Aderverkalking, vetten en voeding
Triglyceriden zijn vetten die in het lichaam voornamelijk worden gebruikt als energiebron in spierweefsel; ze circuleren in het bloed in de vorm van lipoproteïnen en worden opgeslagen in vetweefsel. Een te hoge triglyceridenbloedspiegel is mede een oorzaak van atherosclerose en is waarschijnlijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten, vooral bij vrouwen.
Gezonde voeding zoals het Mediterrane dieet kan, in combinatie met het tegengaan van overgewicht, de triglyceridenspiegel sterk verlagen. Belangrijke bestanddelen van het mediterrane dieet zijn enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten (olijfolie, visolie), groenten, fruit, noten, peulvruchten, vis en volwaardige granen. Mediterrane voeding verlaagt de triglyceridenspiegel met 10-15 %.
Visolie en andere olie
De American Heart Association beveelt aan om 2 tot 4 gram EPA en DHA per dag in te nemen, in de vorm van een voedingssupplement, als verlaging van de triglyceridenspiegel gewenst is. Andere wetenschappers adviseren doses visolie van minimaal 3 gram EPA en DHA per dag. Dat lange keten-omega-3-vetzuren de triglyceridenspiegel significant verlagen, zonder de cholesterolspiegel substantieel te veranderen, is wetenschappelijk goed onderbouwd.
Omega-3-vetzuren verlagen de triglyceridenspiegel dosisafhankelijk met 5 tot 10 % per gram EPA / DHA; suppletie met 2-4 gram omega-3-vetzuren verlaagt de triglyceridenspiegel dus met 10 tot 40 procent. Fibraten verlagen de triglyceridenspiegel niet beter dan visolie en hebben bijwerkingen waaronder een verhoogde kans op galstenen. Visolie remt daarentegen de vorming van galstenen door het verlagen van de cholesterolverzadiging in gal en verhogen van de galzuursynthese.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat een dieet, rijk aan omega-3-vetzuren en middellange vetzuren (MCT’s, medium chain triglycerides), zorgt voor een snelle verlaging van de triglyceridenspiegel bij mensen met ernstige hypertriglyceridemie. In een week tijd daalde de triglyceridenspiegel van 1601 naar 554 mg / dl; daarnaast daalde de LDL-spiegel van 417 naar 287 mg / dl.
Vezels van vlozaad (Plantago ovata) en andere
Verhoging van de vezelinname (wateroplosbare en niet-wateroplosbare vezels) is gunstig voor de triglyceridenspiegel van mensen met metabool syndroom of diabetes mellitus. In klinisch onderzoek zorgde suppletie met psylliumvezels (14 gram per dag gedurende 8 weken) bij proefpersonen met milde tot matige hyperlipidemie voor significante verlaging van de triglyceridenspiegel met 21,6 %; een verlaging die ook bereikt kan worden met niacine in een dosis van 1200 mg per dag. Daarnaast daalden de bloedspiegels van LDL-cholesterol, totaalcholesterol en geoxideerd LDL-cholesterol significant en namen insulineresistentie en systolische bloeddruk af. Ook lijnzaad, havervlokken en vele andere zogenaamde slijmstofplanten (heemst, kaasjeskruid) kunnen nuttig zijn.
Biotine en chroom
De vitamine biotine is belangrijk voor de vetstofwisseling. Verschillende studies hebben aangetoond dat een farmacologische dosis biotine hypertriglyceridemie tegengaat. Een dosis van 25 mg biotine gedurende 4 weken verlaagde in onderzoek de triglyceriden- en VLDL-spiegel significant bij volwassenen met hypertriglyceridemie of diabetes type 2. De combinatie van biotine (2 mg/dag) en chroompicolinaat zorgde in ander onderzoek voor significante verlaging van de triglyceridenspiegel en verbetering van de LDL-HDL-ratio.
Natuurlijk zijn er nog veel meer voedingsstoffen die van belang zijn voor hart en bloedvaten. Het is nu vooral nodig om het belangrijkste van het bijkomstige te onderscheiden.