Gezondheid en toepassing pastinaak in de keuken
Pastinaak valt onder de “vergeten groenten” en dat wil eigenlijk zeggen dat het er al heel lang is, maar dat het door de grote diversiteit aan groenten die er te koop is, in de vergetelheid is geraakt of waren het “arme-lui-groenten”. Inmiddels worden deze groenten allemaal weer min of meer “opgepakt” en onder de aandacht gebracht. Niet alleen voor de smaak, ze zitten ook boordevol vitamines en mineralen.
Vergeten of toch niet?
Pastinaak is zo’n groente die langzaam weer meer in het schap van winkel ligt én dus ook vaker in de keuken toegepast wordt. Dit is helemaal terecht. Pastinaak is misschien een vergeten groente maar zeker geen verkeerde groente. Hoe gezond is de pastinaak en hoe pas je deze groente toe in de keuken? Eigenlijk is het helemaal niet zo complex. Op naar het wegpoetsen van een vergeten groente.
Wat weten we van pastinaak?
De pastinaak, officieel Pastinaca sativa sursp. sativa, is een wit/beige of gelige wortel. De wortel is zo’n 20 cm lang en behoort tot het wortelgewas. Er zit een zoetige typische licht anijsachtige smaak aan. Hoewel de pastinaak ook in de zomer geoogst kan worden, zien we pastinaak bijna altijd als wintergroente in de gerechten terug. Men geeft aan dat het later rooien de smaak iets meer versterkt.
Gezonde groente
Pastinaak is zondermeer gezond te noemen en moet uit de "vergetelheid". De wortel zit namelijk boordevol met vitamines en mineralen, te weten:
- Vitamine B
- Vitamine C (maar liefst zo 30% van de dagelijks tot je te nemen hoeveelheid)
- Vitamine E
- Vitamine K
- Calcium
- Kalium
- IJzer
- Foliumzuur
De eveneens aanwezige etherische oliën zijn goed tegen maag- en darmklachten. Pastinaak is een prima aanvulling in ieder gezond voedingspatroon, maar zeker bij mensen met obesitas en nierziekten wordt het zeker aangeraden. De hoeveelheid kalium in pastinaak is prima om de bloeddruk binnen de perken te houden.
Toepassing pastinaak in de keuken
Mogelijkheden te over hoe je pastinaak kunt toepassen in de keuken. Voor ieder wat wils. Een greep uit wat je kunt doen met pastinaak:
- Omdat pastinaak ook die aparte zoetige smaak heeft, kan het prima als snack gebruikt wordt. Gewoon een zoetige versnapering voor tussendoor. Hoewel niet iedereen de rauwe smaak lekker vindt, maar dat is heel persoonlijk.
- Maar natuurlijk kan je de wortel ook koken (niet te lang, anders worden deze nogal papperig) én is het een goede vervanger voor de aardappel. Breng de pastinaak op smaak met basilicum, peterselie en wat tijm en het smaakt heerlijk met en stukje vlees of vis.
- Pastinaak kan je ook wokken en doe dat bij voorkeur door kleine schijfjes te snijden en de pastinaak met wat andere groenten en een stukje vis in de wok te bereiden. Lekker aanmaken met verse kruiden en zorg dat er niet te veel vocht in de wok zit.
- Soep maak je er van door ze wel lang te koken. Je krijgt dan wel een dikkige soep en is prima geschikt om te serveren tijdens de koudere maanden.
- Roosteren op de barbecue kan ook nog, combineer de pastinaak dan met een stukje kabeljauw en gebruik wat mierikswortel voor nog wat extra smaak.
- Voor de gure wintermaanden is een stamppotje met pastinaak ook prima. Doe er wat gedroogde tomaten bij, wat melk en boter om het goed te mengen en strooi er wat pittige kaas overheen. Je kunt het ook nog even in de oven zetten voor dat lekkere korstje.
- Als je pastinaak kort gratineert, kan het verrassend lekker over een salade zijn. Het geeft een salade net niets extra's.
- Als je heel natuurlijk wilt bakken, dan is pastinaak zelfs als “zoetstof” in cake te verwerken.
Tot slot
Pastinaak is onterecht een vergeten groente. Het is door de typische smaak ruim toepasbaar in allerlei soorten gerechten en een prima vervanging voor de aardappel (als je bijvoorbeeld wat minder koolhydraten tot je wilt nemen, maar wel een complete maaltijd wilt). Bovendien, en niet onbelangrijk, is pastinaak uitermate gezond.