Superfood: cacao nibs

Superfoods zijn in opkomst, en worden telkens maar populairder. Een vrij nieuwe toevoeging aan de superfood familie zijn de cacao nibs. Deze vorm van rauwe cacao is makkelijk toe te voegen aan allerlei gerechten en is daarom ook erg makkelijk in het gebruik. Door de structuur en smaak lijkt het enigszins op (hele pure) chocolade, en wie wil dat nou niet in een superfood? Daarnaast is het natuurlijk niet voor niets een superfood, want het bevat een hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen die een flinke boost geven aan de gezondheid. Maar welke voedingsstoffen bevat het nou precies? Wat doet dit voor je gezondheid? En waarin gebruik je het? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen en laat zien waarom deze superfood terecht zo populair is.

Wat is het

Cacao nibs zijn simpelweg een vorm van rauwe cacao. Het zijn kleine brokjes, ongeveer even groot als hagelslag. Andere vormen waarin dit te verkrijgen is, is als bonen, in poedervorm, als pasta en in de vorm van cacaoboter. Het verschilt van normale chocolade doordat de rauwe cacao niet verhit is tot temperaturen rond de 40 graden, waardoor de voedingsstoffen in het product bewaard blijven. Ook is er verder niets aan toegevoegd. Cacao komt van de zaden van de vrucht van de cacaoboom, Theobroma cacao. Deze boom komt van origine uit zuid Amerika, waar de lokale bevolking de rauwe cacao al duizenden jaren gebuikt. Het wordt daar gebruikt als voedsel, medicijn en ruilmiddel.

Voedingswaarde en gezondheid

Rauwe cacao bevat ontzettend veel gezonde stoffen. Om te beginnen zijn er de plantaardige (fyto)nutriënten, ook wel flavonoïden genoemd. Flavonoïden hebben een antioxidante werking, wat betekent dat ze onder andere preventief werken tegen kanker en Alzheimer. Rauwe cacao is zelfs een van de beste bronnen van antioxidanten. Daarnaast werken flavonoïden ook ontstekingsremmend en gaan ze infecties tegen.

Daarnaast heeft rauwe cacao een gunstige werking voor hart en bloedvaten. Dit komt mede door de voedingsstof lecithine, die in ons huidige voedingspatroon vaak te weinig voorkomt. Het is echter wel een belangrijke stof die vele voordelen voor het lichaam heeft, met name voor het cholesterolniveau en de bloedsomloop. Daarnaast heeft cacao ook een vaatverwijdende functie, wat belangrijk is voor mensen met verhoogde bloeddruk en bij verstopping van vaten en aderen. Dat rauwe cacao gunstig is voor hart en bloedvaten is ook in wetenschappelijk onderzoek al aangetoond.

Een andere belangrijke stof in cacao is theobromine. Deze stof is vergelijkbaar met cafeïne en heeft dus een stimulerende werking voor lichaam en hersenen. Ook werkt deze stof vocht afdrijvend en ontspannend.

Behalve theobromine bevat cacao nog andere stofjes die voor een goed gevoel zorgen, zoals tryptofaan, anandamide en fenylethylamine. Deze stofjes beïnvloeden de aanmaak van serotonine en de vrijlating van dopamine en endorfine. Dit alles zorgt voor een goed humeur en werkt als een antidepressivum.

Tenslotte bevat cacao een hoog gehalte aan magnesium. Het is een belangrijke voedingsstof, die belangrijk is voor de botopbouw, overdracht van prikkels in spieren en zenuwen en het functioneren van de spieren. Tevens heeft het een ontspannende en vaatverwijdende functie.

Gebruik

Cacao nibs zijn dus goed voor de gezondheid, echter zijn ze op zichzelf niet erg lekker om te eten. Maar hoe gebruik je ze dan? Het gebruik van cacao nibs is met name populair bij het ontbijt, maar er zijn ook allerlei andere gerechten waarin je ze kunt verwerken. Voorbeelden hiervan zijn:
 • door de muesli
 • door de yoghurt
 • door de havermout
 • in een smoothie
 • in cakes, muffins en brownies
 • in koekjes
 • op pannenkoeken
 • als topping op ijs
© 2014 - 2024 Darkeyes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Havermoutpap maken: drie makkelijke en lactosevrije receptenHavermoutpap maken: drie makkelijke en lactosevrije receptenHavermoutpap is een oer-Hollands gerecht dat allang geen stoffig imago meer bij zich draagt. Integendeel, havermout is w…
Superfood, dé aanvulling op een gezond eetpatroon + receptSuperfood, het lijkt steeds populairder te worden. Sinds de trend is overgewaaid vanuit Amerika, lijken steeds meer Nede…
Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt?Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt?De mensen eten dagelijks voedsel. Het voedsel krijgt soms een bijzondere term toebedeeld. Zo wordt aan voedsel wel eens…
Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het d…

De basisprincipes van een gezonde voedingDe basisprincipes van een gezonde voedingGezond en gevarieerd eten is voor iedereen heel belangrijk. Als je gezond en gevarieerd eet, dan zal je op termijn merke…
Manuka honing en de helende eigenschappenManuka honing en de helende eigenschappenDe Manuka honing is een donkere bijproduct van de manuka plant. Deze honing heeft een andere smaak dan de traditionele h…
Bronnen en referenties
 • www.voedingscentrum.nl
 • http://www.ilovehealth.nl/cacao-nibs-voor-choco-addicts/
 • https://www.salusi.nl/pure-rauwe-chocolade-100-cacao-gezond/
 • http://www.naturalnews.com/041178_cacao_history_chocolate.html
 • http://www.livestrong.com/article/522112-health-benefits-of-raw-cacao-nibs/
 • http://www.optimalegezondheid.com/lecithine-cholesterol/
Reactie

Annemie Ghys, 21-02-2015
Ik kocht net een pakje rauwe cacao nibs. Op het pakje staat nu echter vermeld:" gebruik rauwe cacao nibs met mate". Weet U waarom men dit aanraadt? Is het dan toch niet zo gezond? Reactie infoteur, 27-02-2015
In mijn onderzoek naar rauwe cacao, waar cacao nibs dus ook onder vallen, heb ik ook gericht gezocht of er schadelijke effecten bekend zijn. Hier heb ik niets over kunnen vinden, maar net als bij vele andere voedingsmiddelen kan overmatige consumptie ongezond zijn. Het zal er dus waarschijnlijk opstaan uit voorzorg, want er zijn geen bewijzen van schadelijke effecten.

Darkeyes (17 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.