Chronische pijn? Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)

Chronische pijn? Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) Zo nu en dan een aspirientje innemen als je hoofdpijn hebt, zal waarschijnlijk niet veel kwaad kunnen. Als je echter voortdurend pijn hebt (bijvoorbeeld reuma) is het dagelijks innemen van pijnstellers veelal geen optie meer. Je hebt in dat geval wellicht meer baat bij het aanleren van een geestelijke techniek genaamd Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Deze therapie leert je geest om met pijn om te gaan. Vaak komt deze therapie ook voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking.

Inhoud


Mindfulness Based Stress Reduction kan helpen bij chronische pijn

Mindfulness Based Stress Reduction kan ongeveer worden vertaald als stressreductie door aandachtstraining. Het is in 1979 aan de University of Massachusetts Medical School in Worcester (VS) ontwikkeld door de medische wetenschapper dr. Jon Kabat-Zinn. Deze training is vervolgens uit de Verenigde Staten naar Europa overgewaaid, waar het ook in Nederland in diverse ziekenhuizen en gezondheidscentra aangeboden.

Mindfulness

MBSR draait om mindfulness. Mindfulness betekent met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben. Het begrip Mindfulness is niet nieuw. Het is namelijk afkomstig uit het boeddhisme, en het betekent letterlijk “zich herinneren”. Het wordt in het boeddhisme echter gebruikt om te verwijzen naar tegenwoordigheid van geest, je bewust zijn van het heden in plaats van aan het verleden te blijven denken. Mindfulnesstraining is in de contreien waar het boeddhisme zijn oorsprong heeft al eeuwen oud.

Waarom werkt Mindfulness Based Stress Reduction

Tijdens deze training / therapie train je je geest om met pijn om te leren gaan. Mensen hebben namelijk de neiging om onplezierige gedachten en gevoelens als pijn af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert je om pijn meer te accepteren, waardoor je er beter mee om kunt gaan. Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat is het niet. Het heeft een wetenschappelijke basis, en mensen schijnen er baat bij te hebben. Het is als je dagelijks pijn hebt zeker het proberen waard.

Waar bestaat deze training uit

Je kunt de training volgen bij een gecertificeerde mindfulnesstrainer of bij het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfuln.

De training bij het Radboud bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten. Je krijgt verschillende meditatietechnieken aangeleerd, waaronder de lichaamsscan, yoga en zit- en loopmeditatie. Draag daarom gemakkelijk zittende kleding; dit hoeft echter geen sportkleding te zijn. Tijdens de training is er ook ruimte om je persoonlijke ervaringen met de trainer en je medecursisten te delen.

Alle bijeenkomsten volgen

Het is belangrijk om alle bijeenkomsten te volgen omdat iedere bijeenkomst een ander onderdeel van de mindfulness behandelt. Tijdens de bijeenkomsten oefen je eerst onder begeleiding in de groep, opdat je het thuis op de juiste manier zelf kunt doen.
Het thuis oefenen is cruciaal voor het succes van de training omdat je tijdens de training dingen aangereikt worden, die je je thuis eigen moet maken en vervolgens in je dagelijks leven moet integreren. Met andere woorden als je je huiswerk niet maakt, zul je geen resultaten zien. Het huiswerk neemt ongeveer 45 minuten per dag in beslag en moet elke dag (behalve op de dag dat er een bijeenkomst plaatsvindt) gedaan worden. Het huiswerk kan uit diverse opdrachten bestaan, zoals het luisteren naar CD's met meditatie- en yogaoefeningen, het doen van oefeningen die je moeten helpen om aandachtig te leven of het schriftelijk bijhouden van je ervaringen.

Nazorg

Als je alle bijeenkomsten hebt gevolgd en ijverig je huiswerk hebt gemaakt, moet je in staat zijn om een stuk beter met je pijn om te gaan. Een belangrijk onderdeel van de Mindfulness Based Stress Reduction therapie is de nazorg. Na afloop van de bijeenkomsten bestaat er namelijk de mogelijkheid om deel te nemen aan terugkombijeenkomsten, waar je samen met de trainer en de andere deelnemers nogmaals kunt oefenen op de aangeleerde technieken alsook je ervaringen kunt uitwisselen.

Kosten

Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze therapie als je een verwijzing van een arts hebt. Het is dus zinvol om dit vooraf bij je ziektekostenverzekeraar na te vragen. Je kunt ook vragen of je werkgever een deel van de kosten op zich wil nemen.

Gratis introductiecursus

Indien je het financieel niet rond krijgt of te ver woont van een centrum die deze trainingen verzorgt, kan je - mits je de Engelse taal machtig bent - deelnemen aan een gratis online cursus. Je kunt hier ook een gratis introductiecursus volgen om te zien of deze cursus wel iets voor jou is.
© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het boeddhisme en de wetenschapHet boeddhisme en de wetenschapUit veelvuldig onderzoek naar mindfulness blijkt dat het niet zomaar een vorm van meditatie is. Maar dat er tal van voor…
Werkt mindfulness?Werkt mindfulness?Mindfulness is wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen stress, angst en piekeren. Deelnemers kunnen de aandacht er…
Wat is mindfulness en hoe werkt het?Wat is mindfulness en hoe werkt het?Steeds vaker hoor je er wel iemand over: mindfulness. Je kunt mindful eten, mindful tanden poetsen, et cetera. Mindfulne…
Mindful MovementsMindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en Kum…

Pijn en problemen met borstvoeding voorkomenPijn en problemen met borstvoeding voorkomenBij de geboorte van een baby zal de mama de beslissing nemen of ze, al dan niet, borstvoeding zal geven. De mama kan er…
Ongewoon vreemde vorm, formaat hoofd babyOngewoon vreemde vorm, formaat hoofd babyAls een baby wordt geboren dan zijn de hersenen nog niet compleet volgroeid, zodat de bevalling relatief gemakkelijk ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • www.flickr.com: Gioia De Antoniis, pain
  • http://www.radboudcentrumvoormindfulness.nl/pages/mindfulness/mbsrmbct.php
  • www.wikipedia.org
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.