Borstvoeding: Techniek en veelvoorkomende problemen

Borstvoeding: Techniek en veelvoorkomende problemen Wanneer je je baby borstvoeding wilt geven zul je dit de eerste weken na de geboorte zo’n acht tot twaalf keer per dag doen. Maar hoe gaat het geven van borstvoeding nou precies in zijn werk en wat zijn veel voorkomende problemen?

Techniek

Voor het geven van borstvoeding is het belangrijk dat de moeder zich op haar gemak voelt en dat de baby zó gepositioneerd is dat niets interfereert met het mond-borst contact. De hand aan de tegenovergestelde lichaamszijde van de borst waarmee het kind gevoed wordt ondersteunt de borst door de duim en wijsvinger boven de tepel te plaatsen. Hierdoor krijgt de baby makkelijker toegang tot de tepel. Dan kan de baby zijn ‘rooting reflex’, ook wel snuffelreflex genoemd, toepassen. Dit is een techniek waardoor het makkelijker wordt om met borstvoeding te starten. Streel hiervoor de tepel tegen de wang van het kind die het dichtst bij de tepel zit. De baby draait het hoofd naar de tepel (rooting reflex) en opent de mond. De hele tepel en het meeste van de areola (het donkere stuk rondom de tepel waarachter zich de melkklieren bevinden) moeten in de mond van het kind worden geplaatst. Het kind houdt de tepel in zijn mond door het op elkaar drukken van de lippen. Dan kan de baby zuigen. Het zuig-slik mechanisme gebeurt met ongeveer één per seconde. Wil je je baby van de borst afhalen? Plaats dan een schone vinger tussen het tandvlees van het kind en de areola.

Veelvoorkomende problemen

Er zijn een aantal problemen die regelmatig voorkomen bij het geven van borstvoeding.

Stuwing

Stuwing is een van de meest voorkomende oorzaken van het falen van de borstvoeding (lactatiefalen). Wanneer de borsten niet adequaat geleegd worden kan de melkvoorziening namelijk snel dalen. Door de borsten te bedekken met warme of koude kompressen voordat de borstvoeding gegeven wordt, kan verlichting gegeven worden aan de moeder en kan de tepelhof gemakkelijker gegrepen worden door het kind. Daarnaast is het belangrijk te kolven wanneer je een harde plek van opgehoopte melk in je borst voelt, bijvoorbeeld ontstaan doordat je kind plotseling minder voedingen nodig heeft omdat hij langer doorslaapt.

Mastitis

Wanneer de borst niet goed geleegd wordt, bijvoorbeeld bij stuwing, kan er een mastitis ontstaan. Dit is een zeer pijnlijke ontsteking van de melkklier. De ontsteking kan steriel (zonder bacteriën van buitenaf) ontstaan door de druk op het melkklierweefsel, of veroorzaakt worden doordat bacteriën het borstweefsel binnendringen via bijvoorbeeld een kloofje in de tepel. Deze ontsteking kan zowel de eerste weken na de bevalling als wanneer er al een aantal maanden borstvoeding gegeven is optreden. Een mastitis gaat vaak samen met koorts, koude rillingen, misselijkheid en malaise. Wanneer de klachten niet binnen 24 uur verdwijnen met het geven van extra voedingen of kolven zal de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Zoveel mogelijk zal met de keus voor het medicijn rekening gehouden worden met de baby, zodat je de borstvoeding indien mogelijk gewoon door kunt blijven geven. Wanneer mastitis niet behandeld wordt kan het overgaan in een borstabces.

Gebarsten tepels

De langwerpige kloven die in de tepels van borstvoedende moeders kunnen ontstaan, ontstaan door het bijten van de baby. Zelfs als de baby nog geen tanden heeft kan de moeder al wel last krijgen van tepelkloven. Om de klacht te verlichten kan men bij het borstvoeden gebruik maken van tepelhoedjes of van speciale geurvrije zalf.
© 2014 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelGezwollen tepels: oorzaken tepelzwelling of gezwollen tepelZowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van gezwollen tepels of tepelzwelling. De tepel van een kind kan om v…
Pijnlijke tepelPijnlijke tepelEen pijnlijke tepel ontstaat vaak bij vrouwen, maar soms ook bij mannen. Het is een vervelend gevoel, want tepels schure…
Pijn en problemen met borstvoeding voorkomenPijn en problemen met borstvoeding voorkomenBij de geboorte van een baby zal de mama de beslissing nemen of ze, al dan niet, borstvoeding zal geven. De mama kan er…
Tepelkloven en borstontstekingBen je pas bevallen en geef je borstvoeding? Heb je pijnlijke tepels of borsten. Dan is de kans groot dat je last hebt v…

Mijn kind wordt gepest, wat nu?Uw kind kan het slachtoffer van pesten zijn. Het is moeilijk te bepalen of dit ook werkelijk zo is. Hier leest u hoe u a…
Voor het eerst overblijvenVoor het eerst overblijvenNet zoals voor het eerst naar school gaan, kan voor het eerst overblijven een spannende gebeurtenis zijn voor een basiss…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mastitis
  • Nelson Textbook of Pediatrics, Kliegman
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.