De basisprincipes van een gezonde voeding

De basisprincipes van een gezonde voeding Gezond en gevarieerd eten is voor iedereen heel belangrijk. Als je gezond en gevarieerd eet, dan zal je op termijn merken dat je je veel beter en frisser voelt. Klaar en fit om aan de dag te beginnen. Wie gezonde eetgewoontes aanleert of heeft, zal ook geen problemen ondervinden met het lichaamsgewicht. Gezonde voeding en overgewicht gaan immers niet hand in hand. Een gezonde levensstijl vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten en andere kwaaltjes. Af en toe eens zondigen tegen gezonde voeding kan heus geen kwaad, maar laat het alvast geen regel worden en hou rekening met de basisprincipes. Met een dagelijkse inname van de noodzakelijke basisvoedingsstoffen kom je al een heel eind ver.

Fruit en groenten

Iedereen weet dat fruit eten belangrijk is. Je mag zelfs 2 à 3 stuks per dag eten. De meeste fruitsoorten bevatten immers weinig calorieën. Fruit zit boordevol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Al deze stoffen zullen helpen om je gezondheid te verbeteren en je te beschermen tegen ziektes. Het minst aantal calorieën zitten in appel, kiwi en peer. Druiven en bananen zijn eveneens gezond, maar ze bevatten ook behoorlijk wat calorieën, waardoor je niet echt vermagert van deze fruitsoorten. Sowieso is dit soort fruit nog altijd veel gezonder dan koekjes of snoepgoed. Ook groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen, voedingsvezels en antioxidanten. Ze zijn dus heel gezond en beschermen je tegen allerlei ziektes. Per dag moet je minimaal 200 gram groentjes eten. Je kan groenten eten bij je warme maaltijd, of in de namiddag als een tussendoortje. Niets zo lekker als een stuk wortel in plaats van een koek of andere ongezonde snack. Maak bijvoorbeeld eens een croque-monsieur. Op je bord kan je dan allerlei garnituur bijleggen en zo heb je ook je dagelijkse portie achter de kiezen. Al bij al kan je, met veel fruit en groenten te eten, niet veel kwaad doen. Enkel de vele voedingsvezels kunnen je spijsvertering wat versnellen, waardoor je wat vaker naar het toilet moet. Maar de nadelen wegen alvast niet op tegen de voordelen.

Granen en aardappelen

Aardappelen, brood, ontbijtgranen, enzovoort zijn de basis van elke voeding. In deze producten vind je namelijk alles terug wat belangrijk is voor het menselijk lichaam: koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn onontbeerlijk in een gezond voedingspatroon. Vaak zijn het ook wel dikmakers, maar als je niet overdrijft kan het echt geen kwaad. Producten op basis van granen die heel erg aangewezen zijn, zijn bijvoorbeeld roggebrood, zevengranenbrood, volkorenpasta, Corn Flakes, muesli en dergelijke meer.

Melk is goed voor elk

Producten gebaseerd op basis van melk zoals yoghurt, kazen, melkdrankjes zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en pezen. Deze producten bevatten immers heel veel vitamine B en calcium. Drink per dag minimaal twee glazen melk en eet een paar sneetjes kaas. Het is algemeen bekend dat kinderen en tieners meer melkproducten of calciumrijke producten nodig hebben voor de algemene ontwikkeling van het beenderstelsel. Deze leeftijdsgroepen hebben regelmatig te maken met groeispurten waarbij extra ondersteuning via deze producten een “must” is.

Vis, vlees en eieren

Deze voedingsmiddelen bevatten eiwitten, vitaminen én mineralen waarvan het belangrijkste mineraal ijzer is. Een goed ijzergehalte in je bloed zorgt immers voor je dagelijkse energie. Je hoeft van deze groep alvast niet te veel te eten. Een minimum van 150 gram per dag volstaat. Wie meer eet, zal dat ongetwijfeld ook merken op de weegschaal. Wissel regelmatig of tussen vlees en vis. Vis is namelijk heel gezond, omwille van zijn onverzadigde vetzuren, en moet minimaal één keer per week op het menu staan. Wie vegetariër is en geen vlees eet, kan dit vervangen door meerdere plantaardige producten te eten om het vlees te vervangen. Maar denk eraan: een goed sappig stukje vlees moet zeker kunnen.

Water als basisbehoefte voor een gezonde voeding

Wie niet genoeg drinkt, krijgt te maken met allerlei klachten zoals uitdroging of slecht werkende nieren. Kortom, te weinig water drinken is nefast voor je gezondheid. Per dag moet een gezond mens ongeveer 2,5 liter water opnemen. Anderhalve liter moet hij opnemen via water of andere dranken. Let op met gesuikerde dranken zoals fruitsap, Coca-Cola, limonade enzovoort want deze maken je dik. De andere hoeveelheid wordt opgenomen via de voeding die uiteraard ook water bevat. Veel water drinken is een “must”. Een ander voordeel is dat veel water drinken je huid erg doet stralen.

Vetten

Vet levert het lichaam de nodige essentiële vetzuren die ons lichaam zelf niet kan aanmaken. Het kan dus heus geen kwaad om vet te gebruiken bij de bereiding van je maaltijden. Vlees of vis kan je in wat boter bakken of op je boterham kan je alvast wat boter smeren. Maar overdrijf dus niet, want te veel vetopname zal je heel snel overgewicht bezorgen.

Opgelet: kies voor gezonde vetten

Hierbij is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten vind je in roomboter, kazen, rundvlees enzovoort. Je kan zeggen dat verzadigde vetten bij kamertemperatuur hard zijn. Verzadigde vetten zijn vaak de oorzaak van een te hoge cholesterolwaarde in het bloed, waardoor op termijn de bloedvaten door het vet kunnen dichtslibben. Wanneer dit zou gebeuren, wordt het risico op hart- en vaatziekten erg groot. Onverzadigde vetten komen voor in vis, noten, oliën enzovoort. Onverzadigd vet is bij kamertemperatuur vloeibaar. Zij kunnen ervoor zorgen dat de cholesterolwaarde in het bloed daalt, waarbij het risico op hart- en vaatziekten afneemt.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Senioren: gezond eten en voedingWanneer u een dagje ouder wordt is goede voeding zeer belangrijk om gezond te blijven. Het is zeer voornaam om een evenw…
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…
De schijf van vijfDe schijf van vijfDe schijf van vijf is erg bekend, de meeste mensen kennen dit dus ook. Worden deze ''regels'' ook nageleefd? En hoe gaan…

Hoe gezond is paksoi?Hoe gezond is paksoi?Paksoi hebben we al lang in de schappen van de supermarkt of groentewinkel liggen en toch is het niet echt heel erg beke…
Superfood: cacao nibsSuperfoods zijn in opkomst, en worden telkens maar populairder. Een vrij nieuwe toevoeging aan de superfood familie zijn…
Bronnen en referenties
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub&t=283, 8 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.