De geneeskracht van paprika
Paprika is een populaire groente. Van gedroogde paprika´s wordt het kruid paprikapoeder gemaakt waarmee je het eten scherper kan laten smaken. Paprika´s zijn een zeer rijke bron van vitaminen, mineralen en fytonutriënten. De paprika herbergt geneeskracht die adequaat werkt tegen diverse ziekten. Daarnaast is de paprika een knapperige en frisse lekkernij. Je kunt het uit je vuistje eten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vrolijke en populaire groente
Paprika´s zijn er in allerlei kleuren en vormen. De paprika is te koop in het rood, groen, oranje en geel. Je kunt er een salade flink mee opvrolijken. Rode, oranje en gele paprika smaken iets zoeter dan de groene variant. Paprika´s behoren tot de familie der nachtschadeachtigen, net als
tomaat,
aardappel en
aubergine. De Portugezen en de Spanjaarden hebben de paprikaplant van de Azteken en de Maya´s overgenomen en over de wereld verspreid.
De Nederlanders, Fransen en Engelsen hebben deze plant later weer verder verspreid zodat het nu over heel de wereld te eten is.
Veel vitamine C en carotenoïden
Paprika´s zijn een uitstekende bron van vitamine C en carotenoïden. In 100 gram paprika´s zit 213% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C en 101% van de ADH voor vitamine A. Er zitten wel 30 verschillende carotenoïden in de paprika. Opvallend aan de paprika is dat ze meer vitamine C bevat naarmate ze rijper zijn. De rijpheid valt af te lezen aan zijn kleur. Hoe meer hij glimt, hoe helderder de kleuren van de paprika zijn, des te meer
vitaminen en carotenoïden hij bevat. Uit sommige wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat dit rijpingsproces na de aanschafdatum doorgaat. Paprika´s die 10 dagen bewaard worden worden elke dag steeds gezonder!
Vitaminen in paprika
Behalve vitamine A en C bevat het paprikaatje nog andere stoffen uit deze gezonde categorie: Er zit vitamine B6(22%ADH), vitamine B11(12%ADH), vitamine E(11%ADH), vitamine B5(6.5%ADH), vitamine B1(6%ADH), thiamine(4.5%ADH) en vitamine K(4%ADH) in. Deze hoge percentages maken de paprika tot één der meest gezonde groenten die er zijn!
Mineralen in paprika
De percentages voor
mineralen zijn een stuk minder spectaculair dan die voor vitaminen. Van
ijzer en
mangaan zit allebei 5% van de ADH in 100 gram paprika.
Fosfor zit er in met een hoeveelheid van 4% van de ADH en er zit
magnesium(3%ADH) in paprika´s. Er zitten nog meer mineralen in deze vrolijk gekleurde groente maar deze hebben allemaal lagere percentages dan 3%.
Fytonutriënten in paprika´s
Er zitten ruim 30
fytonutriënten in een paprika. Dat zijn stoffen die het lichaam nodig heeft om:
- vrije radicalen te elimineren,
- het immuunsysteem aan te sterken,
- de spijsvertering te regelen en
- voedingsstoffen om te zetten in specifieke cellen waaruit het lichaam is opgebouwd.
Capsicum is een bekend fytonutriënt in
hete, rode peper, het pikante nichtje van de paprika. Capsicum zit ook gewoon in paprika, zij het in minder grote hoeveelheden. Een Spaans wetenschappelijk onderzoek heeft een studie gemaakt naar de aanwezigheid van 6 belangrijke fytonutriënten in voeding: alpha-caroteen, beta-caroteen, lycopeen, luteïne, cryptoxanthine en zeaxanthine. De groente waar deze supergezonde stoffen het meest in voorkwamen is de
tomaat, op de voet gevolgd door de paprika.
Medicinale werkzaamheden van paprika
De in het paprikaatje aanwezige fytonutriënten hebben als uitwerking dat het risico op het krijgen van
hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanzienlijk verminderd wordt. Van luteïne en zeaxanthine is wetenschappelijk vast gesteld dat ze leeftijdsgerelateerde oogstaar tegen gaan. Verder gaan de fytonutriënten vrije radicalen in het lichaam tegen. Deze kunnen potentieel schade veroorzaken aan cellen en DNA, wat uiteindelijk tot tumorvorming kan leiden. Paprika´s behoren tot de groente die de kans op het krijgen van alle soorten kanker verkleint.
Paprika tegen obesitas
Paprika´s hebben weinig caloriën, tussen de 25 en de 50, afhankelijk van de grootte. Uiteraard zit er bijzonder weinig vet in. Het bevat echter veel vezels en voedingsstoffen waardoor de trek in eten goed gestild wordt. Wanneer je vindt dat je overgewicht hebt is het eten van paprika´s een prima idee. Je kunt ze in vrijwel elke salade verwerken. Ze zijn prima te bakken en zelfs kan een zoete, rode paprika de zin in snoepgoed op gezonde wijze vervullen.
Aminozuur en enzymen in paprika
In paprika´s zit het
aminozuur cysteïne, weliswaar niet in grote aantallen maar er zitten wel veel enzymen in die met dit aminozuur in verband staan. In het lichaam is het zwavelmetabolisme een essentieel onderdeel van het lichaam. De cysteïne-enzymen spelen daar een belangrijke rol in en wetenschappers verwachten dat in de loop der tijd bewijzen zullen komen dat deze enzymen kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Onderzoeken naar maagkanker en slokdarmkanker hebben reeds de basis gelegd voor deze vinding.
Voedingsstoffen en verhitten
Door het verhitten van paprika zullen sommige voedingstoffen verdwijnen. Dat is logisch en geldt voor vrijwel elke groente. Een paprika is prima rauw te eten. Hij is fris en knapperig. Gebakken paprika is lang zo lekker niet meer. Wat wel lekker is, zijn gegrilde paprika´s. Een onderzoek wat gedaan is in Turkije, waar de
gegrilde groenten heel populair zijn, wees uit dat na 8 minuten grillen van paprika´s op 150 graden celcius er 40% minder luteoline in de paprika zit, een belangrijk fytonutriënt.
Eettips paprika
In Frankrijk is het soms moeilijk vegetarisch eten maar elke Franse kok kan een fantastische crudité oftewel knapperige groentesalade maken. De paprika is daar, naast wortelen,
bleekselderij,
broccoli,
bloemkool,
asperges, tomaat,
komkommer,
bietjes,
rode ui en
artisjokken een prima onderdeel in. Door te grillen kun je paprika´s schillen, dan smaken ze nog verfijnder. Paprika is een uitmuntende
snackgroente. Snij een paprika in stukken en zet deze op tafel om iets te knabbelen te hebben. De paprika is een uitstekende groente in roerbakgerechten. Aangezien hij rauw te eten is, hoef je hem niet lang te bakken.
De paprika behoort tot de nachtschade en er zijn mensen die niet goed tegen deze plantenfamilie kunnen. Paprika´s zijn dus niet voor iedereen goed.
Lees verder