Mijn kind wordt gepest, wat nu?
Uw kind kan het slachtoffer van pesten zijn. Het is moeilijk te bepalen of dit ook werkelijk zo is. Hier leest u hoe u achter de waarheid kunt komen en wat u hieraan kunt doen.
Is mijn zoon/dochter slachtoffer van pesten?
Omdat te bepalen of uw nageslacht het slachtoffer is van gepest op school zult u een aantal dingen na moeten gaan. Ten eerste zult u toch met uw kind moeten gaan praten. Dit is de beste manier om erachter te komen of hij/zij gepest wordt. Blijf in dit gesprek ten alle tijden rustig. Wanneer u uw emoties laat gaan tijdens dit gesprek zal uw kind zich er alleen maar slechter bij gaan voelen. Moedig hem/haar aan en reageer rustig en correct. Laat uw kind ten alle tijden uitpraten en het gevoel hebben dat hij/zij serieus wordt genomen. Let er wel op dat u geen stimulerend advies geeft om zelf actie te ondernemen. Het lijkt voor u misschien de beste oplossing maar met bijvoorbeeld geweld komt u ook nergens. Dit resulteert alleen maar naar een wredere afloop. Stel ook verdiepende vragen, zo leert u meer van de ernst van de zaak en kan uw kind zich volledig bloot geven aan u.
Het is geen probleem om een klein beetje aan te dringen zolang het maar geen "dwingen" wordt. Vraag naar suggesties om het probleem op te lossen. Het is misschien een idee om deze suggesties op een rijtje te zetten waarna u vraagt welk plan van aanpak het beste lijkt in de ogen van uw zoon of dochter. Na dit gesprek zal er al een pluspunt verschijnen. Uw kind heeft namelijk zijn/haar hart kunnen luchten. Dit zorgt misschien voor veel emoties. Zorg ervoor dat u hem/haar steunt op deze emotionele momenten.
Een oplossing zoeken
Wanneer u er, zo goed als, zeker van bent dat uw kind wel degelijk gepest wordt is het zaak om een oplossing te zoeken. Denk bij elk mogelijk scenario altijd aan de gevolgen die dit kan hebben voor uw kind zijn/haar schoolleven. Er zijn natuurlijk altijd scenario's die de verkeerde kant op kunnen draaien. Dit kan resulteren tot een pijnlijke of traumatische ervaring voor uw kind.
De beste eerste stap is natuurlijk om even met de docent te praten om deze bewust te maken van de situatie. Kinderen zorgen er namelijk vaak voor dat veel volwassen het pesten niet eens doorhebben. Wanneer de docent zich ervan bewust is, is het mogelijk om naar een oplossing toe te werken. Vraag om raad aan de docent en geef uw eigen ideeën weer.
Vraag uw kind om de gebeurtenissen op papier te zetten. Dit kan zijn door een tekst te schrijven maar ook door een tekening te maken. Praat hierna met uw kind over deze gebeurtenissen. Misschien had u al een aantal oplossingen met uw kind opgeschreven. Loop deze samen even na en vraag welke hem/haar het beste lijkt. Vergelijk dit met uw eigen theorie en maak hierna een besluit om dit ook tegen de docent te vermelden.
Zelfvertrouwen kind
Zorg ervoor dat u onmiddellijk handelt wanneer u zich er bewust van wordt dat uw kind gepest wordt. Een lange termijn van pesterijen kan grote gevolgen hebben. Het zelfbeeld van uw kind zal drastisch dalen, uw kind wilt niet meer naar school. Daarbij kan hij/zij ook emotionele schade hebben. De gebeurtenissen kunnen meer traumatisch worden dan voorheen, hierdoor kan ook opgekropte woede ontstaan. Zorg ervoor dat deze woede verdwijnt en vertel uw kind dat hij/zij hartstikke normaal is en er niets vreemds aan de hand is. Dit gebeurt namelijk dagelijks in vele scholen.
Let er op dat uw kind geen dingen verzwijgt en geef deze complimentjes om zijn/haar zelfvertrouwen op te krikken. Pesten heeft minder grote gevolgen wanneer uw kind veel zelfvertrouwen heeft. Dit is dus een goede taak voor u. Blijf uw kind complimenteren om de zelfvertrouwen een "boost" te geven. Spoor familieleden aan om hetzelfde te doen zodat uw kind niet het gevoel krijgt dat het allemaal maar geacteerd is.
Blijf een aantal keren met elkaar praten over het pesten. Ook dit zal resulteren in een wat hoger zelfvertrouwen. Daarbij blijft u zich bewust van de actuele gebeurtenissen van uw kind op school. Praat ook een paar keer met de docent en zorg ervoor dat ook deze op de hoogte blijft.
© 2014 - 2024 Vandenbrink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen