mijn kijk op

Mondverzorging: recepten om zelf mondspoeling te maken

Mondverzorging: recepten om zelf mondspoeling te maken Tandpasta en mondspoeling uit de fabriek mag je niet doorslikken; dat is slecht voor de gezondheid. Iedereen die zulke producten toch in zijn mond wil hebben, doet dat op eigen risico. Ook al slik je het niet door, schadelijk stoffen komen toch in je lichaam. Er blijven residuen achter. De mond zelf neemt stoffen op, vooral onder de tong. Daar staat tegenover dat je tanden en mond kunt reinigen met natuurlijke middelen. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Spoelen met sodium bicarbonaat

Bakpoeder of sodium bicarbonaat is in Nederland niet populair maar in Duitsland, Engeland of de VS wordt het in elke winkel verkocht. Het heeft multifunctionele eigenschappen; het wordt vooral gebruikt als rijsmiddel in deeg. Het is daarnaast de basis van tandpasta. Je kunt het als mondspoeling gebruiken door een een theelepel op te lossen in een half glas water. Sodium bicarbonaat maakt de tanden witter. Het is mogelijk zelf tandpasta te maken door het te mengen met water. Eventueel kun je het mengen met een paar eetlepels muntthee, dan geef je de tandpasta een smaak. Het droogt snel weer uit dus maak niet teveel tandpasta tegelijk.

Spoelen met kruiden

Om bacteriën uit je mond te verwijderen kun je spoelen met salie. Je maakt saliethee die je gebruikt als gorgeldrank. Je saliethee ook gebruiken als je keelpijn hebt. Voor een frisse mondgeur kun je spoelen met een of meer van de volgende kruiden: tijm, koriander, peterselie, salie en munt. Vooral peterselie helpt goed tegen een slechte adem; het helpt zelfs als je knoflook hebt gegeten.

Met azijn spoelen

Je mond spoelen met azijn lijkt niet erg lekker; maar het azijn lost wel gelijk alle tandsteen op. De plekken tussen je tanden waar je niet kunt poetsen, worden met azijn schoon gemaakt. Azijn is een soort vloeibare flosmethode. Het is niet verstandig dit dagelijks te doen maar eens per maand kan geen kwaad. Azijn is zo sterk dat het je tandglazuur kan aantasten als je het vaker gebruikt. Je kunt het verdunnen met water. Poets in ieder geval nooit je tanden na een azijnspoeling want deze combinatie zorgt dat je tandglazuur verder beschadigd wordt. Het tanden poetsen zelf is namelijk ook een aanslag op je glazuur, helemaal met tandpasta´s waar fluoride in zit. Je tanden voelen weer schoon aan na een spoelbeurt met azijn; het voelt net als wanneer je bij de mondhygiënist bent geweest. Azijnspoeling wordt ook geadviseerd voor mensen met een keelontsteking. Je kunt azijn met honing mengen en het drinken om van de keelpijn af te komen. Wel even door de zure appelazijn heen bijten.

Met zout spoelen

Je mond met zout water spoelen is altijd goed. Je kunt dat dagelijks doen. Als je ontstoken tandvlees hebt, is een zoutspoeling extra goed; het helpt infecties te genezen. Je doet twee theelepels zout in een half glas water. Je spoelt je mond ermee en gorgelt. Bij ontstoken tandvlees kun je twee of driemaal daags spoelen met zout. Wanneer het niet snel over gaat kun je naar de tandarts gaan. Vaak is een aantal dagen met zout spoelen genoeg om het tandvlees te helen.

Zelf een mondspoeling maken op basis van kruidnagel

Kruidnagels werken antiseptisch. Kruidnagels helpen ontstoken tandvlees te genezen. Je kunt kruidnagels in een pan met warm water 6 uur weken. Het water zal een lichtbruine kleur krijgen. Om de pan warm te houden kun je er een hete natte handdoek om doen. Je verkrijgt na enkele uren een aftreksel van kruidnagels waarmee je goed je mond kunt spoelen. Om het lekkerder te maken kun je het op smaak brengen met kruidenthee. De eerder genoemde kruiden zoals munt en tijm lenen zich goed om te mengen met kruidnagels. Als de kruidnagelmondspoeling klaar is kun je het in een fles doen. Eventueel doe je onderin de fles de overgebleven kruidnagels. Bedenk wel dat het spoelwater daardoor langzaam sterker wordt. Je kunt er altijd een beetje water bij doen. Kruidnagelbomen groeien in de tropen. Als je daar bent dan kun je ook je mond verfrissen door op een vers kruidnagelbloemetje te kauwen. In Nederland is kruidnagel alleen in gedroogde vorm verkrijgbaar. Kruidnagels hebben behalve een antibacteriële werking ook een pijnstillende werking. Wanneer je kiespijn hebt kun je een kruidnagel op de kies leggen of in de holle kies; de pijn zal dan snel minder worden of verdwijnen. Door je mond te spoelen met kruidnagel worden je tanden een klein beetje bruinig maar deze aanslag is er goed af te poetsen.

Waarom gorgelen

Het gorgelen en mond spoelen veranderen de balans van bacteriën in je mond. Er zijn allerlei microben in je mond aanwezig, goede en slechte. Wanneer er teveel slechte, ziekmakende bacteriën zijn dan kun je de balans herstellen door een mondspoeling. Azijn werkt het meest rigoureus van de hierboven beschreven spoelingen. Azijn is goed als je een vervelende mondgeur hebt. Dat wordt door bacteriën veroorzaakt. Veel bacteriën gaan gelijk dood door azijn. De zure azijn kan helaas niet dagelijks gebruikt worden. Andere gorgeldranken, zoals op basis van zout of groene kruiden, kun je dagelijks gebruiken.

Sabbelen op salie

In plaats van een mondspoeling helpt het om op een paar blaadjes peterselie te kauwen. Sabbelen op blaadjes salie, een takje tijm, koriander of munt helpt allemaal om de mond te verfrissen. Je hoeft je dus niet altijd te wenden tot gorgeldranken. Je kunt van deze kruidenthee maken of ijsthee bereiden. Zo blijft je mond op een natuurlijke manier fris.

Niet-doorslikbare tandpasta

Tandpasta is er in veel soorten en maten. De meeste tandpasta bevatten fluoride; dat is een giftige toevoeging. De fluoride komt uiteindelijk toch in je lichaam door per ongeluk te slikken en niet goed je mond te spoelen na het poetsen. Zelfs dan blijven er residuen zitten in je mond. Ook neem je het al op als het in je mond zit. Onder de tong zitten allerlei bloedvaten aan de oppervlakte. Daarom moet je sommige pillen ook onder je tong leggen, dan wordt het sneller in het lichaam opgenomen. Het niet doorslikken van tandpasta werkt niet efficiënt als middel om het lichaam te vrijwaren van toxische stoffen. De enige manier is om tandpasta zonder fluoride te kopen. Deze wordt niet verkocht in supermarkten.

Plantaardige tandpasta

Er is tandpasta te koop op plantaardige basis. Soms zit daar zelfs extra fluoride bij. Dat komt omdat mensen veel heil verwachten van fluoride. In feite heb je fluoride niet nodig en bestaat er zelfs een tandziekte genaamd fluorose. Deze ziekte uit zich in tanden die door een overschot aan fluoride geel worden en gaan rotten. Teveel fluoride is helemaal niet goed. Natuurlijke fluoride zit genoeg in ons eten, bijvoorbeeld in spinazie. Kunstmatige toegevoegde fluoride is niet gezond; toch wordt het in drinkwater gedaan, ook in Nederland zit fluoride in drinkwater, zij het dat dit een zeer klein residu is en niet een speciaal toegevoegd element. De dosis fluoride is weliswaar laag maar als je een paar liter water per dag gebruikt dan krijg je genoeg fluoride binnen om je zorgen te maken. Tandpasta zonder fluoride is meestal een tandpasta gebaseerd op kruiden, of op mineralen. Bij een natuurwinkel of natuurdrogist kun je tandpasta kopen op natuurlijke basis.

Salvia

In 2010 werd Eindhoven opgeschrikt door de diefstal van honderden tubes tandpasta waar salvia in zit. Vermoed wordt dat de daders uit waren op vermeende hallucinogene werking van salvia. De salvia die gebruikt wordt in tandpasta is echter salvia officinalis, oftewel echte salie. Salvia met een hallucinogene werking komt uit Mexico en heet salvia divinorum. Dit is een middel wat door sjamanen werd gebruikt om visioenen te zien. De Eindhovense dieven zullen nog jarenlang een frisse mond hebben.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 mondverfrissende kruiden10 mondverfrissende kruidenOm een frisse smaak in je mond te krijgen kun je uiteraard kauwgom gebruiken. Een natuurlijkere en gezondere optie is ec…
Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Kruiden in de keuken, hoe gebruik je ze?Je ziet ze vaak bij tuincentra en in de supermarkt, bakjes met verse kruiden, zoals salie, rozemarijn, citroenmelisse, b…
Kruiden: salie of salvia officinalisKruiden: salie of salvia officinalisSalie had de naam een wondermiddel te zijn, het werd verondersteld zo ongeveer alle kwalen te kunnen genezen: reumatiek,…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…

Plantaardige antibioticaSommige mensen kiezen ervoor om natuurlijke producten als antibiotica te gebruiken. Hiervoor worden verschillende plante…
Alfred Vogel, Zwitsers kruidendeskundigeAlfred Vogel is de bekendste natuurdokter uit Zwitserland die geen dokterstitel heeft. A. Vogels filosofie is gegrondves…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
  • http://www.users.on.net/~arachne/teeth.html
  • http://www.tandheelkundestudent.nl/nieuws/Tandpastasnuivers-geklist-eigen1275.html
  • http://alternatieve-geneeswijzen.org/azijn-als-natuurlijke-remedie.html
  • http://epsos.de/nl/Natuurlijke-Mondspoeling-Recept-met-Kruidnagel
  • http://www.star-people.nl/index.php?module=news&id=7800
Reacties

Yoelle, 21-11-2015
Ik heb een vraagje ik moet een powerpoint maken over fluoride waarbij een vraag is van lost fluoride op in water? en waarom denk je dat zouden jullie me eventueel kunnen helpen met deze vraag te besntwoorden?
mvg yoelle Reactie infoteur, 10-02-2016
Tja ik ga niet jouw huiswerk maken ;)

Sebastiaan, 04-08-2015
Paradontax van de supermarkt (blauwe tube) is wel fluoridevrij. Reactie infoteur, 09-08-2015
Het kan worden aangeboden in supermarkten maar in ieder geval niet in elke supermarkt. Over het algemeen is het aanbod van fluoridetandpasta's een stuk hoger dan fluoridevrije tandpasta's.

Sammie, 01-03-2015
Hoi, ik heb een vraagje. Mijn kindjes krijgen elke keer gelige tanden als ik hun tanden met een natuurlijke tandpasta poets zonder fluoride. Als ik dan weer "normale" tandpasta gebruik, worden ze vrij snel weer witter. Ik ervaar dit ook met mijn eigen gebit. Ik heb al diverse tandpastas zonder fluoride geprobeerd. Helaas kom ik telkens uit op dit probleem. Iemand tips om de tanden natuurlijk wit te houden? Ps, we zijn geen snoepers oid. We drinken allemaal water en soms kruidenthee. Reactie infoteur, 04-05-2015
Tanden zijn van nature niet spierwit; dat is een moderne illusie. Tanden horen een klein beetje kleur te hebben,

Jim, 27-01-2015
Keep up the good work, Thomas!
Na wat onderzoek doen en het zien van enkele documentaires kwam ik inderdaad ook erachter dat we veel worden voorgelogen en onderdrukt (docu:'Welcome to truth' ).
Naar een korte research van fluoride komt er al snel informatie naar boven, wat hier ook (deels) wordt besproken dat 'fluoride zeer ongezond is'. Terwijl mijn eigen tandarts mondspoeling op fluoride basis adviseert 'een daadwerkelijke fluoride bom'.
Een lage dosering lijkt me oké, maar de dosering fluoride in tandpasta en mondspoeling is een ander verhaal…
Een goed initiatief om via zulke blogs werkelijkheid naar boven te halen!
Wel nog een korte vraag hoe het zit met fluoride in waterleidingen? Wordt dit nu wel gecontroleerd? Vindt extra toevoeging van fluoride in het drinkwater nog plaats? Zelf dacht ik dat dit was afgeschaft na 1970. Reactie infoteur, 02-05-2015
Ja de toevoeging van fluoride is officieel afgeschaft maar het zit nog altijd in leidingwater. Het is voor mij onduidelijk of dit een natuurlijk residu is of dat dit stiekem toch een kleine toevoeging betrreft.

Cleoptra, 19-08-2014
Ik zie als consument door de bomen het bos niet meer. Ik lees in dit artikel dat er wel fluoride in het drinkwater in Nederland voorkomt. En kort voor dit artikel las ik dat er in Nederland absoluut GEEN fluoride in het drinkwater meer voorkomt.

Heerlijk al die informatie. Maaar wat moet een mens hiermee? Ik kan er echt niets mee. En dit geldt voor heel veel dingen in Nederland. Volgens mij kan ik beter een gat in de tuin graven en alvast gaan liggen. Ik ben al zoveel tegenstrijdigheden op allerlei gebieden tegengekomen dat ik me afvraag of ik nog de moed heb om zaken uit te zoeken.
Het is van de regen in de drup. Bedrijven mogen produceren wat ze willen, wat heet, ze hoeven de schadelijke stoffen in veel gevallen niet eens op verpakkingen te zetten. En wat er dan vervolgens wel op vermeld wordt zijn in mijn beleving vaak dingen die niet echt blijken te kloppen als je dit onderzoekt. Dus met andere woorden er wordt gelogen en bedrogen! Dat is dan kennelijk de zwarte kant van vrijheid en democratie.
Goh wat zou ik graag willen dat het anders was maar helaas… Sorry voor de pessimistische toon Reactie infoteur, 20-08-2014
Beste Cleoptra,
In Nederland zit geen fluoride in het drinkwater. Dat is verboden in de jaren 70. Onder andere Dr. Hans Moolenburgh heeft daar streng voor gepleit. Alleen wat gebeurde er? Direct na het verbod deden de fabrikanten MEER fluoride in tandpasta! En deze fluoride in tandpasta krijg je wel degelijk in je lichaam, ook als je het niet doorslikt. Via je mond neem je namelijk ook stoffen op in je bloed. Verder blijven er na het poetsen altijd residuen tandpasta achter in de mond. Dat wordt beschreven in dit artikel. Gelukkig kun je er in Nederland voor kiezen om jezelf met fluoride te vergiftigen of niet.

De samenleving is volop aan het veranderen, ondanks dat dit niet zo lijkt als je slechts de krant leest of t.v. kijkt. Er zijn allerlei initiatieven gaande die grote bedrijven en multinationals buitenspel zetten.
Thomas Dijkman

Mark Broeckx, 12-08-2014
Deze middeltjes werken wonderwel! Dank je voor deze zeer goede tips! Reactie infoteur, 12-08-2014
:-)

Anne, 26-07-2013
Ik zit al een tijdje te twijfelen over welke tandpasta ik nu moet nemen. Ik durf niet zomaar van fluoride af te stappen maar van de gewone tandpasta zoals aquafresh en Sensodyne krijg ik al een tijdje keelpijn (ook de sorbitol die eraan toegevoegd is, vind ik vreselijk!) Ik kan bijvoorbeeld ook niet tegen kauwgom met aspartaam erin dus het zou me niets verbazen als ik hier ook niet tegen kan.

Maar… elke moet ik dan nemen? Parodontax met toegevoegde fluoride oid? Reactie infoteur, 26-07-2013
Fluoride is helemaal niet zo goed als beweerd wordt door het tandartsengilde. Het is een gifstof, een bijproduct van de aluminium- en kernwapenindustrie. Het is populair gemaakt als gebitsverzorgingsmiddel ter geruststelling van de massa, omdat voor de Tweede Wereldoorlog fluor bekend stond als een gifstof, geproduceerd door aluminiumfabrikanten.

Daarnaast worden mensen van fluor meegaand; ze geloven de autoriteiten meer.Dat was de reden dat de Nazi´s in hun concentratiekampen fluride in het drinkwater deden. Tandpasta zonder fluoride kan m.i. echt geen kwaad.

Teveel fluoride kan bovendien leiden tot fluorosis, de ziekte die gekenmerkt wordt door gele tanden en afbraak van het tandglazuur. Kortom: voor iedereen is het beter om tandpasta zonder fluoride te gebruiken.

Lees voor meer info over fluor(ide): http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/65666-waarom-zit-fluor-in-tandpasta.html

Maaike, 17-05-2013
Tja ik geloof er heilig in. Het is verder wel degelijk bewezen dat azijn bv. Kalk verwijderd. Tandsteen is net zo'n soort "plak". En zout dood idd bacteriën. Lekker is het niet maar
Mijn gebit vaart er wel bij :D
Maaike Reactie infoteur, 18-05-2013
Het is inderdaad niet echt lekker maar het knalblauwe synthetisch alternatief van de drogist is ook niet echt lekker. Wat mij betreft ook liever de natuurlijke variant, zonder fluoride en andere gifstoffen.

A. V., 07-10-2012
Ik lees hier alleen maar fabels! De meeste beweringen zijn onjuist en niet gestoeld op enige wetenschappelijke publicaties! Reactie infoteur, 07-10-2012
Neehoor dit zijn geen fabels. Fabels is het domein der commerciële wetenschap. Wat grappig, u bent schijnbaar een van de laatsten op aarde die nog in dit soort wetenschap gelooft. De meeste zien in dat wetenschap grote onzin is als het door commerciële bedrijven wordt gesponsord. Bijna gratis waarheden worden vrijwel nooit onderzocht; wetenschap wordt alleen bedreven om geld te verdienen, dat weet inmiddels bijna iedereen, op u na dan. Statistische gegevens zijn heel makkelijk te manipuleren. Heel bijzonder dat een kritisch persoon als u dat niet inziet.
Tom008

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.