Hoe gezond is venkel en hoe pas je het toe?
Venkel is eerst en vooral veelzijdig, want hoewel veel mensen venkel slechts als kruid zien of in de salade, is de knolvenkel op veel meer manieren te eten. We zien de venkel als gezonde voeding, maar is dat zo en als dat zo is, wat kunnen we venkel toedichten aan kwaliteiten (die de natuur met ons deelt). Ofwel hoe gezond is deze van oorsprong Aziatische plant en hoe kunnen we de groente verwerken?
De basis
Venkel, officieel Foeniculum Vulgare, behoort tot de zogenaamde “schermbloemenfamilie”, welke officieel Apiaceae heet. Binnen de groep van schermbloemigen vallem bijvoorbeeld ook kervel, peterselie, selderij en de gewone wortel. We noemen het “knol” maar feitelijk is het een “bol”. Onderaan zijn de bladstelen verdikt en met die pluimachtige bladeren/stelen lijkt het eerder op een knol.
We kennen de oorspronkelijk uit Azië afkomstige groenten al heel lang. Tijdens de middeleeuwen is de groenten in Europa terechtgekomen en maakt vanaf dat moment deel uit van ons eetpatroon. Met name in Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd en we passen de venkel veel toe als kruid en om salades “aan te kleden”. Venkel is echter op allerlei vlakken erg veelzijdig en naast geneeskrachtige aspecten ook goed toe te passen in de keuken.
Gezonde venkel
Deze groente is erg gezond en bevat weinig calorieën. Behalve het gegeven dat er geen vet in zit, bevat het ook nog eens veel mineralen. Venkel is, in de vorm van gedroogde zaadjes, ook toepasbaar als geneeskrachtig kruid en er worden al eeuwen nogal zaken aan toegekend die onze gezondheid zouden bevorderen.
De volgende zaken worden toegeschreven aan het gebruiken van venkel:
- Bevordering van de spijsvertering en tegen gasvorming en een opgeblazen gevoel.
- Licht pijnstillend
- Koorts werend.
- Werkt kalmerend, zeker voor kinderen.
- Goeden tegen menstruatie- en overgangsklachten
- Stimuleert borstvoeding.
- Het onderdrukt het honger gevoel, goed als je wat af wilt vallen.
Toepassing
De zaden worden veelal toegepast in de vorm van thee en er kan olie uit de zaden geperst worden. In de vorm van olie werkt het over het algemeen het krachtigst. Deze producten zijn allemaal in de biologische winkel c.q. het reformhuis terug te vinden.
Venkel in de keuken
Veel mensen gebruiken venkel slechts in de salade, maar er is veel meer mee te doen. Enkele voorbeelden waar je een stukje vlees, vis of kip bij kunt nemen:
- Rooster venkel in de oven. Het krijgt dan een heel eigen smaak.
- Een salade met ijsbergsla gecombineerd aanmaken.
- Heel eenvoudig, kook venkel in wat water met zout.
- Stoof venkel met wat cherrytomaten en klein gemaakte ui.
- Kook de venkel met bouillonblokje en een glas droge wijn en leg de venkel daarna in een ovenschaal. Het vocht binden met wat zetmeel en bestrijk de venkel er mee. Nog wat strooikaas er overheen en enkele minuten in de hete oven.
- Presenteer de bladeren met een beetje zelfgemaakt zalmsalade en strooi er wat pittige kaas over.
- In de salade met wat paprika en tomaat.
- Kook de venkel voor een soepje. Voeg er wat klein gemaakt wortel bij en wat rode uienringen.
Venkel hoef je niet lang te koken, bovendien is het licht verteerbaar. Venkel is in het groentenvak van de koeling ongeveer een week goed te houden.
Tot slot
Venkel is veelzijdiger dan we vaak denken. Bovendien heeft venkel een goede uitwerking op allerlei zaken rond onze gezondheid. Venkel in het normale voedingspatroon is absoluut van toegevoegde waarde. Weinig ervaring mee? Probeer het eens toe te passen in een gerecht.