Hoe gezond is venkel en hoe pas je het toe?

Hoe gezond is venkel en hoe pas je het toe? Venkel is eerst en vooral veelzijdig, want hoewel veel mensen venkel slechts als kruid zien of in de salade, is de knolvenkel op veel meer manieren te eten. We zien de venkel als gezonde voeding, maar is dat zo en als dat zo is, wat kunnen we venkel toedichten aan kwaliteiten (die de natuur met ons deelt). Ofwel hoe gezond is deze van oorsprong Aziatische plant en hoe kunnen we de groente verwerken?

De basis

Venkel, officieel Foeniculum Vulgare, behoort tot de zogenaamde “schermbloemenfamilie”, welke officieel Apiaceae heet. Binnen de groep van schermbloemigen vallem bijvoorbeeld ook kervel, peterselie, selderij en de gewone wortel. We noemen het “knol” maar feitelijk is het een “bol”. Onderaan zijn de bladstelen verdikt en met die pluimachtige bladeren/stelen lijkt het eerder op een knol.

We kennen de oorspronkelijk uit Azië afkomstige groenten al heel lang. Tijdens de middeleeuwen is de groenten in Europa terechtgekomen en maakt vanaf dat moment deel uit van ons eetpatroon. Met name in Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd en we passen de venkel veel toe als kruid en om salades “aan te kleden”. Venkel is echter op allerlei vlakken erg veelzijdig en naast geneeskrachtige aspecten ook goed toe te passen in de keuken.

Gezonde venkel

Deze groente is erg gezond en bevat weinig calorieën. Behalve het gegeven dat er geen vet in zit, bevat het ook nog eens veel mineralen. Venkel is, in de vorm van gedroogde zaadjes, ook toepasbaar als geneeskrachtig kruid en er worden al eeuwen nogal zaken aan toegekend die onze gezondheid zouden bevorderen.

De volgende zaken worden toegeschreven aan het gebruiken van venkel:
 • Bevordering van de spijsvertering en tegen gasvorming en een opgeblazen gevoel.
 • Licht pijnstillend
 • Koorts werend.
 • Werkt kalmerend, zeker voor kinderen.
 • Goeden tegen menstruatie- en overgangsklachten
 • Stimuleert borstvoeding.
 • Het onderdrukt het honger gevoel, goed als je wat af wilt vallen.

Toepassing

De zaden worden veelal toegepast in de vorm van thee en er kan olie uit de zaden geperst worden. In de vorm van olie werkt het over het algemeen het krachtigst. Deze producten zijn allemaal in de biologische winkel c.q. het reformhuis terug te vinden.

Venkel in de keuken

Veel mensen gebruiken venkel slechts in de salade, maar er is veel meer mee te doen. Enkele voorbeelden waar je een stukje vlees, vis of kip bij kunt nemen:
 • Rooster venkel in de oven. Het krijgt dan een heel eigen smaak.
 • Een salade met ijsbergsla gecombineerd aanmaken.
 • Heel eenvoudig, kook venkel in wat water met zout.
 • Stoof venkel met wat cherrytomaten en klein gemaakte ui.
 • Kook de venkel met bouillonblokje en een glas droge wijn en leg de venkel daarna in een ovenschaal. Het vocht binden met wat zetmeel en bestrijk de venkel er mee. Nog wat strooikaas er overheen en enkele minuten in de hete oven.
 • Presenteer de bladeren met een beetje zelfgemaakt zalmsalade en strooi er wat pittige kaas over.
 • In de salade met wat paprika en tomaat.
 • Kook de venkel voor een soepje. Voeg er wat klein gemaakt wortel bij en wat rode uienringen.

Venkel hoef je niet lang te koken, bovendien is het licht verteerbaar. Venkel is in het groentenvak van de koeling ongeveer een week goed te houden.

Tot slot

Venkel is veelzijdiger dan we vaak denken. Bovendien heeft venkel een goede uitwerking op allerlei zaken rond onze gezondheid. Venkel in het normale voedingspatroon is absoluut van toegevoegde waarde. Weinig ervaring mee? Probeer het eens toe te passen in een gerecht.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Venkel, venkel is voedsel maar ook geneeskrachtigVenkel is een groente die heerlijk is bij onder andere vis. Maar venkel heeft ook geneeskrachtige kwaliteiten. Venkel, a…
Kruiden: venkel of foeniculum vulgareKruiden: venkel of foeniculum vulgareVan venkel kun je de knollen als groente gebruiken en het blad en het zaad als kruid. De knollen kunnen op een heleboel…
De geneeskracht van venkelDe geneeskracht van venkelVenkel is een heerlijke groente die smaakt naar anijs. De venkel is een witte groente met groene uitlopers die je ook ku…
Venkel (foeniculum vulgare)Venkel (foeniculum vulgare)In Europa was venkel reeds bekend in het oude Griekenland en het werd gebruikt door de Romeinen voor het behandelen van…

Wat zijn de verschillende theesoorten en hoe gezond is thee?Wat zijn de verschillende theesoorten en hoe gezond is thee?Thee … in alle soorten en smaken en al heel lang niet meer weg te denken uit onze cultuur. Thee is zo ingeburgerd als ko…
Leer je kind gezond eten: handige tipsLeer je kind gezond eten: handige tipsJe kind vindt chips misschien veel lekkerder dan een appel. We leven in een wereld waarin kinderen minder gezond eten da…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
 • Frits Wagenaar - bioloog
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.