Amalaki, een Ayurvedisch verjongingskruid

Amalaki is een vrucht uit India, afkomstig van een boom met de wetenschappelijke naam Emblica officinalis of Phyllanthus emblica. Deze boom heeft een heilige status in India, omdat hij volgens de mythologie ontstaan is uit de liefde van de godinnen Lakshmi en Parvati voor de goden Vishnu en Shiva. Toen de godinnen samen op pelgrimstocht waren kregen zij tegelijkertijd het verlangen om een ceremonie uit te voeren voor Vishnu en Shiva. Zij waren zo ontroerd dat dit verlangen tegelijkertijd ontstond, dat de tranen over hun wangen stroomden en op de aarde terechtkwamen. Op de plek waar hun tranen samenvloeiden, ontstond een boom, de Amalaki-boom. De vruchten die aan deze boom groeien zijn zeer voedzaam en hebben een bijzondere medicinale werking. Daarom wordt de boom ook wel 'Moeder Aarde' genoemd.

In de Ayurveda wordt Amalaki veelvuldig gebruikt, zowel als monopreparaat als in talloze kruidenformules. Ayurveda beschouwt Amalaki als de belangrijkste Rasayana. Een Rasayana is een substantie, die verjonging van de weefsels bevordert en veroudering van het lichaam tegengaat. Verjonging of anti-aging, om een hedendaagse term te gebruiken, heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in de Ayurveda. Wie zorgt dat zijn weefsels zo lang mogelijk sterk en gezond blijven, heeft minder kans om ziek te worden. In Ayurveda wordt vooral veel aandacht besteed aan het voorkómen van ziekte en daarom spelen Rasayana's een belangrijke rol in deze geneeskunst.

Verjongend, goed voor de huid

Veroudering betekent dat de lichaamsweefsels sneller afbreken dan dat het lichaam in staat is om nieuwe cellen op te bouwen. Amalaki bevat een groot aantal anti-oxidanten die celafbraak tegengaan en tegelijkertijd helpt de plant bij het herstellen van de weefsels, door versnelde en verbeterde opbouw van nieuwe cellen. Daarnaast is Amalaki een tonicum voor de huid en het haar. Amalaki heeft via het bloed en de lymfe een reinigende werking op het lichaam en dat heeft ook zijn uitwerking op de huid, die een mooie structuur en een stralende teint krijgt. Ook wordt het haar dik, sterk en gezond. In India wordt Amalaki dan ook van oudsher in cosmeticaproducten, zoals crèmes en shampoos, gebruikt.

Vrucht met veel vitamine C

Amalaki is ook een zeer belangrijke bron van Vitamine C (478mg/100mL). Door de aanwezigheid van calcium in de vrucht, fungeert het als een calciumascorbaat, zodat een hoge dosis Vitamine C kan worden ingenomen zonder dat het de pH-waarde van het lichaam verstoort. In de Ayurveda raadt men dan ook aan om Amalaki dagelijks te gebruiken. Er bestaan verschillende formules waarin Amalaki als hoofdbestanddeel is verwerkt, zoals Chyavan Prash. Dit kruidenmengsel werd al beschreven in de Asthanga Hrdayam, een van de oudste en belangrijkste geschriften van de Ayurveda.

Asthanga Hrdayam

"Door Chyavan Prash te nemen, werd de wijze Chyavan, die door ouderdom werd gekweld, weer jong en aantrekkelijk voor zijn (jongere) echtgenote. Het geneest hoest, ademnood, koorts, TBC, hartziekten, jicht, ziekte van urine en sperma en spraakproblemen. Het ondersteunt de groei bij kinderen, en geeft kracht aan de ouden van dagen, de zieken en aan diegenen die vermagerd zijn. Chyavan Prash zorgt voor een goede intelligentie en een goed geheugen, een mooie uitstraling, voor een goede gezondheid, een lang leven, een neerwaartse beweging van Vata dosha, goedwerkende zintuigen, een sterke spijsvertering, het verlangen naar vrouwen (als in een afrodisiacum) en kracht in het lichaam, wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt."

Wetenschappelijk onderzoek

Ook steeds meer moderne onderzoeken hebben aangetoond dat Amalaki bijzondere medicinale werkingen heeft.
  • De immuunversterkende werking van Amalaki is aangetoond: uit onderzoek is gebleken dat bij gebruik van Amalaki het aantal killercellen kan vermeerderen!
  • Amalaki heeft een cholesterolverlagende werking, versterkt het hart en de bloedvaten en stimuleert de bloedsomloop.
  • Amalaki reguleert de bloedsuikerspiegel, dit maakt het tot een geschikt middel om te gebruiken bij diabetes.
  • De werking van Amalaki tegen maagproblemen, zoals gastritis en maagzuur, is effectiever gebleken dan sommige reguliere middelen!
  • Amalaki helpt bij gewrichtsklachten: uit onderzoek is gebleken dat medicatie tegen osteoartritis effectiever werkt wanneer het in combinatie met Amalaki wordt genomen.
© 2013 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ayurveda en kruidenDe Ayurveda is de traditionele wetenschap in India die zich bezighoudt met de bestudering van de levende natuur. Het woo…
Vruchtbaarheid ayurvedisch bekekenAyurveda is de leer van het lang en gezond leven. Het is de holistische natuurgeneeskunst uit India. Welke kruiden en vo…
Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda, de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda is de Indiase traditionele geneeskunde. In India is de werkwijze van geneesplanten op ziekten voortdurend onder…
Ashwagandha, fysieke en mentale detox van de AyurvedaAshwagandha of Withania Somnifera is het kroonjuweel van de geneeskrachtige kruiden. In de Ayurveda is dit één van de Ra…

De geneeskracht van knotwilg of schietwilgDe geneeskracht van knotwilg of schietwilgKnotwilg siert niet alleen het Nederlandse landschap maar het is ook een boom met geneeskracht tegen koorts, griep, artr…
Kinkhoest bestrijden met homeopatische middelenKinkhoest bestrijden met homeopatische middelenKinkhoest is een ernstige infectie van de luchtwegen. Het is zeer besmettelijk en komt bij alle leeftijden voor, maar me…
Bronnen en referenties
  • Chaudhuri, Ratan K.: Standardised extract of Phyllanthus emblica: A skin lightener with antiaging benefits. Proceedings PCIA Conference, Guangzhou, China 9-11 March 2004.
  • Chaudhuri, Ratan K. Guttierez, Gilles and Serrar, Mustafa: Low Molecular-Weight Tannins of Phyllanthus emblica: A New Class of Anti-Aging Ingredients. Proceedings Active Ingredients Conference, Paris. 2003
  • Eur J Cancer Prev. 2011 May;20(3):225-39. Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer.
  • Baliga MS, Dsouza JJ.
  • Sabu MC, Kuttan R. Anti-diabetic activity of medicinal plants and its relationship with their antioxidant property. Journal of Ethanopharmacology 2002;81(2):155-169.
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.