Kinkhoest bestrijden met homeopatische middelen
Kinkhoest is een ernstige infectie van de luchtwegen. Het is zeer besmettelijk en komt bij alle leeftijden voor, maar met name voor zeer kleine kinderen is het ernstige aandoening. Het aantal gevallen is behoorlijk toegenomen in Nederland. Kinderen worden gevaccineerd met de zogenaamde DKTP cocktail. Bij een homeopathische behandeling wordt het individu als geheel bekeken om een behandeling te geven. Welke middelen helpen tegen kinkhoest?
Kinkhoest in Nederland
Het aantal gevallen kinkhoest is in ons land behoorlijk toegenomen. Zo is het aantal baby’s met kinkhoest verdubbeld in de eerste helft van het jaar 2012. Wereldwijd neemt kinkhoest toe, ook in de landen waar nog niet gevaccineerd wordt. In Nederland worden kinderen gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma dat in het jaar 1957 was ingesteld. Dit vaccin bleek niet helemaal goed te zijn en in 2005 is er nieuw vaccin ontworpen. Het oude vaccin werd in verband gebracht met vermeende bijwerkingen zoals: permanente hersenbeschadiging, verzwakking van het bloed-hersenbarrière, hersenzwelling, neurologische schade, stuipen, koortsstuipen, en overlijden.
Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI)
Het NVI is op 1 januari 2003 opgericht. Het Nederlands Vaccin Instituut maakte een a-cellulair kinkhoestvaccin dat in 2009 klaar zou zijn. De Staat heeft op 2 juli 2012 de productiefaciliteiten van het NVI verkocht aan het Serum Institute of India (SII), een van de grootste vaccinproducenten wereldwijd. Het NVI produceert en distribueert tot op heden alle kindervaccins van Nederland, samengebracht in de zogenaamde cocktails DKTP (difterie/kinkhoest/tetanus/polio) en BMR (bof/mazelen/rubella = rode hond). Daarnaast verzorgt het NVI de jaarlijkse griepcampagne.
Tot 2011 kocht het Nederlands Vaccin Instituut vaccins in en leverde het vaccins voor onder andere de Nederlandse vaccinatieprogramma's. Het NVI deed dit in opdracht van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport (VWS). Daarnaast deed het NVI aan onderzoek en ontwikkeling op het gebied van (nieuwe) vaccins. Ook werd er gekeken naar nieuwe manieren om vaccins toe te dienen en naar betere hulpstoffen voor vaccins.
Historie van kinkhoest
Vanaf de zestiende eeuw wordt kinkhoest beschreven als een afzonderlijke ziekte. De Franse arts Guillame Baillou (1538 -1616) was zover bekend de eerste arts die kinkhoest in het jaar 1578 beschreef tijdens een epidemie in Parijs. De sterfte aan kinkhoest was relatief groot, met name onder jonge kinderen. In die tijd werd kinkhoest overschaduwd door veel ernstigere epidemieën, zoals de pest, cholera, difterie, tyfus en tuberculose.
Wat kinkhoest is
Kinkhoest is een ernstige infectie van de luchtwegen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de
Bordetella pertussis. Het is zeer besmettelijk en wordt overgebracht door middel van een druppelinfectie. Zo kan iemand besmet raken via de ademhaling omdat er door hoesten of niezen van een besmet persoon kleine virusbevattende deeltjes in de lucht zweven. Kinkhoest kan bij iedereen voorkomen en op elke leeftijd, maar voor zeer jonge kinderen kan het zeer ernstig zijn. De incubatietijd is zeven tot tien dagen. In de beginfase lijkt het op een gewone verkoudheid waarbij er een loopneus en milde hoest is. Na een of twee weken ontwikkelen zich de klassieke symptomen van kinkhoest waarbij er sprake is van krampachtig hoesten met een lange gierende inademing en braken. Het kan erg lang duren voordat het over is. Kinkhoest wordt daarom ook wel de honderddaagse hoest genoemd.
Behandeling met homeopathie
Homeopathie heeft uitstekende middelen om kinkhoest te lijf te gaan. Het hoofdmiddel is Drosera rotundifolia D3. Daarnaast kunnen diverse andere middelen zoals Cuprum metallicum worden toegepast, afhankelijk van de soort klacht. Hiervoor kun je de hulp inschakelen van een homeopathische arts. Een ervaren klassieke homeopaat kijkt als naar een persoon als geheel om tot een middel te komen. Daarbij worden zowel de fysieke als geestelijke factoren in ogenschouw genomen. Voor zelfzorg is ook het middel Drosera Complex van Vogel heel geschikt. Dit middel is samengesteld uit een aantal fytotherapeutische en homeopathische middelen.
Er zijn maar een beperkt aantal onderzoeken over de effectiviteit van specifieke homeopathische behandelingen. Hieronder worden een aantal middelen genoemd die kinkhoestremmende kenmerken in zich dragen.
Aconitum
Dit is te gebruiken gedurende de eerste 24 uur nadat de symptomen zich openbaren. Vooral als deze zich ontwikkelen na blootstelling aan koud weer. Dit middel is vooral geschikt voor mensen met een hese, droge hoest, die klagen over een droge mond, dorst, onrust en wakker worden van de hoest. De symptomen verergeren bij koude lucht en het liggen op de zij.
Bryonia
Dit is te gebruiken bij een pijnlijke hoest die gekenmerkt wordt door de neiging de borst vast te houden, of iets tegen de borst aan te houden tijdens het hoesten.
Drosera
Bij een droge, verkrampte hoest met een scherpe pijn op de borst met een kriebelend gevoel in de keel. Dit zorgt ervoor dat iemand kokhalst, een gevoel krijgt van stikken of gaat overgeven. Dit remedie is vooral geschikt bij gevoeligheid voor heesheid, voor mensen die zweten tijdens de nacht en waarbij de symptomen verergeren als ze liggen.
Hepar sulphuricum
Dit middel is te gebruiken bij een later stadium van kinkhoest, waarbij er sprake is van een gierende ademhaling, weinig slijmvorming en een hoest die begint als er welk deel van het lichaam dan ook koud wordt.
Ipecacuanha
Bij spastische hoest met kokhalzen en overgeven. Deze remedie wordt vaak voorgeschreven bij kinderen.
Phosphorus
Dit wordt gebruikt bij verschillende types hoest, maar vooral een droge, hese hoest, die beschreven wordt als een aanhoudende kriebel met scherpe pijn op de borst. Kenmerkend is het stevig vasthouden en vastklemmen van de borst. Het is speciaal geschikt voor mensen die volledig uitgeput zijn en een continue onrust voelen die veel geruststelling nodig hebben.
Spongia
Voor een hese blaffende hoest zonder slijm. De kriebel in de keel verergert er warm voedsel of drinken wordt gebruikt.
Vitamine C
Longontsteking kan een gevaarlijke aandoening zijn als gevolg van kinkhoest. Vitamine C (ascorbinezuur) is hiervoor zeer effectief. Het versnelt het genezingsproces in geval van een infectie. Al in 1937 is er in Duitsland een onderzoek gedaan naar de werking van vitamine C bij kinkhoest. Het bleek dat deze vitamine een zeer gunstige invloed heeft op het verloop van kinkhoest. Het effect was met name duidelijk bij mensen met een laag vitamine C-niveau.
Fytotherapie
Kruiden zijn over het algemeen een veilige manier om het lichaam te versterken. Om te weten wat de juiste behandeling is kun je een deskundige inschakelen. Je kunt gebruik maken van kruiden in de vorm van gedroogde extracten in de vorm van capsules, poeders en thee, of extracten op glycerolbasis (glycerites), of tincturen (alcoholextracten). Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van deze kruiden bij kinkhoest, maar ze worden al van oudsher gebruikt om de hoest te behandelen en het versterken van het immuunsysteem. Hieronder worden kruiden gegeven passend bij de specifieke werking:
Immuunsysteem stimulerende kruiden:
- zonnehoed
- usnea korstmossen
- knoflook
Expectorantia (hoestbevorderend):
- hysop
- anijs
- elecampane
- koningskaars
Spasmolytica (krampstillend):
- indische tabak
- catnip
- kamille
- jamaicaanse kornoelje
- tijm
Lees verder