Gezond begin van de dag

Gezond begin van de dag Wie wil er niet een gezond begin van de dag realiseren? En eigenlijk is daar naast je eigen lichaam, wat ingrediënten uit de koeling en wat tijd niet meer voor nodig.

Bewegen

Laat je lichaam ontwaken

Of je nu van nature een soepel lichaam hebt of je moet met voldoende beweging je lichaam fit voor de ochtend krijgen. Het is altijd goed om de dag te beginnen met beweging.
Niet iedereen is even vrolijk en zet de radio lekker aan, maar bewegen kan je altijd en overal. Desnoods laat je op deze manier je lichaam “ontwaken” door heel voorzichtig met wat arm- en dan beenoefeningen aan de slag te gaan. Maar voor velen gaat het allemaal net even sneller als er vrolijke muziek bij opgezet wordt.

Heb je hulpmaterialen dan kunnen wat gewichten om de oefeningen met de armspieren iets meer kracht bij te zetten, prima zijn. Of een loopband waar je vijftien minuten op loopt is handig, maar zonder loopband kan je ook op de plaats vijftien minuten de normale looppas die je op de band of buiten maakt, nabootsen. Wat belangrijk met de oefeningen is, is dat je waakt voor de continuïteit (bijvoorbeeld minimaal 5 van de 7 dagen per week) en de oefeningen afwisselen, zodat alle spiergroepen enkele keren per week aan bod komen.

Spierpijn

Spierpijn is een teken dat je te ver bent gegaan met een bepaalde beweging en forceren heeft geen zin. De spier moet door rust weer goed worden en belangrijk bij bewegen is dus om de spiergroepen dusdanig te bewegen dat je deze uitdaagt maar niet forceert. Voorzichtig opbouwen in duur is raadzaam.

Voeding

Water

Voordat je –na het sporten- aan je ontbijt begint is het goed een flink glas water te drinken. De een drinkt een lauw glas water en de ander laat het lichaam wat harder werken door een koud glas te drinken. Maar sowieso belangrijk dat je genoeg op een dag drinkt en zeker als je met sporten wat verbruikt hebt, wat je voor je ontbijt prima aan kunt vullen. Dat maakt tevens dat je maag al met iets gevuld is en je niet in overdaad gaat ontbijten.

Ontbijt

Het ontbijt is mogelijk de belangrijkste maaltijd op de dag. Je lichaam en geest gaan aan de slag en je moet dus iets te verbruiken hebben. Dat wil niet zeggen dat je je maar vol stouwt, maar bewust kijkt naar wat je in gaat nemen.

Fruit is goed om de dag mee te beginnen en dit kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met zuivel. Zuivel is ook goed om de dag mee te beginnen, maar is in Nederland nog niet zo ingeburgerd. In Nederland zijn we ook in de ochtend toch nog de boterham met kaas, jam of hagelslag gewent.
Maar omdat we op de dag voor een normaal bewegende persoon toch al voldoende koolhydraten binnen krijgen, kan je best een maaltijd zonder de geijkte koolhydraten van de boterham. Lekker fris fruit in de yoghurt of kwark (zo’n 2.5 dl) is heerlijk en vult prima. Denk aan lekkere combinaties als aardbeien met kiwi en een banaan. Een klein gesneden peer met wat rode bessen en een banaan of wat zuurder met stukjes zure appel en een grapefruit. Druppel er wat limoen overheen en je ontbijt is compleet.

Maar wat roereitjes lekker gevuld met sherrytomaatjes, wat stukje kip of kalkoen, enkele kastanjechampignons en dit mixen met wat tomatenpuree is een wat steviger maar ook prima begin van de dag.

Kant-en-klaar vitamines

Heb je of neem je geen tijd om een gezond ontbijtje naar binnen te werken, dan is de kant-en-klaar vitamine in een flesje (bijv. 2 stuks fruit in een miniflesje) beter dan niets. Maar bewust je voeding tot je nemen en er vooral in een rustig moment genieten van je eten gaat toch boven alles.

Tot slot

Beter is het in de ochtend wat tijd vrij te maken om het bewegen en een gezond ontbijt rustig te nuttigen, structureel in je dag te passen. In een goed half uur heb je je dagritueel afgewikkeld en maakt een goed begin van de dag. Op die 24 uur die een dag heeft, moet je dat toch voor je lichaam over kunnen en willen hebben.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouw en voeding: maaltijdschijfVrouw en voeding: maaltijdschijfDe maaltijdschijf wordt vaak gebruikt als een indicatie voor een gezond voedingspatroon. In Nederland is de maaltijdschi…
De schijf van 5De schijf van 5De meeste Nederlanders kennen hem wel; de schijf van 5. Het is dé leidraad voor gezond, lekker en veilig eten, opgesteld…
Rauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraRauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraEen gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid en dit zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Om onz…

Halal shampoo, douchegel en bodylotion ook voor veganistenSahfee Halal Care uit Lelystad heeft de eerste shampoos en douchegeld van de wereld ontwikkeld die een officieel halal k…
Sporten blijft ook noodzakelijk op latere leeftijdHet gebeurt vaak dat mensen op jonge leeftijd intensief gaan sporten. Als ze met het ouder worden constateren dat het ni…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.