Superfood: cacao nibs
Superfoods zijn in opkomst, en worden telkens maar populairder. Een vrij nieuwe toevoeging aan de superfood familie zijn de cacao nibs. Deze vorm van rauwe cacao is makkelijk toe te voegen aan allerlei gerechten en is daarom ook erg makkelijk in het gebruik. Door de structuur en smaak lijkt het enigszins op (hele pure) chocolade, en wie wil dat nou niet in een superfood? Daarnaast is het natuurlijk niet voor niets een superfood, want het bevat een hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen die een flinke boost geven aan de gezondheid. Maar welke voedingsstoffen bevat het nou precies? Wat doet dit voor je gezondheid? En waarin gebruik je het? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen en laat zien waarom deze superfood terecht zo populair is.
Wat is het
Cacao nibs zijn simpelweg een vorm van rauwe cacao. Het zijn kleine brokjes, ongeveer even groot als hagelslag. Andere vormen waarin dit te verkrijgen is, is als bonen, in poedervorm, als pasta en in de vorm van cacaoboter. Het verschilt van normale chocolade doordat de rauwe cacao niet verhit is tot temperaturen rond de 40 graden, waardoor de voedingsstoffen in het product bewaard blijven. Ook is er verder niets aan toegevoegd. Cacao komt van de zaden van de vrucht van de cacaoboom, Theobroma cacao. Deze boom komt van origine uit zuid Amerika, waar de lokale bevolking de rauwe cacao al duizenden jaren gebuikt. Het wordt daar gebruikt als voedsel, medicijn en ruilmiddel.
Voedingswaarde en gezondheid
Rauwe cacao bevat ontzettend veel gezonde stoffen. Om te beginnen zijn er de plantaardige (fyto)nutriënten, ook wel flavonoïden genoemd. Flavonoïden hebben een
antioxidante werking, wat betekent dat ze onder andere preventief werken tegen kanker en Alzheimer. Rauwe cacao is zelfs een van de beste bronnen van antioxidanten. Daarnaast werken flavonoïden ook ontstekingsremmend en gaan ze infecties tegen.
Daarnaast heeft rauwe cacao een gunstige werking voor hart en bloedvaten. Dit komt mede door de voedingsstof lecithine, die in ons huidige voedingspatroon vaak te weinig voorkomt. Het is echter wel een belangrijke stof die vele voordelen voor het lichaam heeft, met name voor het cholesterolniveau en de bloedsomloop. Daarnaast heeft cacao ook een vaatverwijdende functie, wat belangrijk is voor mensen met verhoogde bloeddruk en bij verstopping van vaten en aderen. Dat rauwe cacao gunstig is voor hart en bloedvaten is ook in wetenschappelijk onderzoek al aangetoond.
Een andere belangrijke stof in cacao is theobromine. Deze stof is vergelijkbaar met cafeïne en heeft dus een stimulerende werking voor lichaam en hersenen. Ook werkt deze stof vocht afdrijvend en ontspannend.
Behalve theobromine bevat cacao nog andere stofjes die voor een goed gevoel zorgen, zoals tryptofaan, anandamide en fenylethylamine. Deze stofjes beïnvloeden de aanmaak van serotonine en de vrijlating van dopamine en endorfine. Dit alles zorgt voor een goed humeur en werkt als een antidepressivum.
Tenslotte bevat cacao een hoog gehalte aan magnesium. Het is een belangrijke voedingsstof, die belangrijk is voor de botopbouw, overdracht van prikkels in spieren en zenuwen en het functioneren van de spieren. Tevens heeft het een ontspannende en vaatverwijdende functie.
Gebruik
Cacao nibs zijn dus goed voor de gezondheid, echter zijn ze op zichzelf niet erg lekker om te eten. Maar hoe gebruik je ze dan? Het gebruik van cacao nibs is met name populair bij het ontbijt, maar er zijn ook allerlei andere gerechten waarin je ze kunt verwerken. Voorbeelden hiervan zijn:
- door de muesli
- door de yoghurt
- door de havermout
- in een smoothie
- in cakes, muffins en brownies
- in koekjes
- op pannenkoeken
- als topping op ijs