Slapen en eten, nauw verbonden

Slapen en eten, nauw verbonden We hebben allemaal wel eens gehoord dat je door het drinken van een blikje energiedrank, een glas cola of teveel koffie slecht zal slapen. Een glas warme melk daarentegen kan helpen je vlotter in slaap te krijgen. Maar wat is nu echt waar? Door welke producten kun je goed slapen? En welke producten zorgen ervoor dat je de slaap slecht vat?

Wat je beter niet kunt nemen voor het slapen gaan

Sommig voedsel en sommige dranken kun je beter niet nemen vlak voordat je wil gaan slapen. Ze hebben een negatieve werking op het slaapproces, en doorslapen of in slaap komen na het nemen van deze producten wordt een stuk moeilijker. Omdat een goede nachtrust belangrijk is om zowel lichamelijke- al sociale klachten te voorkomen, is het ook belangrijk te weten wat je zeker niet moet eten voor je naar bed gaat.

Cafeïne

Een van de bekendste producten waar cafeïne in zit is koffie, menig koffiedrinker heeft al ervaren dat teveel koffie voor het slapen gaan zorgt voor een verstoorde nachtrust. Dit komt omdat de cafeïne die in koffie zit een stimulerend effect heeft op nieren, hersenen, maag en darmen. Cafeïne onderdrukt verder voornamelijk de vierde fase van je slaap, dit is je diepste slaapfase. Deze fase wordt ook wel de REM-fase genoemd. Je kunt het best een paar uur voor het slapen gaan, geen producten met cafeïne meer innemen. Naast koffie moet je ook oppassen met chocolade, thee en cola. In veel kruidenthee zit geen cafeïne verwerkt, daarom kan je dit wel drinken voor je naar bed gaat.

Alcohol

Van vroeger uit wordt er weleens gezegd dat een flinke borrel zorgt voor een goede nachtrust. Het klopt dat je door alcohol sneller in slaap valt, echter is dat effect van alcohol na drie uur uitgewerkt. Veel mensen die teveel en te vaak alcohol drinken worden midden in hun slaap wakker, dat zorgt ervoor dat alcohol je nachtrust juist verstoort. Het beste advies omtrent alcohol is ´drink met mate´.

Nicotine

Nicotine heeft een opwekkend effect. Er zijn tal van onderzoeken geweest die uitwijzen dat mensen die roken een langere inslaap duur hebben dan niet-rokers. Naast de langere inslaap duur, worden rokers vaker wakker en slapen ze minder diep.

Pikant eten

Pikant eten kan erg goed zijn, toch kun je het beter niet eten vlak voordat je wilt gaan slapen. Eten dat pikant gekruid is zorgt er namelijk voor dat je hersenactiviteit wordt verhoogd. Ook kun je door te pikant eten maagproblemen krijgen, wat ook een oorzaak kan zijn van slecht in slaap te komen.

Moeilijk verteerbaar voedsel

In de ochtend werken je spijsverteringsorganen een stuk beter dan wanneer je in bed ligt. Wanneer we voor het naar bed gaan veel moeilijk verteerbaar voedsel nemen, zal dit resulteren in half verteerd voedsel tijdens het slapen. Voedsel dat niet goed verteerd is, kan je nachtrust ernstig verstoren. Met name vetten en eiwitten blijven langer in je lichaam dan bijvoorbeeld koolhydraten.

Voeding die een goede nachtrust bevorderen

Naast voeding die je nachtrust sterk kan verstoren, is er natuurlijk ook voeding die je slaap ten goede kan komen. Hierbij moet je met name denken aan voeding die je lever en spijsvertering niet teveel belasten, maar ook aan voeding die een rustgevende werking op ons lichaam en geest kunnen hebben.

Bananen, melk & dadels

In bananen, melk en dadels zit de stof tryptofaan, deze stof zorgt ervoor dat jij je slaperig maar ook plezierig voelt. Je kunt producten met deze stof het best een half uurtje voor je gaat slapen eten, zodat je rustig genoeg bent om snel in een diepe slaap te vallen. Andere producten waar de stof tryptofaan in zit zijn bijvoorbeeld: tonijn, notenpasta en yoghurt.

Volkorencrackers en volkorenbrood

In volkorencrackers en volkorenbrood zitten veel koolhydraten, koolhydraten zorgen ervoor dat de serotonine in je lichaam sneller stijgt. Serotonine is een stof die je rustiger maakt, hierdoor kunnen producten met koolhydraten je helpen makkelijk in slaap te komen. Kies wel voor een lichte snack of lichte kleine maaltijd, te zware maaltijden zullen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt.

Kersensap

Met name bij mensen die last hebben van chronische slaapproblemen kan het drinken van kersensap baat hebben. Uit onderzoek is gebleken dat mensen na het drinken van kersensap sneller in slaap vielen en ook sneller de diepere slaap bereikten.

Vitamine B6

Producten die veel vitamine B6 bevatten kunnen je helpen om een goede nachtrust te krijgen. Vitamine B6 helpt om melatonine aan te maken, een stof die je slaap-waakritme regelt. Met name in vis, zoals zalm en tonijn kun je veel vitamine B6 vinden.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel slaap per dag heb je nodig?De meeste mensen slapen 7 tot 8 uur per nacht omdat het zogenaamd "moet". Maar is dit wel zo? Dit is dus niet zo, want h…
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…
Langer blijven leven, door minder te slapenWie vind het niet vervelend als 's morgens de wekker gaat? Graag zouden we nog even willen blijven liggen... Ongeveer ee…
Dutjes: Overdag slapenDutjes: Overdag slapenOverdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overd…

Leer je kind gezond eten: handige tipsLeer je kind gezond eten: handige tipsJe kind vindt chips misschien veel lekkerder dan een appel. We leven in een wereld waarin kinderen minder gezond eten da…
Gezond: Gezonde alternatieven voor snoepGezond: Gezonde alternatieven voor snoepHet lastigste bij afvallen lijkt toch het stoppen met snoepen, het tussendoortje tussen de maaltijden of de snack op de…
Bronnen en referenties
  • https://www.salusi.nl/beter-slapen-de-beste-13-tips-voor-een-goede-nachtrust/
  • http://www.yumeko.nl/blog/2011/08/tips-om-beter-te-slapen-alle-17-goed/
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.