Kinderen met ADHD

Het lijkt alsof er steeds meer kinderen de diagnose ADHD hebben. Waarschijnlijk komt dit omdat er steeds meer ontdekt wordt over deze, en aanverwante stoornissen. Gelukkig zijn er daardoor ook steeds meer vormen van hulp voor ouders beschikbaar. Een kind met ADHD kan een behoorlijke aanslag op je energie zijn, en vraagt de nodige aanpassingen in het dagelijks leven thuis.

Wat ADHD is

ADHD is de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, en in het Nederlands betekent dit een "aandachtstekort-stoornis". ADHD is aangeboren, is erfelijk, en gaat niet over. Het meest opvallende kenmerk van ADHD is dat het kind bijzonder druk is. Deze hyperactiviteit is de hele dag aanwezig, en het kind kan bijna niet stilzitten. Jongens met ADHD zijn vaak fysiek heel druk en hyperactief. Ze rennen, klimmen, springen, en huppelen praktisch altijd, en halen vaak "halsbrekende" toeren uit. Meisjes met ADHD praten heel veel, meestal aan één stuk door. Vroeger werd gedacht dat kleurstoffen en suikers de hyperactiviteit zouden veroorzaken, of verergen. Tegenwoordig weten we dat dit niet het geval is. Er is nog een categorie ADHD, die vooral bij meisjes voorkomt. In plaats van erg druk te zijn, zijn deze kinderen heel erg rustig, en teruggetrokken. Te rustig, zou je kunnen zeggen.

Aandacht tekort

Een aandachtstekort-stoornis is zoals het klinkt, een tekort aan aandacht. Eigenlijk is dit een vreemde term, want het is niet zozeer een tekort aan aandacht, als wel het niet lang genoeg de aandacht vast kunnen houden. Deze kinderen hebben grote moeite zich langere tijd ergens op te concentreren. Dit komt omdat het kind door de ADHD niet goed "filteren" kan. Als mensen zonder ADHD, in een drukke kamer vol mensen, met één persoon een gesprek voeren, dan verdwijnen de andere mensen, en de geluiden naar de achtergrond. Bij kinderen met ADHD werkt deze "filtering" niet, of te weinig. Hierdoor zijn alle indrukken, beelden en geluiden, allemaal tegelijk op dezelfde sterkte aanwezig. Dit maakt het bijzonder lastig om je lang op één ding te focussen. Bijvoorbeeld een kind wat in de klas een opdracht moet maken, hoort alle geluiden uit de klas, maar ook op de gang, en zelfs buiten.

Details zien

Hier komt nog bij dat een persoon zonder ADHD, die bijvoorbeeld op straat loopt, ziet de straat in z'n geheel. Een kind met ADHD, die in dezelfde straat loopt, ziet het geheel niet, maar ziet alle details. Het ziet de stoeptegels, de lantaarnpalen, de achterlichten van een auto, het naambordje op een deur, enz. In plaats van één indruk, heeft het kind heel veel indrukken tegelijk. Daar komt bij dat een kind met ADHD altijd heel veel gedachten heeft, die allemaal door elkaar, en tegelijkertijd optreden. Hierdoor heeft het kind een erg "druk" hoofd.

Van alles vergeten

Omdat het kind zo'n "druk" hoofd heeft, is het ook lastig om ergens aan te denken, wat het moet onthouden. Het kind vergeet niet opzettelijk dingen, maar het is gewoon heel lastig om de aandacht vast te houden. Als het bijvoorbeeld zijn jas moet halen, omdat het bijna tijd is voor school, is er een grote kans dat het kind zonder de jas terugkomt, of met iets anders. Onderweg naar de jas is door alle gedachten, de focus op de jas verdwenen. Zo raakt het kind van alles kwijt, omdat het niet onthouden heeft waar het de laatste keer gebleven is. Voor ouders, en zeker voor het kind zelf, is dit een frustratie, omdat het zoveel tijd en energie kost om te zoeken naar spullen.

Prikkels verminderen

Omdat een kind met ADHD alle details ziet, is een druk ingericht huis, of school erg onprettig. Hoe minder spullen er staan en hangen, hoe minder prikkels het kind te verwerken heeft. Ook in de eigen slaapkamer van het kind is een rustige inrichting aan te raden. Een slaapkamer moet een plek zijn waar het het kind zich ook even kan terugtrekken, en tot rust komen. In een kamer met (te) veel knuffels, en speelgoed, is dat niet makkelijk.

Structuur aanbrengen

Vanwege het tekort aan aandacht, heeft het kind hulp nodig bij het aanbrengen van structuur in zijn bestaan. Als de indeling van de dag, iedere dag hetzelfde is, geeft dat houvast voor het kind. Probeer dus zoveel mogelijk de dagen op dezelfde manier in te delen. Een schema (wat op een goed zichtbare plaats hangt) met de dagen van de week, en de indeling van de dagen, is voor een kind met ADHD een goed hulpmiddel. Eventuele uitjes, of andere activiteiten die niet iedere week voorkomen, kunnen dan op het schema worden vermeld. Zo weet het kind van te voren wat er die week anders zal gaan.

Kinderen met ADHD zijn ook leuk

Een kind met ADHD is vermoeiend, maar vooral ook leuk! Het heeft altijd leuke ideeën, en spontane acties zijn meer regelmaat dan uitzondering. Het ziet de wereld op zijn eigen manier, en ook daar kun je als ouders nog iets van leren.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindLangetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindSteeds meer kinderen worden geclassificeerd met de stoornis ADHD, een levenslange neurobiologische stoornis. Voor het be…
Bijwerkingen RitalinBijwerkingen RitalinHet medicijn Ritalin wordt regelmatig voorgeschreven bij gedragsstoornissen, zoals ADHD. Ritalin heeft een aantal bijwer…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
ADHD en medicatie“Heb je je pilletje vergeten in te nemen?” Hoe vaak zal dit al niet gezegd zijn tegen iemand die hyperactief lijkt of va…

Voor het eerst overblijvenVoor het eerst overblijvenNet zoals voor het eerst naar school gaan, kan voor het eerst overblijven een spannende gebeurtenis zijn voor een basiss…
Een baby op oudere leeftijdAls je op latere leeftijd een kinderwens hebt, kunnen daar veel persoonlijke redenen voor zijn. Misschien bestaat je wen…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.