Cholesterol, hoe komt het en wat doe je eraan?
Cholesterol, dit is een vetachtige stof die hoort bij het functioneren van jouw lichaam. Het word vooral gebruikt bij de aanmaak van hormonen en galzuren. Eigenlijk zit cholesterol in alles wat je eet of drinkt, en een groot deel word aangemaakt in de lever.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof, en deze stof is niet in water oplosbaar. De lever maakt een galachtige stof die vetachtige stoffen aanpast zodat de darmwand ze kan opnemen. Deze worden hierna door het lichaam verspreid via het bloed. Normaal is er een evenwicht tussen het cholesterol wat word opgenomen en afgegeven. Dit word geregeld door de lever. Dit is echter wel gevoelig voor de vetten uit voeding, en een suikerziekte kan ook het evenwicht verstoren.
De voeding
Eigenlijk zijn vetten er is drie soorten namelijk: triglyceriden, fosfolipiden en sterolen.
De meeste dingen die wij vet noemen vallen in de groep triglyceriden, kijk een naar een randje vet aan je vlees. Er zijn verzadigde verzuren en onverzadigde vetzuren, bij de verzadigde vetzuren kan je denken aan boter en bij de onverzadigde vetzuren bijvoorbeeld aan harig. Cholesterol in in de groep sterolen belangrijk. Sterolen zitten bijvoorbeeld in eidooiers. En de laatste groep Fosfolipiden zie je bij bijvoorbeel lecithine, ze zijn belangrijk voor de hersenen en zenuwen.
De verzadigde vetzuren zullen het grootste cholesterolverhogende effect hebben, terwijl dit bij onverzadigde vetten juist tegenovergesteld is. Het is belangrijk daarom een goede verdeling te vinden tussen deze twee.
Verhoogd cholesterol
Steeds meer mensen krijgen last van een te hoog cholesterol. Vaak komt dit door het voedingspatroon maar ook erfelijkheid of ziekten kunnen hier mee te maken hebben. In ernstige gevallen kan te hoge cholesterol zorgen voor hart- en vaatziekten.
Het cholesterol in het bloed kan gemeten worden op verschillende manieren. Het is belangrijk dat de verhouding tussen goede en slechte eiwitten gemeten wordt. Het is ook belangrijk dat deze twee keer nuchter en één keer normal gemeten wordt.
Wat kan je er zelf aan doen
Als u een hoge cholesterol hebt is het belangrijk om uw leefgewoontes aan te passen. Denk hierbij aan een gezonde voeding, minder alcohol, niet roken en goed omgaan met stress. Lichaamsbeweging is ook erg gezond. Als u overgewicht heeft is ook verstandig om te proberen wat gewicht kwijt te raken.
Cholestrol verlagen
Als u een afwijkend cholesterol heeft is de eerste maatregel altijd het voedingspatroon. Meestal is het voldoende om een dieet te nemen. Dit kunt u bijvoorbeeld in overleg doen met uw arts. Bij zo'n dieet staat het beperken van verzadigd vet bovenaan. Meestal word dit vervangen door zermeelrijke producten.
Het verzadigde vet in onze voeding komt vaak uit boter, vlees, melk en kaas. Als u deze producten vervangd heeft u eigenlijk al een cholesterolverlagend dieet.
Medicijnen
Als alleen een dieet niet genoeg is kunt u ook in overleg met arts medicijnen gaan gebruiken. De beste medicijnen zijn eigen statines of cholesterolsytheseremmers. Deze vertragen namelijk de aanmaak van cholesterol in de lever, de lever zal dan meer cholesterol uit het bloed moeten opnemen.
Houd er wel rekening mee dat medicijnen altijd bijwerkingen kunnen hebben, ook al is dit meestal niet het geval. Ook kan het zijn dat in combinatie met andere medicijnen het resultaat niet optimaal zal zijn. Stoppen met de medicijnen of het dieet kan als gevolg hebben dat het cholesterol weer omhoog zal gaan.