De werking van cholesterol

De werking van cholesterol Een goed cholesterolniveau is essentieel voor de kwaliteit van leven. Zonder cholesterol kan het lichaam niet functioneren, want deze vetachtige stof is onmisbaar voor het lichaam. Het is benodigd voor energie, de opbouw van cellen, de hormoonproductie en de spijsvertering. Om te hoge LDL-cholesterolwaarden te verlagen worden vaak klakkeloos statinen voorgeschreven. Alleen bij klachten aan het hart is zulks echter een optie. Een en ander vanwege de zeer ernstige bijwerkingen die (kunnen) optreden bij het innemen van statinen. Deswege wordt de inname van statinen veelal ten onrechte door de medische wereld gepromoot.

Algemeen

Cholesterol is een vetachtige bouwstof die essentieel is voor het lichaam. Het is het belangrijkste bestanddeel van vitamine D en van een aantal hormonen die in de bijnierschors worden aangemaakt. Tevens repareert beschadigingen in bloedvaten opdat deze niet meer lekken en is broodnodig voor sterke en groeiende beenderen. Door het inzetten van OPC, wat cholesterol in een vloeibare staat houdt, wordt er minder plaque, veroorzaakt door LDL-cholesterol, op de vaatwanden gevormd door het inzetten van OPC. Verder is cholesterol benodigd voor:
  • een goede werking van de receptoren van serotonine
  • reparatie vaatwanden, spieren en pezen
  • de isolatie van zenuwvezels (MS)
  • uitgangspunt voor de steroïde hormonen en vitamine D3
  • bouwstof voor wanden en membranen van de cellen
  • de vorming van galzouten (chole=gal)

Eigen aanmaak van cholesterol

Verreweg het meeste cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Dit proces geschiedt in de lever, waarbij precies voldoende van deze stof wordt aangemaakt om het lichaam goed te laten functioneren. Van alle cholesterol ligt 72% in de cellen opgeslagen. Een klein gedeelte namelijk 5% wordt slechts uit voeding opgenomen. Vandaar dat het volgen van een dieet een beperkte werking heeft om het niveau van cholesterol te verlagen. Voedingsvezels maken uit lijnzaad Inositol, wat samen met choline de celwanden soepel en doorlaatbaar maakt. Vetten en cholesterol lossen niet op in het bloed. Deswege worden kleine bolletjes cholesterol omgeven door een laagje eiwit om zo door het bloed vervoerd te worden. Vervolgens wordt het cholesterol gebonden aan verschillende eiwitten zijnde de lipoproteïnen. De twee belangrijkste eiwit-cholesterol deeltjes zijn LDL en HDL.

LDL-cholesterol

Dit zorgt voor het vervoer van het cholesterol van de lever naar de verschillende organen en weefsels. Onderweg kan het cholesterol zich gemakkelijk installeren in de wanden van de slagaders en zo een vernauwing veroorzaken. Dit kan eventueel leiden tot een aderverkalking. Vandaar dat LDL ook wel slecht cholesterol wordt genoemd. Verhoogde LDL-waarden gelden als een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van arteriosclerose afhankelijke ziekten. LDL is tevens het transportmiddel in het bloed voor de in vet oplosbare vitaminen A en E. In laboratoria wordt LDL niet direct gemeten, maar wordt berekend op basis van de gezamenlijke cholesterol, HDL en triglyceriden in een mathematische formule. Er bestaan minimaal 2 soorten LDL-cholesterol.

HDL-cholesterol

Deze bolletjes zuigen vet op van de vaatwanden en voeren het overschot aan cholesterol terug af naar de lever, die er voor zorg draagt dat het cholesterol via de darmen en gal middels de ontlasting wordt uitgescheiden. Daarom staat HDL cholesterol bekend als goed cholesterol. Een teveel aan cholesterol is echter schadelijk. Bij een cholesterolonderzoek wordt de totale cholesterolwaarde in het bloed (serum) bepaald. De waardes van cholesterol worden in mmol/liter vastgesteld. De doorsneewaarde is 6.36. Bij een gehalte van 7.63 - 8.90 is er sprake van een verhoogde cholesterolspiegel, wat als voordeel een hoge vitaliteit heeft. Boven de 8.90 is er sprake van een hoge cholesterolwaarde, waarbij eerst boven de 10 naar de oorzaak daarvan gezocht dient te worden, zodat behandeling kan volgen. Uw arts berekent het LDL cholesterol en de totaal cholesterol / HDL- of LDL-cholesterolverhouding en indien nodig het niveau van triglyceride, wat als streefgehalte gelijk dan of lager dan 1.7 is. Het LDL-gehalte dient gelijk dan of lager te zijn aan 2.5. Voor het HDL-geldt een waarde van hoger of gelijk aan 1 voor mannen. Bij vrouwen is dit percentage 1.2. Bij lage HDL-waarden bestaat een verhoogd risico voor arteriosclerose en op een hartinfarct. Verhoogde waarden bieden bescherming voor vethoudende afzettingen van de vaatwanden. Er bestaan 5 soorten HDL-cholesterol.

Het verlagen van het LDL-niveau

Dit kan worden bereikt door:
  • organisch chroom 200 mg en picolaat, vitamine B5, B7, visolie en magnesium glucagon, wat de enzymenactiviteit vermindert
  • lijnzaadolie, niet voor mannen (vanwege een mogelijk nadelige invloed op de prostaat)monacoline K, dit zit in door de schimmel Monascus purpureus gefermenteerde rijstkorrels, in een dosis van 10 mg innemen
  • psyllium, vermindert honger gevoel, een uur voor of twee uur na de maaltijd innemen
  • het consumeren van tomaten, artisjokken, soja en vezels
  • de inname van statinen

Het verhogen van het HDL-niveau

Dit kan worden bereikt door:
  • de inname van een lage dosis vitamine B3, chroom en omega-3 producten
  • gezond en gevarieerd eten
  • nicotinezuur derivaten, meer beweging, sinaasappelsap, lijnzaadolie en havermout
  • lecithine granulaat + calcium, het lichaam maakt dan zelf acetylcholine aan

Lecithine wat veel B vitaminen bevat zorgt er voor dat vetten zich niet kunnen vastzetten in het bloed.

Triglyceriden

Dit zijn vetten die - naast het cholesterol - in het bloed voorkomen, waarbij geldt hoe minder, hoe beter het is. Ze komen voor in de voeding, onder meer in volle melkproducten, koek en vette vleessoorten.

Een hoog cholesterol niveau

Dit kan worden veroorzaakt door:
  • Inositol en choline
  • een traag werkende schildklier en gebruik van bepaalde medicijnen
  • erfelijke aanleg en overgewicht
  • teveel aan cortisol, wat de bloeddruk doet stijgen en de hartfunctie stimuleert
  • het ontbreken van LDL receptoren, de productie van het cholesterol in de lever gaat gewoon door
  • onverzadigde vetten, magnesium en een tekort aan vitamine B6

Vitamine C is een voedingsstof voor cortisol, het verhoogt de HDL- en verlaagt de LDL-waarde. Een tekort aan vitamine B6 zorgt er voor dat er onvoldoende lecithine aanwezig is en daardoor wordt de homocysteïne status verhoogd.

Een laag cholesterol niveau

Dit is slecht voor de hersenen en de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter. Bij een tekort aan cholesterol dienen DHEA preparaten ingezet te worden om te zorgen voor:
  • de aanmaak van meer witte bloedlichaampjes
  • een beter immuunsysteem
  • een gezonder hartritme

Het verlagen van een hoog cholesterol niveau

Dit kan worden bereikt door het HDL-gehalte te verhogen, dit verdient verre de voorkeur boven het verlagen van het LDL gehalte.

Statinen

Statinen zijn middelen die door de producenten ten onrechte nogal worden opgehemeld. Ze hebben volgens hen de volgende werking:
  • remmen het dichtslibben na oxidatie van de bloedvaten bij LDL cholesterol
  • verlagen cholesterol, bij optredende spierpijnen stoppen met inname uitgezonderd bij bestaande hartproblemen
  • gaan infecties tegen, waarbij ze dan wel blijvend ingenomen dienen te worden

Daarnaast veroorzaken ze in de praktijk echter veel problemen zoals:
  • blokkade eerste verdedigingslinie. Inname van statinen
  • gaat nogal eens gepaard met (mogelijk) ernstige bijwerkingen zoals gewrichtsklachten, nierbeschadiging en diabetes type II, die met regelmaat optreden, het verwijderen van belangrijke vitaminen C en E, en een slechte opname van talloze andere vitaminen
  • ze remmen de productie van het cholesterol die het lichaam zelf aanmaakt in de lever en de aanmaak van het Co-enzym Q10

Het verlagen van de cholesterolwaarde leidt tot een mindere productie van cortisol en daardoor een minder verstandelijk en fysiek prestatie vermogen.

Medicatie

De volgende vitaminen kunnen uitkomst bieden bij een hoge cholesterol status:
  • vitamine K2 houdt bloedvaten schoon
  • vitamine B3 in de vorm van niacine 150-300 mg p/dag om de 4 dagen wat ophogen
  • vitamine B5 300 mg p/dag, B11 en B12 samen innemen
  • vitamine E 100 iu p/dag + vitamine C 200-300 mg
  • policosanol 5-40 mg p/dag tijdens of direct na de maaltijd innemen, wordt geëxtraheerd uit suikerriet

Vitamine K2 is belangrijk voor de botopbouw en de bloedstolling. Door (deel) oplossing van bestaande verkalking remt het aderverkalking in de bloedvaten en herstelt het de elasticiteit van de vaatwand. Vitamine B3 heeft een vaatverwijdende werking, doet de bloeddruk dalen en gaat tandvleesontsteking tegen. Policosanol blokkeert de productie van cholesterol in de lever, maar in tegenstelling tot de statinen zonder bijwerkingen, en houdt de bloedvaten schoon en soepel. Verder kunnen nog andere supplementen soelaas bieden, fytosterolen 200-400 mg p/dag en walnoten, amandelen, vezels, yoghurt, soja, carnitine en artisjokken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Citrusflavonen en tocotriënolen: effect op cholesterolHet verlagen van een verhoogd cholesterolgehalte is een belangrijk onderdeel van de preventie of behandeling van harten…
Wat te doen bij een te hoog cholesterolgehalte?Als mensen het over cholesterol hebben, bedoelen ze vaak dat ze een te hoog cholesterolgehalte hebben. Toch is de stof n…
Cholesterol - De stille killer een stapje voor zijnCholesterol - De stille killer een stapje voor zijnTwee op de drie mensen in de Benelux hebben een te hoge cholesterol. Ga je voor gezondere voeding, omega 3-vetzuren en a…
Cholesterol en zijn gevolgenWat is cholesterol? Wanneer is het goed en wanneer slecht? Wat zijn de gevolgen van een te hoog cholesterol? En wat kunt…

Vaginale schimmelinfectie: symptomen, oorzaken & behandelingVaginale schimmelinfectie: symptomen, oorzaken & behandelingEen vaginale schimmelinfectie (candidiasis) is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen. Schimmelinfecties worden vaa…
Blindedarmontsteking: heftige navel- en buikpijnBlindedarmontsteking: heftige navel- en buikpijnErnstige navel- of buikpijn rechtsonder in de buik kan worden veroorzaakt door appendicitis oftewel blindedarmontsteking…
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 30-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.