mijn kijk opHet moeilijkste van afvallen: op gewicht blijven
Afvallen is erg moeilijk. Het vereist doorzettingsvermogen en veel wilskracht om voor een bepaalde tijd een dieet te volgen en gewicht te verliezen. Als je dit doel na veel moeite en afzien hebt gehaald volgt er een nog veel grotere uitdaging: op gewicht blijven. De meeste mensen die afgevallen zijn houden het gewicht niet vast. Vaak komen er zelfs nog meer kilo’s aan dan eraf zijn gegaan. Wat kun je doen om te zorgen dat je na het afvallen op gewicht blijft?
Aankomen na volgen van het dieet
Gewicht verliezen is erg moeilijk. Voor langere tijd volg je een bepaald dieet waardoor je kilo’s verliest. Na veel moeite en afzien bereik je op een gegeven moment je streefgewicht en je doel is bereikt. Veel mensen gaan vervolgens hun oude eetpatroon weer oppakken en de kilo’s komen er snel weer aan. Want nu het dieet is afgelopen is het niet de bedoeling om weer honger te hoeven lijden. Ze vallen weer terug in het leefpatroon die ervoor zorgde dat de overtollige kilo’s er destijds aan kwamen. Als je terug valt in je oude patroon zul je weer aankomen en je oude figuur terugkrijgen. Dit is niet wat je wilt en dit zal erg frustrerend zijn. Daarvoor heb je niet maandenlang of langer gestreden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je op gewicht blijft.
Eet gezond
Je kunt niet meer terugvallen in je oude patroon als je slank wilt blijven. Tijdens je dieet heb je jezelf bepaalde dingen ontzien en waarschijnlijk een heb je een tijd lang geen lekkere dingen gegeten. Als je stopt met afvallen is het niet de bedoeling om weer flink al die lekkere dingen te gaan eten en weer terug te vallen in het patroon van eetbuien, ongezonde snacks en grote porties eten. Dit zal anders leiden tot het zogenaamde “jo-jo-effect”. Af en toe mag je genieten van “fout” voedsel, maar probeer dit te beperken. Als je af en toe wat lekkers neemt, zul je hier ook meer van genieten. Het is belangrijk om een gezond en regelmatig eetpatroon aan te houden. Dit houdt in:
Let op calorieën
Een volwassen man mag gemiddeld 2500 calorieën binnen krijgen en voor de vrouw is dit 2000 calorieën. Deze gemiddelden kunnen afwijken. Mocht je bovengemiddeld bewegen mag je wat meer calorieën tot je nemen. Je kunt na het bereiken van je streefgewicht minder op calorieën letten, maar je moet wel het juiste balans vinden in voeding en beweging zodat je het nieuwe gewicht kunt vasthouden.
Eet regelmatig
Begin de dag altijd met een goed ontbijt waardoor de zin naar ongezonde tussendoortjes een stuk minder wordt. Eet drie hoofdmaaltijden per dag en sla geen maaltijd over. Eet tussendoor gezonde tussendoortjes zoals bijvoorbeeld een stuk fruit of een schaaltje magere yoghurt. Het nemen van een tussendoortje voorkomt extreme trek tussendoor waardoor je minder geneigd bent om ongezonde calorierijke dingen te eten.
Geniet van een uitzondering
Bij een gezonde levensstijl mag je heus nog wel eens iets ongezonds eten. Om dit nieuwe eetpatroon vol te houden mag je af en toe genieten van een calorierijke snack zoals bijvoorbeeld een reep chocola. Dit voorkomt het verlangen naar iets dat verboden is en dit voorkomt het doorslaan naar schadelijke eetbuien. Ga je bijvoorbeeld een keer lekker uit eten, is dat prima. Als je erg veel gegeten hebt is het verstandig om de dag erna kalm aan te doen met eten en misschien wat extra te bewegen.
Sporten
Tijdens het afvallen ga je flink sporten om calorieën te verbranden. Daarbij zul je ook je spieren verstevigen waardoor je een strakker lijf krijgt. Als je kiest voor een sport die je niet zo leuk vindt, wordt het erg moeilijk om vol te houden als je het streefgewicht eenmaal hebt bereikt. Het is erg belangrijk iets te gaan doen dat je leuk vindt zodat je het sporten in je nieuwe leefpatroon blijft volhouden en ervan kunt genieten. Als je het lastig vindt om regelmatig te gaan sporten is het misschien een optie om te gaan sporten in een teamsport of samen met een sportmaatje. Zo heb je een stok achter de deur.
Jezelf meten
Tijdens het afvallen sta je regelmatig op de weegschaal. Als je het streefgewicht hebt bereikt is het zinvol om af en toe op de weegschaal te staan. Dit kan op bijvoorbeeld een wekelijks vast tijdstip zijn. Ook kun je met een meetlint je taille af en toe opmeten. Mocht er een verandering zijn van 2,5 kilo of meer dan wordt het weer tijd om beter opletten met eten en sporten zodat het bij de volgende meting weer is rechtgetrokken. Zo kun je in de gaten houden dat je niet geleidelijk aan weer zwaarder wordt.
Het gevolg van een crashdieet
Als je in een korte tijd veel gewicht kwijt raakt door een dieet wordt het ook wel een “crashdieet” genoemd. Tijdens deze afslankperiode heeft het lichaam behoorlijk wat voedingsstoffen moeten missen en dit zal het lichaam weer zo snel mogelijk willen compenseren. Daarom krijg je na het volgen van een crashdieet vaak een terugval waarbij je vaak snel weer terug bent op het oude gewicht of zelfs nog zwaarder bent geworden dan ervoor. Ook is het moeilijk na het volgen van een crashdieet om niet toe te geven aan eetbuien.
Volhouden is lastig
Het is normaal dat je af en toe een terugslag hebt waardoor je even terug valt in het oude patroon. Dit is geen reden om op te geven. Je wilt tenslotte niet dat al die moeite voor niets is geweest. Probeer je nieuwe gezonde levensstijl niet op te geven. Mocht je uit balans zijn geraakt probeer er dan achter te komen waardoor dit komt en onderneem actie. Steun van anderen kan helpen. Zo kun je bijvoorbeeld mensen opzoeken waarmee je ervaringsverhalen kunt delen.
Conclusie
Na het volgen van een dieet dat al veel moeite heeft gekost blijft het altijd opletten. Het blijft helaas voor sommigen een voortdurende strijd tegen de kilo’s. Het is een nieuwe leefwijze die je moet blijven volgen. Het is niet de bedoeling om weer terug te vallen in je oude leefgewoontes. Het zou enorm zonde zijn dat de kilo’s waar je zo veel tijd en energie in hebt gestoken er in een korte tijd weer op zitten en dat je weer terug bij af bent.