De geneeskracht van zuurzak en zuurzakbladeren

De geneeskracht van zuurzak en zuurzakbladeren Zuurzak is een grote vrucht die 6 kilo zwaar kan worden en oorspronkelijk alleen in Midden-Amerika en op de Caraïbische eilanden groeide. Hij hoort onder andere thuis in het Amazoneregenwoud in Zuid-Amerika. Waarschijnlijk is het voor het eerst verspreid door de Portugezen naar Afrika. Daarna hebben de Nederlanders de zuurzak verspreid over Zuidoost-Azië, bijvoorbeeld Indonesië. Zuurzakbladeren worden onder andere gebruikt om hun geneeskracht tegen depressiviteit, slapeloosheid en verwardheid. De zuurzakboom wordt niet erg hoog; circa 10 meter. Er zijn archeologische vondsten gedaan waaruit bleek dat in het antieke Peru reeds zuurzak werd gegeten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving zuurzak

De botanische naam voor deze plant is Annona Muricata. In het Surinaams-Nederlands heet de plant zuurzak of prickelappel. Dat laatste komt uiteraard doordat er stekels op de schil zitten. De Nederlandse naam zuurzak werd door de Engelsen vertaald naar Soursop. De vrucht heeft enigszins een zakachtige vorm; in ieder geval geen mooie symmetrische vorm.

Zuurzak tegen kanker?

Wetenschappelijk onderzoek heeft positieve resultaten behaald als het gaat om de kankerbestrijdende werking van acetogeninen die in zuurzak worden gevonden. Er zijn alleen in vitro onderzoeken gedaan; laboratorium onderzoeken op dieren of op kankercellijnen. Onderzoeken op mensen zijn nog niet gedaan dat komt omdat artsen het niet kunnen verantwoorden om geen chemotherapie te gebruiken. Daardoor kan een eventuele kankerbestrijdende werking van planten niet onderzocht worden, zo luidt de redenering van de huidige wetenschappers.

Zuurzak tegen diabetes

Zuurzak stimuleert de alvleesklier om insuline aan te maken. Dat betekent dat patiënten in de tropen die aan suikerziekte of diabetes mellitus lijden en niet de beschikking hebben over insuline er goed aan doen om zuurzak te eten. Zuurzak doet aldus de bloedsuikerspiegel reguleren zodat mensen met diabetes mellitus bij deze vrucht gebaat zijn.

Zuurzak tegen aderverkalking

Hart- en vaatziekten worden grotendeels veroorzaakt door aderverkalking. Doordat er plaque aan de bloedvatwanden vast hecht, slibben de aderen dicht en is er een grote kans op hoge bloeddruk. Daarnaast kan door het losscheuren van plaque wondjes ontstaan die met stolseltjes geheeld worden. Deze stolseltjes kunnen op hun beurt door het bloed voortgestuwd worden totdat ze ergens de boel blokkeren. Dat kan leiden tot een hart- of herseninfarct, ook beroerte genoemd.

Zuurzak werkt volgens wetenschappelijk onderzoek leverbeschermend.

Traditioneel gebruik zuurzak

Surinamers gebruiken niet alleen de vrucht maar ook het blad om zijn geneeskracht. Zuurzakblad behoort tot de plantaardige medicijnen tegen depressie. De bladeren van zuurzak hebben een slaapverwekkende, kalmerende en krampwerende werking. Er wordt een kussen gevuld met zuurzakblad tegen slapeloosheid, nervositeit, verwardheid en depressie. In een mengsel met andere planten in koud water wordt zuurzak gebruikt tegen hoofdpijn, hoge bloeddruk, koorts en hartproblemen. Het aftreksel van zuurzakbladeren wordt gebruikt om het hoofd mee te wassen of er wordt een doek gebruikt die in het aftreksel is gedoopt. Daarnaast kan er een thee worden gedronken van zuurzakbladeren. De anti-depressieve werking van zuurzakblad is in enkele wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Er zit namelijk een aantal antidepressieve alkaloïden in.

De medicinale kracht van de vrucht zuurzak

Zuurzak is vooralsnog zelden te koop in Nederland maar je vindt de vrucht des te vaker op markten van tropische landen. Naast gewone zuurzak is er een boszuurzak die ook in tropische Zuid-Amerikaanse landen zelden wordt gegeten. De vrucht is redelijk lekker maar van de vrucht zijn weinig medicinale werkingen bekend, behalve dat zoals de meeste vruchten hij gezond is voor het hele lichaam en dat vruchten een prima middel zijn om de dorst te lessen. De enige medicinale werking van de rijpe vrucht is tegen nerveuze kinderen die om hun zenuwachtigheid in hun bed plassen. Voor uitwendig gebruik zijn er enkele toepassingen met de onrijpe vrucht. De jonge, onrijpe vruchten worden gebruikt door ze met water te vermengen en op zweethanden en -voeten te smeren. Daarnaast worden onrijpe vruchten geraspt, vermengd met water, olie en azijn om het als kompres op ontstoken gewrichten te leggen. Het geheel wordt met pankuku- of blad van de noni- of Indische moerbeiboom afgedekt.

Geneeskrachtige zuurzakbladthee

Behalve de reeds genoemde traditionele werkingen van zuurzakbladeren zijn er meer gebruikstoepassingen in de volksgeneeskunde. Een aftreksel van zuurzakblad kan op het hoofd gedept worden van al te dronken mensen zodat ze weer een beetje bij zinnen komen. Op de bladeren van zuurzak wordt gekauwd vóór het drinken om de dronkenschap niet al te hevig te maken. Zoals bekend heeft alcohol een funeste werking op de lever maar de vrucht zuurzak heeft juist een beschermende werking op de lever. Het zou daarom voor stevige drinkers goed zijn om regelmatig zuurzak te eten teneinde de lever niet teveel te belasten. Zuurzakbladeren kunnen geperst worden. Traditioneel gebeurde dat door ze te stampen. Het wordt daarna vermengd met hoepelolie en jenever zodat het een medicijn wordt tegen urineweginfecties en gonorroe.

Zuurzakbloemen

Bloembladeren van de zuurzakboom worden in de traditionele geneeskunde een theemix gebruikt. Thee van zuurzakblad, zuurzakbloem, anijs, kaneel en het Surinaamse nengrekondrepepre kan een bevalling bespoedigen doordat het bekken wordt verwijd. Gedroogde zuurzakbloemen worden volgens Javaanse traditie gedronken tegen hartritmestoornissen na een hartaanval.

Baden en stoombaden

Zuurzakbladeren worden in allerlei combinaties met andere planten gebruikt om baden of stoombaden van te maken. Zuurzakbladeren en mangobladeren worden samen gebruikt in een stoombad tegen koorts. Zuurzakbladeren worden in Suriname in een kruidenmengselbad voor baby´s gebruikt. Ze zouden dan beter beschermd worden tegen het boze oog. Daarnaast zou een baby eerder kruipen als het regelmatig zo´n bad neemt. Bovendien zou het goed werken tegen krampjes en baby´s die teveel huilen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onbekend fruit: ZuurzakOnbekend fruit: ZuurzakEr zijn veel fruitsoorten bekend en dus valt er nogal wat te kiezen. Dat neemt niet weg dat er ook nog genoeg fruitsoort…
Graviola: ondersteunt het immuunsysteem en is lekker als sapGraviola: ondersteunt het immuunsysteem en is lekker als sapDe vrucht graviola staat bekend onder verschillende namen. Wordt hij verwerkt in vruchtensap dan noemt men hem meestal b…
De geneeskracht van cherimoyaDe geneeskracht van cherimoyaCherimoya is een nieuwkomer in Nederland en België. Het is een tropische vrucht die van oorsprong alleen in Colombia en…
Tien onbekende fruitsoortenOnze huidige wereld is dusdanig ingedeeld dat we vele tropische vruchten uit allerlei delen van de wereld kunnen kopen.…

Gezondheid: DetoxenGezondheid: DetoxenDetoxen, een mooi en min of meer modewoord voor ‘ontgiften’. Een woord wat exact hetzelfde wil zeggen, maar wat veel min…
Aderverkalking, vetten en voedingAderverkalking, vetten en voedingTriglyceriden zijn vetten die in het lichaam voornamelijk worden gebruikt als energiebron in spierweefsel; ze circuleren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Damien Boilley From Suburbs Of Paris, France, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Medicinale en rituele planten van suriname, Tinde van Andel en Sofie Ruysschaert
  • Kanker: http://www.oxbridgegraduates.com/essays/health/treatment-of-cancer.php
  • Diabetes, hart-en vaatziekten: http://www.ispub.com/journal/the-internet-journal-of-alternative-medicine/volume-7-number-1/anti-hyperlipidemic-activities-of-annona-muricata-linn.html#sthash.yk4m4wQ8.dpbs
  • Antiek Peru http://www.bioone.org/doi/abs/10.1663/0013-0001%282004%29058%5B0509%3AAEOCAC%5D2.0.CO%3B2
  • Leverbeschermend: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3336466/
  • Foto´s: Tom008
Reacties

Judy, 22-07-2016
Mijn moeder heft last van hoge bloeddruk, nu heeft ze dat zuurzakbladeren gekregen om thee van te maken. Hoeveel bladeren moet ze gebruiken om thee te maken en hoeveel moet ze drinken, elke dag? Reactie infoteur, 07-09-2016
Je kunt een thee zetten van 15 bladeren. Laat de bladeren 30 minuten zachtjes in het water koken. Je drinkt daarvan drie kopjes van 150ml. Dat is een sterke thee die volgens diverse onderzoeken zou moeten werken tegen kanker. Om kanker te voorkomen zou je het fruit kunnen eten.

Echter, vaker wordt in de wetenschap geen thee maar een een anderssoortig extract onderzocht in de wetenschap omdat thee maken moeilijk te standaardiseren is voor wetenschappers.

Seribredo, 11-05-2016
De Bos zuurzak thee is de allerbeste thee om te drinken, het is namelijk de moeder zuurzak van alle andere zuurzaken. Het is authentiek, schoon. Alle andere zuurzak bladeren oftewel stads zuurzak hebben een schimmelaandoening. Bladeren die gekookt worden verliezen merendeels hun werking. De bos zuurzak thee variant is de meest pure vorm en heeft alle eigenschappen wat van zuurzak beweerd wordt. Reeds verkrijgbaar in alle toko's. Reactie infoteur, 08-09-2016
Dankjewel voor de aanvulling! ´Reeds verkrijgbaar´, ja, soms wordt een product snel opgepikt door mensen en springen alle winkels daarop in.

Annemarie, 23-11-2014
Ik heb zuurzak bladeren gekocht en er thee van gemaakt. Maar hoeveel thee mag je er van drinken? ik lees een kopje en ik lees ook een shotje. ik lees ook waarschuwingen dat als je teveel drinkt het nadelige effecten zou kunnen hebben… ik heb het 25 minute laten koken en nu laat ik het afkoelen. graag advies! alvast dank Reactie infoteur, 27-11-2014
De dosis ligt aan jouw gezondheid, behoefte, leeftijd, aandoening en eventueel medicijngebruik. Daarom kun je het beste een fytotherapeut inschakelen om te bepalen hoeveel je van dit natuurmedicijn kan innemen.

Jim Mohunlol, 22-11-2014
Zelf koop ik af en toe een zuurzak, afhankelijk van de grootte en het gewicht wordt de prijs bepaald. Het is dus begrijpelijk als er alleen aan luchtvracht 2-3 euro per kilo betaald moet worden. Ik gebruik het vruchtvlees en voeg er melk bij, even in de blender, een uurtje in de koelkast en je hebt een heerlijk en gezond drankje. Omdat zuurzak seizoen gebonden is, maak ik gretig gebruik ervan in het seizoen. Ik woon in Den Haag en ken de verschillende importeurs van tropisch groente en fruit. Hier haal ik mijn spullen tegen een redelijke prijs. Indien er mensen zijn die hieromtrent info willen en niet overvraagd willen worden, sta ik graag te hulp. Ik gebruik zuurzak omdat ik diabeet ben. Mijn suikerspiegel is vrij stabiel. Reactie infoteur, 22-11-2014
Dat is goed om te lezen! Weet je dat je met deze vrucht maar ook met groente zoals asperge kan genezen van diabetes type 2? (Ja, ik weet dat veel artsen zeggen dat het een ongeneeslijke ziekte is.)

Annemarie, 07-09-2014
Onlangs bij de Surinaamse toko een blikje pulp van Zuurzak gekocht. Ik weet echter niet precies wat ik er wel of niet mee moet doen. Nu lees ik hier weer dat de bladeren medicinaal werken maar hoe kom ik daar nu weer aan ik denk niet bij de Surinaamse toko dit maal. Ik heb geen kanker, maar wel vernomen dat een kalkspat in mijn borst mogelijk kanker zou kunnen veroorzaken daarom wordt hij er operatief uit gehaald. Hoe kan zuurzak bij hier in mogelijk helpen? Kan zuurzak hierin denkt u iets doen voor mij? En zo ja waar kan ik dat kopen dan? Reactie infoteur, 08-09-2014
Zuurzakblad is soms ook te koop bij een Surinaamse toko. Zuurzakblad heeft sterke antioxidant kwaliteiten. Er is aangetoond dat het huidkankercellen binnendringt en de ontwikkeling van huidkanker verstoort en stop zet. Het maakt kankercellen dood. Hiervoor wordt een extract gebruikt, wat (waarschijnlijk) verkrijgbaar is bij een natuurarts. Maar in tropische landen als Suriname drinkt men er thee van.

Paul, 20-07-2014
De infoteur en schrijver van bovenstaand stuk stelt in een eerdere reactie: "Helaas is de reguliere kankergeneeskunde een hoax en kwakzalverij omdat zowel bestraling als chemokuur als bijwerking hebben: de vorming van kankertumors. Denk na. De meeste oncologen zouden nooit bestraling of chemokuur willen, mochten ze met kanker gediagnosticeerd zijn." Wat een krankzinnige en gevaarlijke bewering! Reactie infoteur, 20-07-2014
Wat een ongefundeerd oordeel. Waarom grijp je de kans niet aan om je oordeel met een wetenschappelijk artikel te onderbouwen? Waarschijnlijk omdat er geen wetenschappelijk onderzoek bestaat dat aantoont dat chemokuur een effectief middel is tegen kanker.

P. Lynch, 01-07-2014
Wat is de dosering: hoeveel bladeren op 1 liter bij hoge bloeddruk? er wordt alles gezegd behalve over de dosering. Graag uw advies, Reactie infoteur, 20-07-2014
Er staan expres geen doseringen bij dit artikel. Voor het gebruik van zuurzakbladeren kun je het beste overleggen met een fytotherapeut.

Mevr Ja Kalff, 18-11-2013
Goedendag,
Op de website zag ik een artikel over zuurzak. Kunt u mij informeren waar ik de zuurzak vrucht in Groningen kan kopen? Er zijn verschillende Surinaamse winkels, maar niet iedereen verkoopt dit.
Vriendelijke groet,
Mevr, J.A. Kalff Reactie infoteur, 18-11-2013
De kans dat je zuurzak in Groningen kan kopen is klein. Ook in Amsterdam is het een zeldzame vrucht en als het te koop is kan de prijs rond de 20 euro liggen. Bladeren van de zuurzakboom zijn wel te bestellen.

F. Oosterveld, 31-10-2013
Wat kunnen de gevolgen zijn van iedere dag, verdeeld over de dag, een bekertje zuurzak tot je te nemen. is dit positief en preventief, of krijg ik dan alzheimer? Het diepvriesbekertje wat ik bedoel heeft een gewicht van 300 gram en heb ik bij een toko gekocht. Reactie infoteur, 31-10-2013
Er zitten misschien neurotoxinen in zuurzak; dat is nog niet helemaal duidelijk voor de wetenschap. Neurotoxinen kunnen een degeratieve hersenziekte veroorzaken zoals Alzheimer of Parkinson. Het is daarom niet te zeggen of iemand bij dagelijks gebruik Alzheimer krijgt. Persoonlijk lijkt me 300ml of gram niet echt veel. Van zuurzak zijn vooral de zuurzakbladeren preventief en genezend bij kanker, niet de vrucht. Als je zuurzak gebruikt om kanker te voorkomen, kun je ook denken aan basis omega 3 en 6, bijvoorbeeld biologische hennepolie, elke dag een eetlepel. Brian Peskin schreef daar een heel boek over, het verzwegen verhaal van kanker. Verder is kurkuma niet alleen lekker maar ook kankerwerend.

G. Born, 08-10-2013
Hoe gebruik je zuurzak bladeren voor longkanker met uitzaaiingen in het hoofd? Reactie infoteur, 10-10-2013
Hier kan ik helaas geen ander advies voor geven dan het volgende: treedt in overleg met een fytotherapeut.

Fred, 16-09-2013
@Baumgart Agnes, als je lymfeklier kanker hebt, ga je naar een oncoloog! Google nog maar eens kritisch naar deze plant en je zal zien dat het een hoax is! Deze mensen proberen geld te verdienen aan mensen die wanhopig zijn. Ik ben zelf ook Non- Hodgkin patiënt en ik erger me mateloos aan dit soort kwakzalverij. Omdat het een plantaardig product is, wil dit niet zeggen dat het zonder gevaar is. De vrucht is bij overmatig gebruik neurotoxisch, m.a.w. slecht voor je zenuwbanen en kan Parkinson tot gevolg hebben.

Sterkte en hou moed!
Ik ben sinds 2008 patient en heb na een kuur al 3 jaar een stabiel bloedbeeld.

groeten,
Fred Reactie infoteur, 16-09-2013
Helaas is de reguliere kankergeneeskunde een hoax en kwakzalverij omdat zowel bestraling als chemokuur als bijwerking hebben: de vorming van kankertumors. Denk na. De meeste oncologen zouden nooit bestraling of chemokuur willen, mochten ze met kanker gediagnosticeerd zijn.

Nelleke, 17-08-2013
Hoe en op welke wijze kan ik zuurzak gebruiken bij diabetes? Reactie infoteur, 17-08-2013
Tegen diabetes kun je thee zetten van de bladeren en de bast van de zuurzakboom.

Baumgart Agnes, 16-07-2013
Wat van de zuurzak boom gebruik je voor lymfe-klier kanker? Reactie infoteur, 17-07-2013
De bladeren en de bast.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 08-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.