Leer je kind gezond eten: handige tips
Je kind vindt chips misschien veel lekkerder dan een appel. We leven in een wereld waarin kinderen minder gezond eten dan we zouden willen. Overgewicht is niet alleen een probleem bij volwassenen, maar het begint ook een steeds groter probleem te worden bij kinderen. Je probeert je kind gezond te laten eten, maar hij trekt een vies gezicht als hij een hap groente moet eten. Het kind heeft soms wat motivatie nodig om ook het gezonde eten lekker te vinden. Als ouder kun je er heel wat aan doen, zo kun je het eten aantrekkelijk maken of er een gezellige gebeurtenis van maken.
Overgewicht
Tegenwoordig is obesitas (overgewicht) een groot probleem in onze westerse samenleving. We willen graag dat onze kinderen gezond eten, maar dat is soms best moeilijk. Het ene kind wordt sneller dik dan het andere kind. De belangrijkste oorzaak is dat het kind te veel calorieën binnen krijgt en te weinig energie verbrandt. Wanneer de ouders overgewicht hebben, is de kans op overgewicht bij het kind groter. Veel ongezonde gewoonten zijn er soms in geslopen, zoals veel snoepen, veel frisdrank, chips eten bij de tv en te weinig beweging. Er zijn ook kinderen die gaat eten uit verveling of door stress.
Je kind gezond laten eten
Het kan erg moeilijk zijn om de leefstijl aan te passen. Misschien walgt je kind van een hap sperziebonen en trekt hij een vies gezicht als hij een stuk fruit moet eten. Als ouder kun je er soms wanhopig van worden als het kind al weer zijn bord niet leeg eet. Tussen de maaltijden door heeft het kind misschien wel trek en wordt zijn vraag om voedsel misschien wel beloond met ongezonde voeding. Je wilt dan liever dat je kind iets ongezonds eet dan helemaal niets. Toch kun je als ouder er heel wat aan doen om je kind weer gezond te laten eten.
Maak gezond eten aantrekkelijk
Niet alleen de geur en de smaak is belangrijk om eten aantrekkelijk te vinden, ook hoe het eruit ziet. Zo zal snoep en koek vaak in een kleurrijke verpakking zitten om kinderen tot de verbeelding te spreken. Maak gezond eten daarom ook aantrekkelijk. Maak bijvoorbeeld een leuk figuurtje van plakjes komkommer of steek een parapluutje in een fruitspiesje. Laat het kind uit een speciaal glas drinken of gebruik een mooi bord. Probeer te variëren, omdat het kind dan ook meer verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Door het gezellig te maken, zal het kind extra gemotiveerd zijn om te eten.
Laat het kind helpen met koken
Als je het kind laat meehelpen om eten te koken en te bakken, zal het zich meer interesseren om het op te eten. Afhankelijk van de leeftijd, kun je het kind groenten laten wassen of snijden, in de pan laten roeren of dingen aangeven. Sommige kinderen vinden het leuk om de tafel te dekken. Tijdens het koken kun je samen met je kind proeven. Laat je kind wennen aan allerlei nieuwe smaken.
Wees geduldig
Probeer niet te veel nadruk te leggen op het moeten eten. Maar er geen groot drama van als je kind iets niet wil eten. Als een kind iets niet lekker vindt, kost het soms heel wat tijd om dit te veranderen. Ook al lijkt het kansloos, maar na een tijdje zal een kind wennen aan het gezonde eten. Als je kind gewend is om veel te snoepen, kun je het snoepen geleidelijk afbouwen. Vervang een snoepmoment door het kind een stuk fruit te geven. Vervang een glas frisdrank door vers vruchtensap. Als dat goed gaat, kun je steeds meer tussendoortjes vervangen door gezonde alternatieven.
Maaltijd overslaan
Heeft je kind niets of weinig gegeten, geef het dan nog even de kans om het op te eten. Lukt dat niet, ruim dan de tafel af en laat je kind ook van tafel gaan. Het zal misschien niet lang duren voordat je kind om wat lekkers vraagt. Geef geen extra tussendoortjes, want anders zal het bij de volgende maaltijd weer op hetzelfde uitdraaien en houd je de slechte gewoonte in stand. Laat je kind wachten tot de volgende maaltijd voordat het weer mag eten. De kans is groot dat er voldoende trek is om de gezonde maaltijd te willen eten. Een kind straffen als hij een gezonde maaltijd niet opeet, is niet verstandig omdat hij gezond eten aan iets negatiefs kan koppelen. Het is beter om een kind te belonen als hij iets gegeten heeft.
Daag het kind uit om nieuwe dingen te proberen
Leer je kind van jongs af aan verschillende dingen eten, zoals vis, vele soorten groenten en fruit. Mochten ze iets minder lekker vinden of niet lusten, laat het dan eerst een paar keer proeven. Pas na een paar keer proeven kun je pas zeggen of je iets niet lust. Neem je kind mee naar de supermarkt en laat het kind zelf fruit uitzoeken. Het is ook leuk om je kind mee te nemen naar een biologische boerderij, waar ze kunnen zien waar melk vandaan komt of hoe groente groeit.
Gebruik eten niet als troost of beloning
Veel ouders maken deze fout en belonen het kind door snoep te geven. Ook krijgen sommige kinderen snoep als troost, bijvoorbeeld na een valpartij of als het verdrietig is. Het kind leert dan zichzelf te belonen of te troosten met ongezond voedsel, en zal dit op latere leeftijd ook doen. Beloon of troost je kind door andere dingen, bijvoorbeeld door te spelen met je kind, een boekje te lezen of een knuffel te geven. Beloon je kind niet met snoep na het eten van groente. Hij zal dan denken dat groenten niet lekker zijn.
Vaste eetmomenten
Leer je kind op vaste momenten te eten, bijvoorbeeld: een ontbijt, dan later op de ochtend een tussendoortje, een lunch, in de loop van de middag een tussendoortje en het avondeten. Plan een tussendoortje niet vlak voor een maaltijd, omdat dit de trek in een hoofdmaaltijd kan verstoren. Ga niet eten als het eigenlijk tijd is om te slapen, want dan kan het zijn dat je kind te moe is voor een maaltijd.
Geef het goede voorbeeld
Als ouder ben je het grote voorbeeld van je kind. Hij ziet wat jij eet en wanneer en zal dit na willen doen. Zorg dat je kind ziet dat je regelmatig gezonde tussendoortjes neemt. Vermijd om regelmatig ongezonde snacks te nemen. Laat zien dat je gezond eten belangrijk vindt en dat je de tijd neemt om een gezonde maaltijd te maken. Zorg dat de aandacht bij het eten blijft en zet tijdens het eten de tv uit. Zorg dat alle telefoons, spelletjes, laptops en kranten van tafel zijn tijdens het eten.
Lees verder