Gezondheidsaspecten en toepassing groene thee

Gezondheidsaspecten en toepassing groene thee Behalve dat het lekker is, heeft groene thee ook iets in zich dat we als helend kunnen bestempelen. Toch heeft groene thee ook nog steeds een soort “alternatief” imago en dat heeft slechts te maken met het gegeven dat we min of meer opgevoed zijn met zwarte thee en groene thee pas de laatste tientallen jaren een opmars maakt, althans in het westen. Maakt onbekend onbemind? Wat is het helende effect en hoe kunnen we het nog meer toepassen?

Oorsprong

In China, waar we groene thee als basis aantreffen, is het normaal om groene thee te drinken. Er zijn verschillende kwalen waar de Chinees groene thee voor inzet en dit al eeuwen lang. Met name de hoge Chinese geestelijken maakten er gretig gebruik van. Aansluitend veroverde groene thee Japan en pas daarna de rest van de wereld.

Stoffen als toegevoegde waarde

Dit alles neemt niet weg dat het proces inmiddels ook daar steeds meer verfijnd is. De basis is echter gelijk gebleven en heeft te maken met het gegeven dat het fermentatieproces niet wordt toegepast in groene thee. Zo blijven de aanwezige voedingsstoffen beter aanwezig.

Catechine is een verzamelnaam voor verschillende polyfenolen die we als antioxidanten in de planten terug kunnen vinden. Als we verse thee zetten, dan neemt dat zeker één derde voor zijn rekening en dit gedeelte neemt enorm af als je fermenteert.

De celbeschermende stoffen zijn ook actief om slechte cellen af te remmen. Waar de goede cellen onaangeroerd blijven, zullen de slechte of zieke cellen sneller vervangen worden. De polyfenolen/plantaardige antioxidanten in de thee zijn hier debet aan.

Leren drinken?

Is het een kwestie van leren drinken? Ja en nee, want het heeft eigenlijk ook te maken met hoe je thee zet. Hoewel we theewater altijd laten koken, is groene thee blij met water dat op 65 tot 85 graden zit. Kokend water kan juist een meer bittere en te sterke smaak teweeg brengen (dit heeft met het hoge ijzergehalte in thee te maken). De meeste theesoorten moet je slechts enkele minuten (2 a 3) laten trekken.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Helende werking

Antioxidanten en vitamines

De helende werking in thee heeft behalve de aanwezige antioxidanten ook te make met de bron van vitamines in thee. Groene thee bevat veel vitamine C en provitamine A. Dit heeft en positief effect op een mooie egale huid, mooie nagels, gezond haar en gezond tandvlees.

Stofwisseling

Verder heeft groene thee een positief effect op het metabolisme (ofwel onze stofwisseling). Deze wordt gestimuleerd, met als gevolg dat vetten sneller verbranden en omgezet worden in energie. De opslag van vetten wordt vervolgens ook kleiner. Het wordt niet voor niets altijd als extra aan een dieet toegevoegd.

Toepassing

Als je nu niet van het theedrinken bent, maar je wilt wel de positieve effecten van het nuttigen van groene thee, dan kan je groene thee ook toevoegen aan een smoothie.
Maak een combinatie van:
 • 2 kopjes thee gezet van groene thee
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel chiazaad
 • 1 eetlepel lijnzaad
 • 400 gram magere yoghurt
 • 250 aardbeien of frambozen of rode bessen
 • een beetje water (om het drinkbaar te maken)

Tot slot

Inmiddels heeft groene thee wel een bewezen positieve rol op de mens, maar je moet het soms leren drinken. Als het nu echt niet gaat, pak dan het alternatief op, want regelmatig groene thee is geen overbodige luxe voor het lichaam.
© 2015 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…

De gezondste groentesoortenNet als fruit zijn groenten belangrijk voor het menselijk lichaam. In groenten zitten veel voedingsstoffen, vezels en we…
Is tomatensap gezond en hoe kun je het zelf maken?Is tomatensap gezond en hoe kun je het zelf maken?Tomaten worden binnen Nederland erg veel gegeten. Wist u dat u van tomaten op een gemakkelijke manier uw eigen tomatensa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
 • Healthy, 2015, nr. 1
 • Y. Buitenkamp - diëtist
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.