Wat is cacao en (rauwe) cacaopoeder en is het gezond?

Cacao, wat is dat nu eigenlijk en hoe ontstaat cacaopoeder? Cacao is afkomstig uit de vruchten van cacaobomen. Nadat cacao is bewerkt ontstaat er cacaoboter en cacaopoeder. Het consumeren van rauwe cacaopoeder heeft verschillende voordelen voor het lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot een verlaging van de bloeddruk.

Wat is cacao en cacaopoeder?

Cacao is afkomstig uit de vruchten die groeien aan de cacaobomen in de tropische gebieden. Om cacao te verkrijgen worden cacaobonen in peulvorm geplukt en opengemaakt. Na het oogsten dienen de bonen een natuurlijk gistingsproces te ondergaan. Dit proces leidt tot de smaak- en kleurcomponenten van cacao. Nadat het gistingsproces is afgerond worden de bonen gedroogd en verwerkt. Om de smaak van de boon verder te ontwikkelen wordt deze vervolgens geroosterd. Na het roosteren worden de bonen gemalen. Wanneer het roosterproces is afgerond blijft de zogenaamde "cacaomassa" over. Deze cacaomassa bestaat uit een vloeibaar deel, dit deel wordt ook wel de cacaoboter genoemd. Tevens bestaat de massa uit een vast dee. Dit deel wordt de cacaopoeder genoemd. Cacaobonen worden verbouwd in landen zoals Congo, Ghana, Ivoorkust en Indonesië.
Cacao wordt verwerkt voor verschillende doeleinden zoals bijvoorbeeld chocolade en andere voedingsmiddelen. Tevens wordt cacao verwerkt in sommige cosmeticaproducten. Veel mensen vinden cacao erg lekker smaken.

Is cacao en rauwe cacaopoeder gezond of ongezond?

De cacaopoeder die bij de meeste supermarkten verkrijgbaar is, is een variant op de cacao die gebrand is. Bij deze branding gaan veel enzymen en mineralen verloren. Tevens wordt door de branding het cafeïne gehalte in de cacao versterkt. De meest gezonde variant van cacao is dan ook: de rauwe cacaopoeder. Rauwe cacaopoeder wordt niet gebrand, waardoor alle goede eigenschappen behouden blijven.

Waarom is rauwe cacao zo gezond?

Rauwe cacao kan het lichamelijke en geestelijke welzijn verbeteren

Veel bestandsdelen van de rauwe cacao werken samen om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Dit zijn onder andere: alkaloïden, eiwitten, beta-caroteen, leucine, linolzuur, lipase, lysine, en theobromine. Theobromine helpt bijvoorbeeld bij het stimuleren van het centrale zenuwstelsel, het verzorgen van soepele spieren en het verwijden van de bloedvaten waardoor het lichaam een verhoogd energieniveau krijgt. Tevens bevat rauwe cacao chemische stoffen die helpen om de circulatie en de beschikbaarheid van serotonine en andere neurotransmitters te verhogen in de hersenen. Dit zal een verbeterde stemming als gevolg hebben.

Rauwe cacao neutraliseert vrije radicalen

De hoge niveaus van antioxidanten in de rauwe cacao beschermen het lichaam tegen de opbouw van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen die gezond lichaamsweefsel kunnen beschadigen. Tevens kan de opbouw van vrije radicalen leiden tot kanker en hart- en vaatziekten.

Rauwe Cacao kan de spijsvertering te verbeteren

Een portie rauwe cacao bevat een grote hoeveelheid vezels welke de spijsvertering ondersteunen. Tevens stimuleert cacao de productie van de spijsverteringsenzymen in het lichaam.

Rauwe cacao kan de bloeddruk verlagen

Flavanolen, theobromine, en andere componenten in cacao bevorderen de werking van de bloedvaten. Hierdoor zal de bloedsomloop binnen uw lichaam worden verbeterd.

Rauwe cacao kan de cardiovasculaire functie bevorderen

De antioxidante krachten van de flavonoïden, de essentiële mineralen en de vitaminen gevonden in cacao kunnen de gezondheid en de functionering van het hart ondersteunen. Tevens dragen deze stoffen bij aan een verlaging van het LDL-cholesterol.

Feiten over cacao

  1. Wist u dat cacao stoffen bevat die invloed hebben op uw stemming? Dit zijn dezelfde stoffen die het lichaam vanzelf produceert als u gelukkig of verliefd bent.
  2. Cacaobonen werden gebruikt als een muntsoort. Ze zouden zelfs een keer gegeven zijn als bruidsschat toen de leden van de Spaanse koninklijke familie trouwden met andere Europese aristocraten.
  3. Cacaobomen zijn alleen te vinden in hete regenachtige en tropische klimaten vlak bij de evenaar
  4. Het duurt vijf jaar voor een cacaoboom zijn eerste cacaobonen kan produceren

Lees verder

© 2015 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood: cacao nibsSuperfoods zijn in opkomst, en worden telkens maar populairder. Een vrij nieuwe toevoeging aan de superfood familie zijn…
Hoe gezond is chocolade?Hoe gezond is chocolade?Chocola is misschien wel het lekkerste snoepgoed en het kan zelfs erg gezond zijn! Witte chocola, melkchocola en nougatc…
5 heerlijke cocktails met Créme de cacao5 heerlijke cocktails met Créme de cacaoIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met Créme de cacao. De recepten zijn allemaal erg verschille…

Hoe ongezond is cola? Over suiker, cafeïne, gebit, kinderenHoe ongezond is cola? Over suiker, cafeïne, gebit, kinderenDat cola niet in het rijtje gezonde voedingsmiddelen thuis hoort, zullen weinig mensen bestrijden. Toch is het drankje o…
De gezondste groentesoortenNet als fruit zijn groenten belangrijk voor het menselijk lichaam. In groenten zitten veel voedingsstoffen, vezels en we…
Bronnen en referenties
  • http://onthecocoatrail.com/2012/04/02/10-facts-about-cocoa-you-probably-didnt-know/
  • http://www.secrets-of-longevity-in-humans.com/raw-cacao-benefits.html
  • http://vegetarian.about.com/od/beverage1/a/raw-chocolate-nutrition.htm
Reactie

Kirsten, 06-10-2015
Wat is cacao… is het een specerij of vrucht… of allebei? Reactie infoteur, 02-12-2015
Beste Kirsten,

Cacao is een specerij afkomstig van de cacaovrucht.

Bankdrukker (80 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.