De geneeskracht van kwassiehout of kwasibita

Van kwassiehout wordt een beker gemaakt waarin je water kunt doen. Enige minuten later smaakt dit water bitter. Dit bittere water is een goed middel tegen malaria. Kwassiehout wordt in Suriname al erg lang gebruikt tegen malaria. Deze traditionele kennis over medicinale eigenschappen van kwassiehout wordt door hedendaags wetenschappelijk bevestigd. Het komt dikwijls voor dat traditionele geneeswijzen door modern onderzoek wordt gestaafd. Kwassiehout is vernoemd naar een Surinaamse kruidendokter die de achternaam Kwasi droeg. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving kwassiehout

In het Latijn heet deze plant Quassia Amara. Amara is Latijn voor bitter. Het eerste deel van deze naam is een eerbetoon aan de Surinaamse kruidendokter Philippus van Quassi, ook Kwasi genoemd. Kwasi leerde van de Indianen dat kwassiehout koortswerend is. Kwasi was een legendarische Surinaamse arts van wie werd beweerd dat hij mensen kon genezen waarvan hij enkel een naam op een papiertje geschreven zag. Plantagehouders riepen de hulp in van Kwasi als er sprake was van rebellerende slaven, vergiftigingen of zwarte magie. Overige namen van kwassiehout zijn: Kwasibita, Kareudan, Apekyi, Keripü, Peunpe, Bitterhout, Kwassiebitter en het Engelse Quashi Bitters.

Toepassing kwassiehout

In Surinaamse winkels in Nederland wordt kwassiehout verkocht. Dit gebeurt uiteraard nog vaker in Suriname. Je kunt op het hout kauwen om de genezende krachtige werking zoals bij koorts te verkrijgen. Je kunt een thee zetten van het versnipperde hout. Daarnaast is het mogelijk een kwassiehoutbekertje te kopen en deze te vullen met water om een aftreksel van het hout te verkrijgen. Men kookt een pan met water samen met kwassiehout om er een bitter aftreksel van te maken. Zowel in Suriname als in Frans Guyana wordt kwassiehout gebruikt om te trekken op alcoholische sterke drank maar deze toepassing is niet aan te raden in verband met de minder goede eigenschappen van alcohol voor lichaam en geest. Een speciale toepassing is het hout verbranden totdat het houtskool wordt, dit hout verpulveren en het mengen met sap van kalebasblad. Zo krijg je een geneeskrachtige zalf die op aambeien kan worden gesmeerd.

Traditioneel gebruik kwassiehout

De traditionele gebruikswijze van kwassiehout is grotendeels gebaseerd op het idee dat je van kwassiehout bitter bloed krijgt. Mensen met bitter bloed zouden minder vaak worden gestoken door muggen. Het is in ieder geval een feit dat de malariaparasiet niet tegen bitter kan. Kinine, wat een algemeen aanvaard medicijn is tegen malaria, is eveneens bitter. Vele bittere voedingsstoffen werken als malariaprofylaxe. ´Zoet bloed´ kan een factor zijn in het krijgen van puistjes, huiduitslag, allergische uitslag, huidzweren en slecht genezende wonden. Hier volgen enkele traditionele gebruikstoepassingen van kwassiehout:
  • Bloedzuiverend,
  • Verhoogt mannelijke potentie maar remt de vruchtbaarheid,
  • Koortsverlagend,
  • Pijnstillend,
  • Eetlustopwekkend,
  • Laxerend,
  • Anti-malaria,
  • Anti-dengue,
  • Bij nierproblemen, urineweginfecties,
  • Hoge bloeddruk,
  • Hooikoorts,
  • Griep, verkoudheid, duizeligheid,
  • Buikpijn,
  • Als gezondheidversterkend middel voor AIDS-patiënten.

Kwassiehout bij menstruatieperikelen

Er wordt door vrouwen thee gedronken van versnipperde stukjes kwassiehout. Deze thee dient om menstruatiepijn en te hevige menstruatie tegen te gaan. Kwassiethee wordt eveneens gedronken na een bevalling of miskraam. Zodat bloedresten sneller het lichaam verlaten en kraamvrouwenkoorts voorkomen wordt. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden kunnen kwassiehoutthee beter mijden omdat het een abortus of handicap bij het ongeboren kind kan veroorzaken. Het wordt zelfs gebruikt als middel om abortus te plegen.

Wetenschappelijke bevindingen over kwassiehout

Kwassiehout is door de wetenschap ruimschoots onderzocht op medicinale werkingen. Een van de bevindingen is dat kwassiehout antibacteriële en antischimmelwerkingen heeft. Dat is de wetenschappelijke basis voor het feit dat het een koortswerend en bloedzuiverend medicijn is. Niet elk traditioneel gebruik wordt (vooralsnog) door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Daarnaast zijn er wetenschappelijke onderzoeken die concluderen dat andere ziekten kunnen worden genezen door medicijnen te gebruiken op basis van kwassiehout. Voorbeelden daarvan zijn dat het tegen suikerziekte of diabetes mellitus werkt. Verder zitten er een aantal bloedziekten bij de wetenschappelijk erkende medicinale werkingen van deze tropische houtsoort: leukemie, rosacea en bloedarmoede. Dat staat allemaal in verband met de bloedzuiverende werking die de traditionele Surinaamse geneeskunde aan kwassiehout toeschrijft. Ziekten waarbij kwassiehout mogelijk kan helpen zijn:
  • Maagzweren, diarree, dysenterie,
  • Diabetes,
  • Malaria, bladeren zijn het meest actief,
  • Bloedarmoede, kwassiehout heeft geen invloed op de witte bloedcellen maar het verhoogt het aantal rode bloedcellen en kan hierdoor belangrijk zijn om bloedarmoede te bestrijden.
  • Rosacea of rode, vlekkerige huid of couperose,
  • Leukemie, de componenten quassimarine en similikalactone hebben bewezen anti-leukemie eigenschappen. Leukemie wordt in de volksmond bloedkanker genoemd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De medicijnmarkt van ParamariboOp de medicijnmarkt kun je diverse kruiden, houtsoorten en producten kopen met geneeskrachtige doeleinden. Dit vormt een…
De geneeskracht van grapefruitzaadGrapefruitzaad is niet iets om zo te eten. De zaadjes smaken al te bitter. Een extract van grapefruitzaad wordt al jaren…
Suriname, een warm en gastvrij landSuriname, een warm en gastvrij landSuriname ligt in Zuid-Amerika. Suriname wordt ook wel gezien als één van de verwantschapslanden van Nederland. Het land…

Kinkhoest bestrijden met homeopatische middelenKinkhoest bestrijden met homeopatische middelenKinkhoest is een ernstige infectie van de luchtwegen. Het is zeer besmettelijk en komt bij alle leeftijden voor, maar me…
Citicoline breinvoeding voor een beter geheugenCiticoline breinvoeding voor een beter geheugenOns brein is van essentieel belang voor ons vermogen om het leven te leiden dat we willen; voor ons werk,voor het verwer…
Bronnen en referenties
  • Medicinale en rituele planten van suriname, Tinde van Andel en Sofie Ruysschaert
  • Goed bij diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480415
  • Mannelijke onvruchtbaarheid: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9307052
  • Bloedarmoede: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22314946
  • Malaria: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17157466
  • Rode vlekkerige huid, rosacea: http://i.rosaceans.com/archives/705
  • Leukemie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/978297
  • Antibacteriële en anti-schimmelwerking: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15259916
  • Medicinal plants master.PDF, medicinal plants of the Guianas
  • Foto´s: Tom008
Reactie

Shaan, 10-04-2016
Hier niet te koop. Moet uit Suriname gehaald worden. Erg moeilijk om deze stronk gezaagd te krijgen. Drink het nu sinds een paar dagen en heb de indruk dat het het het lichaam reinigd Reactie infoteur, 07-09-2016
Klopt. Het reinigt het lichaam omdat het goed is voor de lever. Je lever gaat steeds beter werken en er worden meer gifstoffen afgevoerd.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.