Vet in de voeding

Vet in de voeding Vet is een voedingsstof en heeft het lichaam nodig. Echter, teveel vet kan juist schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar te weinig vet levert ook schade op. En dan zijn er ook nog goede en slechte vetten.

Opbouw vet

Vet is een voedingsstof. Vet bestaat voornamelijk uit glycerol en vetzuren. Vet is voor 98 tot 99% opgebouwd uit triglyceriden. De triglyceriden bestaan uit vier moleculen: één glycerol en drie vetzuren. De overige 1 tot 2 procent van vet bestaat uit onder andere vitaminen A D en E, koolwaterstof en nog andere bestanddelen.

Een hele mond vol, en soms erg verwarrend allemaal. Om goed met vet om te gaan, is het niet van belang dit allemaal te weten. Wel is het van belang om te weten wat vet in het lichaam doet en waarvoor het gebruikt wordt.

Vet levert energie

Vet is een belangrijke bron van energie. Vet levert ook tweemaal zoveel energie op als suikers (zetmeel) of eiwit. Vet blijft langere tijd in de maag dan andere stoffen, en heeft daarom langer een vol gevoel. Wie vetarm eet, heeft sneller weer honger. Vet wordt gebruikt als energiebron: spieren en organen hebben energie nodig om te kunnen functioneren en deze energie wordt uit het vet gehaald. Wat over is, wordt gebruikt voor de opbouw van bepaalde cellen. Het overige wordt vervolgens opgeslagen als reserve. Hiervoor maakt het lichaam vetcellen aan, waarin het vet wordt opgeslagen. Wanneer de vetcellen allemaal vol zijn en er is nog steeds vet over, maakt het lichaam nog meer vetcellen aan.

Verslaafd aan vet

Vet geeft een bevredigend gevoel. Bovendien vult het lichaam de vetcellen graag met vet. Wanneer de vetcellen leeg raken door een hoog energieverbruik, zal het lichaam schreeuwen om vet: het wil de lege vetcellen weer vullen. Vet geeft bovendien net als drugs een dermate verslavend gevoel in de hersenen, dat het moeilijk is om van vet af te kicken. Het lichaam zal steeds meer vet nodig hebben om datzelfde bevredigende gevoel te houden.

Essentiele vetzuren

Vetzuren die essentieel zijn, moeten we via de voeding innemen. Het lichaam is namelijk niet in staat deze vetzuren zelf aan te maken. Wanneer deze vetzuren niet via de voeding binnenkomen, ontstaat er schade aan het lichaam. De vetzuren die we nodig hebben zijn alfa-linoleenzuur en linolzuur. Deze krijgen we binnen via olie zoals zonnebloemolie, lijnzaadolie en andere plantaardige vetten zit. In dierlijke vetten komt het minder voor.

Teveel en te weinig vet

Een teveel aan vet in de voeding, met name de meervoudig onverzadigde vetzuren, zorgen voor een neerslag in de aders. Hierdoor ontstaat er aderverkalking. Maar andersom is ook een feit: een te weinig aan vet veroorzaakt dit ook. Het lichaam maakt namelijk ook zelf triglyceriden aan, in de lever. Wie weinig vet maar veel koolhydraten eet, produceert een grote hoeveelheid triglyceriden. Deze zorgen ook weer voor neerslag in de aderen. Het is dus belangrijk om de voeding goed af te stemmen hierop. Vermijd in ieder geval een teveel aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Vermijd vetten die onverwarmd hard zijn zoals margarine, chocolade, koek, etc.
© 2011 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Clarinol CLA: gaat spierafbraak tijdens dieet tegenClarinol CLA: gaat spierafbraak tijdens dieet tegenVolg je een dieet waarbij je ook veel sport dan ben je erbij gebaat als voorkomen wordt dat spierafbraak optreedt. Spier…
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…

Afvallen? Hoodia gordonii woestijnplant stilt de hongerAfvallen? Hoodia gordonii woestijnplant stilt de hongerIedereen die wil afvallen kiest zijn eigen dieet, er is een ruime keuze. Atkins, Sonja, Dr. Frank, Shakes, bloedgroepend…
Soorten diëten: welk dieet past bij jou?Soorten diëten: welk dieet past bij jou?Volgens het woordenboek is een dieet een 'leefregel met betrekking tot het gebruik van spijs en drank'. Door alle afslan…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Essenti%C3%ABle_vetzuren

Reageer op het artikel "Vet in de voeding"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 30-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!