Pijn en problemen met borstvoeding voorkomen

Pijn en problemen met borstvoeding voorkomen Bij de geboorte van een baby zal de mama de beslissing nemen of ze, al dan niet, borstvoeding zal geven. De mama kan er ook voor kiezen om vanaf het begin flesvoeding te geven. Op deze manier kan de papa ook meehelpen. Borstvoeding zorgt voor een heel hechte band met je baby. Toch kan het enige tijd duren alvorens de borstvoeding echt goed op gang komt. Indien het echter niet loopt zoals gewenst, dan bestaat er een risico op problemen tijdens de borstvoeding. Frequente problemen zijn tepelkloven en borststuwingen. Er bestaan heel wat tips om pijnlijke borsten of problemen met borstvoeding te vermijden.

Hoe merk je dat de borstvoeding goed verloopt?

Een borstvoeding kent een goed verloop, als zowel de mama en de baby zich heel comfortabel voelen. De lichamelijke houding van de baby is hierbij zeer belangrijk. De mond van de baby moet ter hoogte van de tepel zijn. Tevens moet ook het hoofdje goed ondersteund worden. Je zal ook heel snel merken dat bij een goede borstvoeding de lippen van je baby heel wijd openstaan en de kin van je baby je borst raakt. Als je je baby hoort slikken, dan weet je dat hij effectief melk uit de borst aan het drinken is. Je baby zal in een zeer regelmatig ritme drinken van de borst en het is normaal dat hij even los laat om een pauze te nemen. Als je dorst begint te krijgen op het moment dat je borstvoeding geeft, dan weet je dat de borstvoeding op het goede spoor zit. Na het zogen zullen je borsten dan ook minder gespannen zijn door het vraag- en aanbodprincipe van borstvoeding. Indien je bevallen bent van je eerste kind, dan zal je heel goed voelen dat je baarmoeder samentrekt na het drinken.

Mogelijke problemen met borstvoeding

Borstvoeding geven lijkt eenvoudig. Toch komt er heel wat oefening bij kijken voor de mama. Als er dan nog fysieke problemen bijkomen, dan kan borstvoeding helemaal niet zo fijn zijn. Toch is het aan te raden om vol te houden omdat borstvoeding een zeer volwaardige basisvoeding is bij de prille ontwikkeling van je baby.

Kloven

Bij kloven zullen er rode en pijnlijke kloven op je tepel zichtbaar zijn. Kloven ontstaan heel vaak doordat je baby geen correcte houding aanneemt bij het drinken aan je borst. Het zijn open wonden en deze vormen dus een gevaar voor een infectie. Deze open wonde dient uiteraard behandeld te worden. Een huisarts kan je een speciale crème voorschrijven. Ook insmeren met moedermelk kan een oplossing zijn. Aarzel in elk geval niet om hulp in te roepen indien dit noodzakelijk blijkt.

Stuwingen

Stuwingen zal je vooral merken net voor je baby opnieuw zal gaan drinken. Je zal last ondervinden van pijnlijke, harde en gezwollen borsten. Het is aan te raden om je kind dan wat vaker te laten drinken. Daarnaast kan je ook manueel gaan afkolven om de druk op je borsten te verminderen. Warmte op je borsten kan de stuwingspijnen wat doen afnemen. Let echter wel op dat je geen rode, harde vlekken krijgt op je borsten. Indien je dit merkt, dan contacteer je best heel snel je huisarts om een borstontsteking te vermijden.

Voorkomen van tepelpijn

  • Let heel goed op de juiste positie van het lichaam en de mond van de baby bij het zogen.
  • Indien je borstcompressen gebruikt, dan moet je ze onmiddellijk vervangen wanneer ze vochtig zijn.
  • Een druppeltje moedermelk over je tepels strijken na elke voeding kan heel wat problemen voorkomen.
  • Indien je echt niet weet wat je verkeerd doet of de pijn blijft permanent aanwezig, dan neem je best contact op met je huisarts of een gespecialiseerde in borstvoeding.

De vermoeidheid tijdens de eerste weken na de bevalling

De eerste weken na de bevalling zijn heel vermoeiend voor de mama. De korte nachten, de onzekerheid van al het "nieuwe" dat op je afkomt en de emoties die gepaard gaan met een bevalling maken het voor de mama zwaar. Neem dus heel goed je rust. Het is tijdens de slaap dat je lichaam prolactine zal gaan produceren. Prolactine is het hormoon dat instaat voor de melkafscheiding. Tracht wat bij te slapen wanneer je baby ook slaapt. De huishoudelijke taken kan je nu even overlaten aan je partner of aan de grootouders.

Steun de mama die borstvoeding geeft

Een mama die borstvoeding geeft, dient men te bewonderen. Het is een zware periode voor haar en ze doet dit om een optimale voeding te geven aan jullie kersverse spruit. Steun haar dan ook om zo lang mogelijk vol te houden. Voor de mama kan het interessant zijn om raad te vragen aan andere mama’ s die ook borstvoeding geven. Dit schept een band en jullie kunnen, door met elkaar te praten, heel wat opsteken van elkaar.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven zijn de nachtmerrie van de zogende vrouw. Tepelkloven ontstaan vaak door verkeerd aanleggen van de baby tijd…
Pijnlijke tepels door tepelklovenPijnlijke tepels door tepelklovenTepelkloven kunnen zeer pijnlijk zijn en bemoeilijken het zogen. Ze bevorderen bovendien ook de kans op een borstontstek…
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…

Gebroken pols: symptomen, oorzaak en behandeling polsbreukGebroken pols: symptomen, oorzaak en behandeling polsbreukEen gebroken pols of polsbreuk komt veel voor bij kinderen, maar een gebroken pols wordt ook vaak gezien bij volwassenen…
Chronische pijn? Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)Chronische pijn? Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)Zo nu en dan een aspirientje innemen als je hoofdpijn hebt, zal waarschijnlijk niet veel kwaad kunnen. Als je echter voo…
Bronnen en referenties
  • Borstvoeding.com, http://www.borstvoeding.com/, 14 januari 2015
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/voeding-en-beweging/borstvoeding/, 14 januari 2015
  • Nutriciababy.be, https://www.nutriciababy.be/nl-be/baby/borstvoeding/problemen-borstvoeding/, 14 januari 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.