Verantwoord afvallen

Verantwoord afvallen We zijn gelukkig steeds meer naar onze gezondheid aan het kijken. Wat eten we wel en wat niet, bewegen we wel genoeg en zo nee, wat gaan we dan doen. Maar de vraag is altijd, waar doe je het uiteindelijk voor.

Waar doe je het voor?

Dit klikt niet logisch, want het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat je gezond een hoge leeftijd wil halen en daar is je voeding en beweging een belangrijk onderdeel van. Maar als je even wat kilo’s kwijt wilt of de boel moet, gezien de leeftijd, wat strakker worden, is je insteek wat anders. Mogelijk doe je andere oefeningen en is je eetgewoonte voor de toekomst niet anders, maar nu even een straf dieet om die paar extra kilo’s kwijt te raken.
Het besef waar je het voor doet, is erg belangrijk.

Crashdieet

Als je verder prima in je vel zit en je hebt normaal een verantwoord voedingspatroon (let op je koolhydraten, slechte vetten en eten volgens de schijf van vijf) dan is even een zogenaamd crashdieet, geen probleem. Niet langer als een week tot tien dagen rond de 1000 calorieën zitten is geen probleem, maar let op dat je wel je vitamines binnen krijgt. Desnoods met een extra multivitamine. Die 1000 calorieën moeten dan wel verantwoord zijn in de vorm van de bekende shake, maaltijdvervangers of gewoon en bij voorkeur gezonde voeding uit de schijf van vijf, alleen minder om niet boven de 1000 uit te komen.

De weg van de geleidelijkheid

Als je beduidend meer af wilt of moet vallen, dan is je lichaam een ander voedingspatroon gewend. Tenminste, als medicijnen niet de boosdoeners zijn. Er vanuit gaan dat je het verkeerde voedingspatroon hebt gehad, dan is naast het afvallen ook een mindset verandering die doorgevoerd moet worden. Helaas zijn lang niet alle diëtistes in staat hierin te begeleiden, maar essentieel om ook op de lange duur het gewenste gewicht te houden.

Eten volgens de schijf van vijf is zo gemakkelijk gezegd, vaak is achterhalen waarom die verkeerde voedingsgewoontes erin geslopen zijn, belangrijk. Er zijn bijvoorbeeld veel emotieeters, bij verdriet, maar ook als je erg blij bent. Dat vergt in de basis een begeleiding om dit in de toekomst te voorkomen en je te houden aan de nieuw ingevoerde eetgewoontes.

Eten

Als je de juiste begeleiding krijgt of je bent zelf in staat hierin je persoontje te staan, kan je pas verder. Verder in de zin van wat kan je zoal in de ochtend, middag en avond eten. Verdeeld over drie maaltijd, of eet je liever vijf kleinere hoeveelheden. Wat zijn eventueel de tussendoortjes die je lekker vindt en passen in het juiste eetpatroon.

Voor velen geldt dat we zijn opgegroeid met koolhydraten, maar deze doen bij te weinig beweging ons ook de das om. Dus is het uitkijken met de hoeveelheid koolhydraten en slechte vetten. Vervang bijvoorbeeld het pakje braadboter door vloeibare boter. Zo heb je veel meer varianten en hebben weinig impact op het eetpatroon, maar helpen wel. De samengestelde middagsoepjes die nog wel eens bij een flauw gevoel genomen worden, zijn meestal erg zout en daarmee niet goed in het voedingspatroon. Met zout moet je sowieso uitkijken, want in veel producten die we binnen krijgen zit al voldoende zout voor ons lichaam.

Bij dit soort zaken kan de diëtist prima helpen en daar hoort dan bewegen bij. Globaal uitgaan van normale voeding met 2000 calorieën voor de vrouw en 2500 voor de man.

Bewegen

Er wordt in de media veel tijd besteed aan het minimaal een half uur per dag bewegen. Dit is echt de ondergrens en wil je afvallen, dan is het goed om naast een aangepast voedingspatroon ook te bewegen.

Bewegen bij een stevig overgewicht is in de vorm van lopen is prima (fietsen mag ook). Hardlopen, in je eigen tempo, maar ook wandelen in een stevig tempo. En probeer dit – mogelijk met tussenpozen – een uur vol te houden.

Bewegen om de buik of billen strakker te krijgen kan prima met de juiste oefeningen thuis of in de sportschool, daar krijg je begeleiding bij. Overigens weten veel mensen welke oefeningen voor welke spieren werken, maar passen ze alleen niet structureel toe. Als je bijvoorbeeld een platte buik wil Oefeningen platte buik moet je dit niet een tijdje volhouden en dan veronderstellen dat je er bent, en stoppen. Dat zal je enig moment wel vol moeten houden, maar als onderdeel van het dagelijkse beweegpatroon geen enorme inspanning.

Als je veel af moet vallen dan zijn de eerder genoemde bewegingen in combinatie met hardlopen ook prima. Niemand zit te wachten op een mooie afname van kilo’s, maar veel los vel. Vergeet daarbij ook niet je huid goed te verzorgen. Na het douches lekker met een crème insmeren om de huid te stimuleren (verschillende merken hebben crèmes die helpen in dit proces). Overigens niet de crème als wondermiddel beschouwen, hooguit ondersteunend. Crèmes die je een strakke buik geven zijn er simpelweg niet.

Tenslotte

Als je aan een dergelijk traject begint moet je wel de juiste motivatie hebben, het vergt veel van je en dan moet de mindset om hier een succes van te maken er gewoon zijn. Maar het resultaat maakt dat het de inspanning van een dergelijk traject wel waard is.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je 5 kilo afvallen?Hoe kun je 5 kilo afvallen?5 kilo afvallen klinkt gemakkelijk: het is niet zo veel. Toch kan het wel erg lastig zijn, juist omdat je onderschat hoe…
Het nut of de onzin van buikspieroefeningenHet nut of de onzin van buikspieroefeningenBen jij die buik ook zo zat en wil je strakke buikspieren? Allerlei apparaten, programma's en diëten beloven je een stra…
Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…

Suiker: niet zo slecht als je denktSuiker heeft als voedingsmiddel een ronduit slechte naam. Maar suiker is lang niet zo ongezond als je denkt. Suiker is e…
Optimale voeding bij sport?Optimale voeding bij sport?De rol van voeding is cruciaal voor de sportprestatie. Voeding betekent energie voor ons lichaam. Het voedsel wordt verb…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.