Berg bij je baby; schilfers op de hoofdhuid

Berg bij je baby; schilfers op de hoofdhuid Als je baby een droge en vlokkerige huid heeft, dat een beetje op roos lijkt, of dik, olie-achtig, gele of bruine schilfertjes of korstachtige deeltjes, dan is het waarschijnlijk berg. Doktoren noemen het infantile seborrheic dermatitis en het is een veel voorkomend verschijnsel bij baby's.

Berg

Berg is niet mooi, maar het kan geen kwaad. Het komt meestal opzetten in de eerste maanden van het leven. AB een baby e verdwijnt uit zichzelf weer bij een maand of 6 tot 12. Al hebben sommige kinderen het iets langer. Je kan hetzelfde verschijnsel opmerken rondom de oren/wenkbrauwen, op de oogleden en zelfde in de oksels en andere gebieden.

Wat veroorzaakt berg?

De oorzaak van berg is onbekend. Maar we weten wel is dat berg niet veroorzaakt wordt door slechte hygiëne of allergieën.
Sommige experts geloven dat de hormonen, die de baby van zijn moeder meekrijgt aan het eind van de zwangerschap, zorgen voor overstimulatie van de baby's olie producerende klieren. Irritatie voor een gist die groeit in talg (een substantie die geproduceerd wordt door de klieren) kan ook een factor zijn in het veroorzaken van berg. Maar er is geen overeenstemming over de oorzaak. Berg is niet besmettelijk. En je baby heeft er waarschijnlijk helemaal geen last, tenzij het zeer ernstig dan kan hij jeuk ervaren.

Hoe behandel je de vlokkerige hoofdhuid van je baby?

Eigenlijk hoef je helemaal niets te doen, maar als je je eraan stoort, kun je het volgende proberen:
  • Een lichte hoofdmassage met je vingers of een zacht borsteltje kan de schilfertjes los maken.
  • Gebruik frequenter shampoo (maximaal een keer per dag), zorg ervoor dat je de shampoo er volledig uit wast. Na het wassen, wrijf je zachtjes over de hoofdhuid van je baby met een hydrofiele luier/washand of met een zachte borstel.
  • Sommige ouders zijn erg te spreken over shampoos die speciaal ontwikkeld zijn voor berg.

Als je baby een hardnekkige vorm van berg heeft, dan kun je een olie remedie gebruiken om de droge vlokjes te verwijderen.
  • Wrijf een klein beetje pure, natuurlijke olie (bijvoorbeeld almond of olijf olie) op de hoofdhuid van je baby en laat het 15 minuten intrekken. Kam vervolgens de vlokjes eruit met een fijne kam of borstel ze eruit met een zacht borsteltje.
  • Zorg dat je na het gebruiken van de olie het hoofdhuidje zacht met shampoo wast. Want het laatste wat je wilt is het achterlaten van olie op de huid, waardoor de vlokjes blijven kleven. Je kunt de shampoo er een paar minuten op laten zitten, om de olie af te breken.

Moet ik met mijn baby naar de dokter?

Praat met je huisarts of de dokter van je baby of de berg ernstig is, als er bloed bij komt kijken of als het zich verder uitspreid dan alleen de hoofdhuid van je baby. De dokter kan een middel voorschrijven via de apotheek of een middeltje dat bij de drogist te verkrijgen is. Bijvoorbeeld een recept voor antiroos shampoo of als de hoofdhuid rood en geïrriteerd is, een cortison crème. Minder voorkomend, als een gist infectie de schuldige is, dan kan de dokter een plaatselijke antischimmel medicatie voorschrijven.
© 2014 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Berg (zuigelingeneczeem) bij kinderenBerg ook wel zuigelingeneczeem genoemd is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Deze huidaandoening is niet scha…
Roos: extreme schilfering van de hoofdhuidRoos: extreme schilfering van de hoofdhuidDuft, een plaatselijke sneeuwbui of pityriasis capitis. Het zijn allemaal deftige of minder deftige woorden voor een aan…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…

Shaken Baby Syndroom: oorzaak, symptomen, behandelingShaken Baby Syndroom: oorzaak, symptomen, behandelingSignaleer je dat een baby of kind risico loopt op mishandeling, aarzel dan niet om hulp in te schakelen, dit kan ook ano…
Kinderfeestje idee: Neem een leuk dier als thema!Het is niet altijd gemakkelijk een leuk kinderfeestje te organiseren voor een kind dat in de leeftijd van drie tot zes j…
Bronnen en referenties
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.