Voor het eerst overblijven

Voor het eerst overblijven Net zoals voor het eerst naar school gaan, kan voor het eerst overblijven een spannende gebeurtenis zijn voor een basisschoolkind. Het is dan fijn om te weten hoe de tussenschoolse opvang geregeld wordt.

Kennis maken met de overblijf

Het is voor uw kind, maar wellicht ook voor uzelf, prettig om de eerste keer met uw kind mee te komen. Dit geldt vooral voor de jongste kinderen. Oudere kinderen die voor het eerst overblijven hebben hier vaak minder behoefte aan. Neemt u van tevoren even contact op met de betreffende overblijfkracht of de coördinator van de overblijf. U kunt dan zien hoe het een en ander in z’n werk gaat en uw kind kan alvast een beetje wennen. Als u nog vragen heeft, kunt u deze direct doorspreken.

Reglement overblijven

In de schoolgids van een basisschool vindt u de informatie over de tussenschoolse opvang. Aan de orde komen onder andere:
  • gedragsregels
  • taken en scholing van overblijfkrachten
  • het aantal kinderen per overblijfkracht
  • de pedagogische aanpak

Kosten

Aan overblijven zijn kosten verbonden. Ouders betalen een bijdrage voor de kosten van het overblijven. De school bepaalt hoeveel dit is, maar de medezeggenschapsraad moet wel met het bedrag instemmen. De kosten van het overblijven is vaak niet meer dan twee euro per keer. Op veel scholen moet er vooraf een overblijfkaart of strippenkaart gekocht worden. Wanneer het saldo (bijna) op is, krijgt u bericht dat er een nieuw saldo betaald moet worden. Het kan ook zijn dat u voor een bepaalde termijn betaalt, bijvoorbeeld door middel van een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage.

De lunch tijdens de overblijf

Elke school heeft zijn eigen regels en activiteiten tijdens de overblijf. Op de ene school wordt er in de eigen klas gegeten en op de andere school zijn er speciale overblijflokalen. Er zijn ook scholen waar de kinderen op een kinderdagverblijf gebruik kunnen maken van tussenschoolse opvang. Op de meeste scholen moeten de kinderen hun eigen lunch meenemen. Er wordt verwacht dat de kinderen een gezonde lunch meekrijgen. meestal wordt snoep tijdens de overblijf niet toegestaan. Geef u kind brood mee en als extraatje wat rauwkost (zoals paprika, komkommer, wortel en tomaat) of fruit. Er wordt naar gestreefd dat kinderen hun lunch ook daadwerkelijk opeten, dus geef ook vooral niet teveel mee! “Slechte eters” worden gestimuleerd om toch iéts te eten. Echter houd er rekening mee dat degene die thuis slecht eten tijdens de overblijf niet beter eten. Het kan natuurlijk ook eens voorkomen dat er iets meer eten mee naar huis komt dan u verwacht omdat er dan toevallig die dag een verjaardag in de klas is gevierd. Merkt u dat uw kind meerdere malen met een volle broodtrommel thuis komt geeft u dan wat minder te eten mee aan uw kind en meld dit bij de overblijfkracht.

Activiteiten en buiten spelen

Het verschilt per school wat voor activiteiten er na de lunch georganiseerd worden. Over het algemeen worden de kinderen gestimuleerd om buiten te spelen. Een frisse neus is gezond, en de kinderen kunnen op deze manier hun energie kwijt. Bij slecht weer worden er binnen activiteiten georganiseerd. Het kan zijn dat de school een standaard activiteitenprogramma heeft voor de kinderen die binnen blijven. Er moet in ieder geval bij slecht weer de gelegenheid zijn om binnen te spelen. Er kunnen verschillende klassen beschikbaar worden gesteld om te gebruiken als bijvoorbeeld een knutselklas, spelletjesklas, leesklas, bouwklas of filmklas.

Snel gewend

U zult merken dat uw kind snel gewend raakt aan het overblijven. Er zijn altijd wel vriendjes of vriendinnetjes die ook overblijven, het wordt vanzelf een vaste gewoonte voor het kind. Na enige tijd weet uw kind niet beter. Zorg er wel voor dat het duidelijk voor het kind is wanneer hij moet overblijven, zodat uw kind zelf precies weet waar hij aan toe is.
© 2014 - 2024 Nathalier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voor- en nadelen van een continuroosterDe voor- en nadelen van een continuroosterSteeds meer scholen kiezen voor het continurooster (dit rooster wordt ook wel het Hoorns model genoemd). Voor het wijzig…
Hoe is de buitenschoolse opvang wettelijk geregeld?Hoe is de buitenschoolse opvang wettelijk geregeld?Van de buitenschoolse opvang wordt door veel ouders gebruikt gemaakt. Om te zorgen dat de buitenschoolse opvang goed wor…
Ervaringen met de Basiscursus overblijvenErvaringen met de Basiscursus overblijvenOuders & COO geeft een praktische basiscursus overblijven. Als (overblijf)ouder leer je hoe je het beste kunt omgaan met…
Wat kost het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs?Wat kost het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs?Een studie voor de kinderen kost jaarlijks duizenden euro’s. Het basisonderwijs en voortgezet onderwijs wordt grotendeel…

Borstvoeding: Techniek en veelvoorkomende problemenBorstvoeding: Techniek en veelvoorkomende problemenWanneer je je baby borstvoeding wilt geven zul je dit de eerste weken na de geboorte zo’n acht tot twaalf keer per dag d…
Kinderen met ADHDHet lijkt alsof er steeds meer kinderen de diagnose ADHD hebben. Waarschijnlijk komt dit omdat er steeds meer ontdekt wo…
Nathalier (11 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.