Kinderfeestje idee: Neem een leuk dier als thema!

Het is niet altijd gemakkelijk een leuk kinderfeestje te organiseren voor een kind dat in de leeftijd van drie tot zes jaar. Hoe zorg je ervoor een groepje kinderen in die leeftijd te vermaken en het geheel een beetje interessant te houden. In dit artikel gaan we kijken naar het idee een partijtje te geven met een dier als thema. Door een dier als thema te nemen, heb je een kader waarin je een en ander vorm kunt gaan geven Je kunt in eigenlijk elk dier wel gebruiken, maar het helpt om een herkenbaar dier te nemen wat jonge kinderen aanspreekt. Daarbij is het handig wanneer het dier duidelijk herkenbare kenmerken heeft. Te denken valt aan bijvoorbeeld een olifant, koe, leeuw, pinguïn. Wij gaan de tijger als dier nemen. Een tijger is vooral herkenbaar aan het patroon en de kleur van zijn vacht. Daar kan je goed gebruik van maken om een leuk kinderfeestje te organiseren. Het is natuurlijk een goed idee een dier te kiezen die de jarige leuk vindt.

Voor welke leeftijd is dit kinderfeestje geschikt?

We gaan hier uit van een leeftijd van drie tot ongeveer zes jaar. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de kinderen in kwestie. Daarbij kun je bepaalde zaken, waar nodig, eenvoudig aanpassen om het voor iets oudere kinderen geschikt te maken.

Versiering bij het feestje

Door een duidelijk thema te kiezen is het goed mogelijk om je huis of tuin leuk en toepasselijk te versieren voor het kinderfeestje. Je kunt bijvoorbeeld ballonnen opblazen in een bijpassende kleur en eventueel hier nog wat op te tekenen met een stift. Ook kun je op zoek gaan naar slingers

Taart en hapjes

Door gebruik van fondant is het niet erg moeilijk om een taart te maken met een gekleurde laag. Daarmee kan er bijvoorbeeld een taart gemaakt worden in de kleuren van het dier. Daarvoor moet je waarschijnlijk wel zelf wat verschillende kleuren mengen, Als je echt handig bent of niet bang voor een uitdaging, dan kun je ook proberen een dierenhoofd of een heel dier met fondant te maken. Dit vergt wel wat meer oefening. Je kunt natuurlijk ook een taart bestellen waar je een eetbare foto op laat afdrukken. In dat geval hoe je alleen op zoek te gaan naar een leuk plaatje op het internet voor een toepasselijke taart voor je kinderfeestje.

Cakejes in plaats van een hele taart

Je kunt in de plaats van één grote taart, ervoor kiezen om eenpersoons cakejes te serveren bij het kinderfeestje. Een cupcake kun je op dezelfde manier versieren als een taart door gebruik van gekleurde fondant. Voor kinderen is het ook een idee om popcakes te maken. Dit zijn een soort lolly's maar dan met een bolletje cake. Er zijn in de winkel pakken mix voor popcakes te koop. Ook deze cakejes kun je natuurlijk voorzien van een leuke versiering in de stijl van het kinderfeestje. Een andere optie is om cakejes te maken in de vorm van een dier of iets dat met het dier te maken heeft, zoals een poot afdruk.

Verkleden en spelen tijdesn het kinderfeestje

Een verkleedpartijtje is natuurlijk goed mogelijk met een dier als thema. Je hoeft daar niet heel ver in te gaan. Kinderen hebben een levendige fantasie, dus het effect is al snel bereikt. Je kunt een spel gaan spelen waarbij het dier of de kleding een rol speelt. Bij wijze van spreken spelen ze gewoon tikkertje of verstoppertje maar dan met een klein thematisch sausje eroverheen.

Lekker knutselen met de kinderen

Veel kinderen vinden het leuk creatief bezig te zijn. Vooral op een druk kinder feestje kan het een verademing zijn om even rustig te zitten en geconcentreerd met iets bezig te zijn. Je kunt hier eigenlijk van alles mee doen. Een leuke bijpassende kleurplaat voor elk kind kan bijvoorbeeld al genoeg zijn. Wat ook erg leuk is, is om voor ieder kind een masker op een gekleurd vel papier uit te printen, die ze dan zelf nog verder kunnen inkleuren. Op die manier maken ze allemaal hun eigen masker. Een stukje elastiek eraan en de ogen uitknippen en het masker is klaar. Je zou ook deze zelfgemaakte maskers weer kunnen gebruiken bij het spelen en verkleden. En ieder kind heeft natuurlijk meteen een leuk aandenken aan het kinderfeestje, wanneer ze weer naar huis gaan.

Een verhaal of filmpje

Een andere manier om de kinderen even rustig bij elkaar te krijgen is om een verhaal te vertellen. Met alle materialen die tegenwoordig beschikbaar zijn, is er vast iets leuks te vinden wat bij het geheel past. Een andere optie is om een filmpje te spelen dat bij het onderwerp past.

Dier-piñata met snoep

De piñata is vooral bekend in Spaanssprekende delen van de wereld. Het idee is dat een kind geblinddoekt met een stok een zelfgemaakte piñata kapot slaat en daarmee de snoep die erin zit op de grond laat vallen. Dit idee kan ook leuk gebruikt worden bij ons kinderfeestje. In ons geval gaan we niet geblinddoekt en al slaand te werk. Daar zijn de kinderen nog wat te jong voor. Je maakt een piñata die eruitziet als het dier, of iets wat bij het thema past. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een doos nemen en hier wat opplakken of schilderen. Aan de onderkant maak je veel touwtjes vast, waar de kinderen om de beurt aan moeten trekken. Eén van de touwtjes zorgt ervoor dat de onderkant van de piñata opengaat en de inhoud op de grond valt.

Inhoud van de piñata

In de piñata stop je allerlei soorten snoep. Het beste kun je verpakte snoepjes nemen omdat ze allemaal op de grond zullen vallen. Naast het snoep kun je voor het effect ook confetti, gekleurde slingerslierten of in snippers gekleurd papier in de doos doen. Het is ook leuk om er wat kleine, goedkope presentjes in te doen. De exacte inhoud van de piñata kan het beste bepaald worden op basis van het aantal kinderen en de samenstelling van de groep kinderen (leeftijd, voorkeuren).

Snoepgoed verzamelen

Nadat de piñata open is getrokken, kunnen alle kinderen zelf snoep bij elkaar zoeken. Geef ieder kind van tevoren een leeg zakje waar ze hun snoep in kunnen verzamelen. Het is een goed idee om nog wat extra snoep achter de hand te hebben voor het geval bepaalde kinderen (bijna) niets krijgen. Het kan verstandig zijn om de namen van alle kinderen van tevoren al op de zakjes te zetten. Het is ook een idee om het zakje, doosje of bakje waar het snoep in komt, al eerder tijdens het kinderfeestje te maken of versieren. Het verzamelde snoep mogen de kinderen natuurlijk ook mee naar huis nemen, nadat het kinderfeestje afgelopen is.

Tot slot

Met al deze tips en ideeën kan je een leuk kinderfeestje organiseren. Als je zelf wat creatief bent, dan is er nog genoeg bij te verzinnen of mee te variëren. Maar bedenk wel dat kleine kinderen zich al snel vermaken en het soms niet meevalt ze mee te krijgen met bepaalde activiteiten. Houdt daarom ook rekening met de leeftijd en de groep, en probeer daar een en ander op af stemmen. Niet alles wat je kunt verzinnen hoeft beslist aan bod te komen. Het belangrijkste is dat de kinderen een leuk en gezellig kinderfeestje met elkaar beleven!

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestjes, binnen en buitenshuisEr is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien......Het is toch een feest als je kindje jarig is. Een spannende dag…
Zelf een pinata makenWat is er nu leuker dan een pinata ophangen op een kinderfeestje? Lees hier alles over hoe je zelf een prachtige pinata…
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Piñata's een Mexicaanse traditie?Een kleurig gevaarte, bungelend aan een boom en een geblinddoekt kind wat in de rondte mept met een stok in de hoop het…

Berg bij je baby; schilfers op de hoofdhuidBerg bij je baby; schilfers op de hoofdhuidAls je baby een droge en vlokkerige huid heeft, dat een beetje op roos lijkt, of dik, olie-achtig, gele of bruine schilf…
PDD-NOS in de pubertijdPDD-NOS in de pubertijdTijdens de puberteit verandert er veel. Een kind groeit naar volwassenheid en daarbij wordt hij overspoeld met emoties e…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 08-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.