Soorten diëten: welk dieet past bij jou?

Soorten diëten: welk dieet past bij jou? Volgens het woordenboek is een dieet een 'leefregel met betrekking tot het gebruik van spijs en drank'. Door alle afslankdiëten en wonderbaarlijke afvalprogramma's waarmee we overspoeld worden, zijn we heel anders gaan aankijken tegen wat een dieet precies is. We stellen een dieet onderhand gelijk aan een strategie om gewicht te verliezen, en dan liefst sneller dan snel. Een succesdieet is een dieet dat bij je past en gezond is welke je kunt vinden in dit artikel.

Proteïnedieet

Voor wie

Een dieet waar je uitgebreid boodschappen moet voor doen, spajes staat te persen en groenten voor je slaatjes staat te snijden, valt echt niet te combineren met jouw agenda vol meetings, deadlines en conference calls. Bij een proteïnedieet vervang je maaltijden ene snacks door speciale proteïneshakes, soepjes, repen, enz. In de beginfase eet je maar één gewone maaltijd per dag, maar dan wel eentje met een minimum aan koolhydraten. Door aardappelen, brood, pasta en rijst te vervangen door een extra portie groenten, ben je er al: daarvoor hoef je dus niet anders te gaan koken. In de volgende fases van dit dieet schakel je heel geleidelijk terug over naar een normaal eetpatroon.

Werkt het echt?

Als een trein, in de beginfase vliegen de kilo's eraf en dat is voor een resultaatgerichte werker als jij erg belangrijk. Psychologisch ook handig: dit is een dieet waarbij je stapje per stapje méér mag en dat helpt natuurlijk ook om op lange termijn je inspanningen te laten renderen.

Is het wel gezond?

Ja, op voorwaarde dat je de eerste strikte fase niet te lang volgt. Wil je een proteïnedieet langer dan wijf weken doen, dan is sowieso een goed idee om advies te vragen aan een dokter of voedingsdeskundige, die dan voedingssupplementen zal voorschrijven om voedingsstoffen die je mist aan te vullen.

Weight Watchers dieet

Voor wie?

De groepsmens, de steun van vriendinnen en lotgenoten is voor jou de grootste drive. Als je zelf in een dip zit, helpen zij je erdoor en omgekeerd, zodat je niet ontmoedigd afhaakt als je even in een fase zit waar de wijzer op de weegschaal maar niet wil zakken. Door de extra jokerpunten die je op eender welk moment in de week mag inzetten, hindert het jou ook niet in je drukke sociale leven: iets gaan eten met de collega's of met je vriendinnen kan echt nog wel.

Werkt het echt?

Ja hoor: door het feit dat je elke week op de weegschaal moet voor de rest van de groep zal je niet snel meer zomaar een pak koeken of een reep chocola naar binnen werken: die 'sociale controle' werkt voor een groepsmens. Door ondersteuning die je van de lesgeefsters krijgt op de wekelijkse bijeenkomsten leer je niet alleen wat een gezond voedingspatroon is maar ook hoe je dat praktisch georganiseerd krijgt, dat lukt met eenvoudige recepten en slimme tips.

Is het wel gezond?

Daar zijn dokters en diëtisten het helemaal overeens: ja want bij dit dieet wordt geen enkele voedingsgroep uitgesloten en kloppen de aanbevelingen helemaal met de gezonde voedingspiramide of schijf van vijf. Wat voor jou zo handig maakt is dat je geen calorieën telt maar 'points': je kan dus eten wat je wil zolang je je maar aan je voorgeschreven punten houdt. Door met die punten te werken krijg je al heel snel inzicht wat goed en wat slecht is voor je.

Gi-dieet

Voor wie

De snoeper, niet je gebrek aan karakter maar de pieken en vooral de dalen in je bloedsuikerspiegel drijven je telkens weer tot het binnenproppen van voedsel waarvan je weet dat het niet goed voor je is. Als je bloedsuikerspiegel weer mooi in balans is verdwijnen niet alleen die bips maar ook je drang naar koolhydraten in de vorm van snoep, chocola, koekjes en fastfood.

Werkt het echt?

Bij het GI-dieet is de Glycemische index (de snelheid waarmee je lichaam voedsel verteert en omzet in glucose of energie voor je lichaam) heel belangrijk. Je lichaam heeft meer tijd nodig om voedsel met een lage GI te verteren en daarom krijg je dus ook niet zo snel honger als je net voor die voedingsmiddelen kiest. Dat is in het begin even puzzelen, maar als je een keer bent vertrokken werkt het goed. Je bent verlost van die snoepaanvallen en dat scheelt in de calorieën. En dat zie je op de weegschaal.

Is het wel gezond?

Aangeraden voor vrouwen met een matig tot ernstig overgewicht, voor mensen die een verhoogd risico hebben om diabetespatiënt te worden en die zo hun eigen insuline beter kunnen laten werken en voor mensen met het metabool syndroom die zo hun cholesterol en bloeddruk onder controle krijgen.

Vervangmaaltijden

Voor wie

Voor de fastfood junk. In één keer overschakelen van fastfood naar een gezond eetpatroon is te veel voor een verslaafde als jij. Daarom moet je de instapgrens zo laag mogelijk houden en dat doe je met vervangmaaltijden. Je bent weinig tijd kwijt aan boodschappen doen en nog minder aan koken. Dat maakt de kans kleiner dat je toch weer zwicht voor de weg van de minste weerstand.

Werkt het echt?

De eerste paar dagen is het echt afkicken van je slechte gewoontes maar daarna is je lichaam de snelle koolhydraten ontwend en zal je voelen dat je er niet meer zo naar snakt. De kilo's die er snel afvliegen mag je als een incentive beschouwen om vol te houden en vooral te weerstaan aan de verleiding.

Is het wel gezond?

Het is alleszins gezonder dan jezelf vol te proppen met friet en hamburgers, pizza en kebab. Beschouw dit als een overgangsfase: een dieet met maaltijdvervangers is niet bedoeld om de rest van je leven vol te houden, wel om je slechte gewoontes af te leren en dan stapje per stapje een gezonder eetpatroon aan te leren.

Mediterraan dieet

Voor wie?

Voor de sociale eter, je hebt een hele reeks kookboeken in je kast, je lievelingsprogramma is masterchef en echt lekker koken je doel. Jij houdt van eten, maar minstens evenveel van de hele ambiance errond: uitgebreid koken, samen met vrienden aan tafel zitten en blijven zitten. Dat samen genieten is belangrijk voor jou, net zoals in de mediterrane cultuur. Waarom zou je hun vorm van gezond genieten dan niet overnemen?

Werkt het echt?

Dat mediterrane eetpatroon bestaat vooral uit vis, olijfolie, zeevruchten, groenten, peulvruchten en mager vlees van excillente kwaliteit. Met die ingrediënten kook je puur en eenvoudig en ze hebben niet alleen veel smaak, maar zijn ook nog eens bronnen van goede enkelvoudige onverzadigde vetten. Door die grote variatie aan gezonde voedingsstoffen in eenvoudige gerechten en de gezonde vetten die je aders schoonhouden, val je dus af. Ook al eet je toch vetten.

Is het wel gezond?

Ja hoor: als je overschakelt op gezonde vetten, zullen je hart en je bloedvaten je intens dankbaar zijn. Hoe kan dat, als je toch zo lekker eet? Deskundigen vetellen dat met de juiste gezonde vetten kan en mag je royaal genieten van verschillende smaken. En als je dat bewust doet, is de kans klein dat je je overeet.

Raw-food-dieet

Voor wie?

Jij bent erg bezorgd over wat verkeerd voedsel allemaal in je lichaam kan aanrichten en voelt je dan snel slecht, het ideale excuus natuurlijk om met heel wat diëten te stoppen.Dat excuus heb je niet met dit dieet: je eet alleen wat plantaardig is en ongekookt zoals groenten, fruit maar ook kiemen, scheuten, zaden, pitten, noten, granan, zeewier, gedroogd fruit en algen. Het idee achter dit dieet is dat als je voedsel aan meer dan 47 graden celcius bereidt, je de de enzymen stuk maakt die je lichaam net gezond houden.

Werkt het echt?

Alle voedingsmiddelen uit dit dieet zitten laag qua calorieën en hoog qua vezels, dus ze vullen goed en je overeten qua colorieën lukt niet zelfs al zou je het willen.

Is het wel gezond?

Natuurlijk werk je met hele gezonde grondstoffen, maar het risico is wel dat je op termijn te weinig ijzer, calcium en vitamine B2 en B12 binnenkrijgt omdat je geen vlees, vis of zuivel eet. Dat kan je gelukkig opvangen door elke dag een voedingssupplement met multivitamines te slikken. Omdat dieet vezelrijk is kan het in het begin ook heftig zijn voor je darmen,maar op termijn werken al die vezels juist als 'borsteltjes' die je darmen grondig schoonmaken.
© 2011 - 2025 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Het Weight Watchers dieetHet Weight Watchers dieetEr bestaan vandaag de dag veel diëten. Zoveel, dat je soms niet meer weet welke je moet kiezen als je wilt afvallen d.m.…
Afvallen door punten te tellenIedereen wil wel eens een paar kilo’s kwijt, zich beter in zijn vel voelen en er beter uitzien. Er bestaan heel veel man…
Het geheim van afvallen met Weight WatchersHet geheim van afvallen met Weight WatchersWeight Watchers is een dieet dat veel mensen geholpen heeft bij het afvallen. Ook veel mensen die vóór Weight Watchers v…

Vet in de voedingVet in de voedingVet is een voedingsstof en heeft het lichaam nodig. Echter, teveel vet kan juist schadelijk zijn voor de gezondheid. Maa…
Het koolhydraatdieet, wat is het en werkt het echt?Het koolhydraatdieet, wat is het en werkt het echt?Het idee achter het koolhydraatdieet is nuttigen van koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Koolhydraten zitten o.a i…
Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.