme

Voor een goed functionerend lichaam, is je metabolisme belangrijk. Normaal gaan we er vanuit dat het allemaal vanzelf gaat en dat is ook zo, maar ook weer niet helemaal. Onze biologische klok is dus van invloed en wordt ondermeer “gevoed” door het ochtendlicht.

Combineer het ochtendlicht met bijvoorbeeld een stevige wandeling (bijvoorbeeld met de hond) of een stukje rennen en je krijgt als het ware meer energie voor die dag. De verbranding die door het bewegen op gang gekomen is, werkt langere tijd door.
Dit heef tot gevolg dat je weer in je natuurlijke ritme komt/blijft en alle klokken weer gelijk gezet worden. Als dat optimaal werkt, is dat vervolgens ook weer goed voor je BMI. Want nog niet zolang geleden hebben wetenschappers vastgesteld dat hoe vroeger je aan daglicht wordt blootgesteld, des te lager je BMI is. Uit de groep respondenten kwam onmiskenbaar naar voren dat de “vroege vogels” een lager BMI had dan de “late” groep en dat het voor ruim 20% van ons BMI bepalend blijkt. Spreekt voor zich dat de uitgangspunten gelijk gesteld zijn.

Bron: Zon - AnnastaalBron: Zon - Annastaal

Energie en humeur

Eigenlijk heeft energie en humeur wel met elkaar te maken. Hoewel menigeen het zeker tijdens de winteruren in de ochtend een crime vindt om uit bed te komen, als men er eenmaal uit is en men is aan de frisse dag begonnen (bijvoorbeeld met de eerdergenoemde wandeling), dan voelt dat bij thuiskomst beter. Heeft men meer energie en kan de dag beter betreden worden. Met het daglicht laad je dus echt op.

Feitelijk maakt het seizoen niets uit als het om het ochtendlicht gaat, maar kunnen de warme seizoenen toch nog wat extra’s doen. Immers, als je op de vroege morgen het daglicht tegemoet gaat en de zon schijnt al een beetje, dat helpt dat zeker voor het humeur. Alles ziet er net iets vrolijker uit en zeker zo’n 55% ervaart dit ook zo als ze hun humeur op dat moment moeten omschrijven.

Meer aan je dag hebben

Vervolgens hoor je mensen vaak zeggen, dat wanneer ze vroeg op staan en lekker bezig zijn (en natuurlijk al buiten geweest zijn), ze na een halve dag (of meer) het gevoel hebben, meer aan hun dag te hebben gehad. Het wordt vaak gekoppeld aan het feit dat men anders de tijd “verslapen” zou hebben, maar het heeft ook te maken met het vroege daglicht en de verhoogde werkcapaciteit die je – mogelijk onbewust – hebt.

Extra

De respondenten blijken per saldo (ruim 93%) niet eerder moe. Wat verder een pluspunt is, is het gegeven dat men overall een beter gevoel heeft, als men terugkijkt op de dag. Men geeft aan productiever te zijn en hoewel het niet substantieel veel is, voelt dit wel zo.

Wat je met wat vroeg daglicht en een veranderde mindset al niet voor elkaar krijgt!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Gezond begin van de dagGezond begin van de dagWie wil er niet een gezond begin van de dag realiseren? En eigenlijk is daar naast je eigen lichaam, wat ingrediënten ui…
Verantwoord afvallenVerantwoord afvallenWe zijn gelukkig steeds meer naar onze gezondheid aan het kijken. Wat eten we wel en wat niet, bewegen we wel genoeg en…

De geneeskracht van organisch siliciumDe geneeskracht van organisch siliciumSilicium is een relatief onbekend mineraal. Binnen de alternatieve geneeskunde wordt het gezien als een essentieel miner…
Bronnen en referenties
  • Northwestern University Feinberg School of Medicine
  • University of Massachusetts Medical School
  • Afbeelding bron 1: Counselling, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Zon - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.