De geneeskracht van Acerola of West-Indische kers
Acerola hoort tot de meest gezonde fruitsoorten ter wereld omdat het veel vitamine C en polyfenolen bevat. Het heeft medicinale eigenschappen. West Indische kers is een struik die oorspronkelijk groeit in het noorden van Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. Hij is geen familie van de kers die we in Europa kennen, noch van de Oost-Indische kers. De plant wordt tot 6 meter hoog. De roodkleurige West-Indische kers is vrij zuur maar het lest daardoor in de tropen goed de dorst. In elke kers zitten drie zaden. De bloemen van deze struik zijn paars-magenta-rozeachtig.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving West-Indische kers
De botanische naam voor deze plant is
Malpighia Puncifolia of
Malpighia Emarginata. Puncifolia betekent ´puntbladerig´. Hij wordt Malipighia genoemd omdat het familie is van de Malpighiaceae, een botanische plantenfamilie waarvan ongeveer 1000 soorten lid zijn. In
het Nederlands is de plant het meest bekend onder de naam acerola. In
Suriname wordt West-Indische kers, kersi of geribde kers tegen de vrucht gezegd. In het Engels heet hij Barbados-cherry.
Acerola in Suriname
De rode vruchten worden in
Suriname veelal vers gegeten maar je moet wel van de zure smaak houden. Daarnaast wordt de vrucht gebruikt om acerolasiroop van te maken; deze kersensiroop is in Suriname populair. De vrucht is op de markt van Paramaribo te vinden. Acerola wordt in Suriname gewoon ´kers´ genoemd. Verse kersensap is acerolasap.
Vitaminen acerola
Acerola bevat veel vitamine C en daarnaast redelijk wat vitamine A, B1 en B2. In 100 gram acerola zit 1864% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. Dat is een megagrote hoeveelheid. Het is niet voor niets dat acerola voor supplementen wordt gebruikt. De overige ADH-percentages zijn meer bescheiden. Vitamine A zit er met 26% van de ADH in. Pantotheenzuur of vitamine B5 wordt door de West Indische kers bevat met 6% van de ADH. Verder zit er 4.5% van de ADH riboflavine of B2 in. Een ons acerola beschikt over 3.5% van de ADH aan foliumzuur, in
Nederland ook bekend onder de naam B11 maar in België B9 genoemd. Overige
vitaminen in dit zure vruchtje zitten er met lagere percentages dan 3% in.
Fytonutriënten acerola
Fytonutriënten zijn voedzame bestanddelen in planten. In acerola zitten veel polyfenole anthocyanidinen zoals chlorogeenzuur, pelargonidine, malvidine, tanninen, cyanidine-3-glycosiden zoals cyanidin-3-alfa-O-rhamnoside,
quercetine en kaempferol. Door deze voedingsstoffen bevat de West-Indische kers meer
antioxidanten dan de zeer gezond geachte acai.
Medicinaal gebruik acerola
Acerola heeft diverse medicinale werkingen. Hieronder staan er een aantal opgesomd:
- De verse vrucht wordt in landen waar de boom groeit gebruikt tegen griep omdat zijn hoge vitamine C gehalte het immuunsysteem versterkt.
- Siroop of vers vruchtensap wordt in Suriname traditioneel gebruikt als gorgeldrank om een keelontsteking mee tegen te gaan.
- Verse vruchten worden in Zuid Amerika gepureerd en op puistjes gelegd zodat deze verdwijnen.
- Acerola wordt verwerkt tot allerlei supplementen vanwege zijn hoge vitamine C-gehalte.
- Chlorogeenzuur helpt volgens recent wetenschappelijk onderzoek de bloedsuikerspiegel te verlagen zodat mensen met suikerziekte of diabetes mellitus-patiënten te helpen om minder afhankelijk te zijn van insuline.
- Het hoge gehalte aan antioxidanten helpt vrije radicalen te elimineren waardoor het helpt het immuunsysteem te verbeteren hetgeen een scala aan ziektebeelden verbetert.
- Een Braziliaans onderzoek uit 2011 toont aan dat beschadigd DNA sneller wordt hersteld door acerola. Er werd gemeten dat de onrijpe groene kersen beschadigd DNA sneller herstelt dan de rijpe rode acerola-kers.
Eettips acerola
Acerola kun je vers, rauw opeten. Voor wie van zuur houdt is het een lekkere, zure, supergezonde snack. Hij is evenwel lang zo zuur niet als een
citroen; dat maakt het een goed snackbare vrucht. Je kunt het door vruchtensmoothies mengen. Daarnaast kun je het door een salade doen; het geeft de salade een frisse, zurige smaak waardoor je geen
azijn of citroensap meer nodig hebt. Wie in de tropen woont kan ervoor kiezen om veel acerolaatjes te kopen en er siroop, saus of jam van maken door het te koken met suiker, maar bij voorkeur rietsuiker. Je kunt een gepureerde vrucht mengen met
honing om er een verse, ongekookte saus of broodbeleg van te maken.
Lees verder