Stress verlagen door gezond te eten. Eet jezelf gelukkig!

Stress verlagen door gezond te eten. Eet jezelf gelukkig! Gezond eten om stress te verlagen? Het kan en is belangrijk om er een stabieler leven op na te houden. Wanneer we te laat komen op het werk, bezig zijn met onze verhuizing of het moeilijk hebben om de rekeningen te betalen,... iedereen voelt het. Die chemische reactie die ervoor zorgt dat we ongewone hartkloppingen en gespannen spieren krijgen. Wanneer we deze signalen van stress negeren kunnen er zelfs blijvende gevolgen optreden zoals verhoogde bloeddruk, kans op diabetes en een blijvende depressie. Onze voeding kan ons alvast een klein beetje helpen om stress te verminderen.

Gezond eten om stress te verminderen


Eet dagelijks een stukje donkere (zwarte) chocolade

Eet gerust een beetje donkere chocolade om stress te verminderen. Het is bewezen dat donkere chocolade rijk is aan resveratrol, een antioxidant dat ook gevonden kan worden in druivenschil. Resveratrol stimuleert de aanmaak van serotonine in de hersenen. Het is deze chemische stof die zal bepalen hoe we ons voelen en dus ook of we gelukkig zijn en kalm. Daarnaast zorgen de voedingsstoffen in donkere chocolade voor een betere doorstroom van het bloed en helpen ze mee de bloeddruk te verlagen.

Hoewel er wel heel wat voordelen aan zwarte chocolade verbonden zijn, is teveel nooit goed. Om en bij de 30 gram donkere chocolade per dag moet genoeg zijn om al te profiteren van de voordelen van dit product. Het is ook aan te raden om de veel te zoete varianten links te laten liggen en te gaan voor pure zwarte chocolade met zoveel mogelijk cacao.

Verminder stress door wekelijks zalm te eten

De omega-3 vetzuren in zalm zijn niet alleen goed voor het hart, onderzoeken tonen ook aan dat ze ons beter doen omgaan met stress. Deze essentiële vetzuren beschermen onze neuronen tegen schade veroorzaakt door stress, wat vooral nuttig is voor mensen die omgaan met chronische stress. Voor een goede gezondheid met minder stress raden onderzoekers aan om minstens twee keer per week zalm of andere vette vis zoals tonijn en sardienen te eten.

Eén banaan per dag zorgt voor een mooie lach

Die mooie lach komt niet door wittere tanden, het zijn de vitaminen in bananen die onze stress doen verminderen en ons meer doen lachen. Een tekort aan vitamine B6 vermindert de productie van serotonine. Zoals bij de chocolade al aangehaald bepaald deze stof of we gelukkig zijn of niet. Per uitzondering kunnen we hier wel stellen; hoe meer serotonine, hoe beter. Daarnaast zijn bananen ook rijk aan kalium, een voedingsstof die onze bloeddruk op peil houdt.

Eet snijbiet voor extra magnesium

Snijbiet helpt ons om het cortisolniveau op peil te houden. Cortisol is het belangrijkste hormoon dat instaat voor de aanmaak van stress. Het hormoon bereidt ons lichaam voor op vecht-of-vlucht reacties door het te overspoelen met glucose. Chronische stress verlaagt de magnesium in ons lichaam, daarnaast zorgt een tekort aan magnesium er ook voor dat we gevoeliger worden aan stress waardoor we in een vicieuze cirkel komen. De inname van extra magnesium kan het cortisolniveau op peil houden waardoor we minder last hebben van stress. Snijbiet is met 150 miligram per kop rijk aan magnesium en daardoor de meest geschikte groente om stress tegen te gaan.

Zwarte thee kalmeert, ondanks de cafeïne-boost

Groene en zwarte thee bevat het L-theanine aminozuur. Dit aminozuur verhoogt de productie van dopamine en serotonine. Net zoals serotonine, is ook dopamine een feel-good chemische stof in de hersenen die ons geluk bevordert. Hoewel een kopje groene thee soms meer cafeïne bevat dan een kop koffie, kan L-theanine de cafeïne-stimulans tegengaan en ons gelukkiger doen voelen door de aanmaak van extra dopamine en serotonine.

Rode paprika zorgt voor een mooie kleur, en minder stress

Knapperige en zoete, rode paprika's voegen niet alleen kleur toe aan ons kookpotje of salade; ze verhogen ook het immuunsysteem en bestrijden stress. Een half kopje rode paprika bevat 158 milligram vitamine C, dat is bijna zoveel als een 180 milliliter vers geperst sinaasappelsap. Rode paprika bevat dan ook meer vitamine C dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid; zo'n 90 milligram voor mannen en 75 voor vrouwen. Volgens onderzoeken zou de verhoogde inname van vitamine C bijdragen tot het verlagen van het cortisol-niveau. Daardoor hebben we niet alleen minder cholesterol, maar ook minder stress.

De B van bonen en vitamine B, en we voelen ons beter

Vitamine B staat erom bekend om ons te helpen bij het opnemen van alle energie van het voedsel dat we opeten. Maar de vitamine speelt ook een grote rol in het beheren van stress. Niacine bevordert ons slaappatroon, pantotheenzuur (of vitamine B5) en thiamine reguleren het cortisol-gehalte en foliumzuur is nodig voor het herstel van onze neuronen. Bonen zijn niet alleen rijk aan vitamine B, ze bevatten ook heel wat vezels, eiwitten en ijzer. Een half kopje bonen, van welk type dan ook, kan ons helpen om de benodigde vitamine B op te nemen die we nodige hebben om stress tegen te gaan. Bonen kunnen makkelijk verwerkt worden in soep, salades of nevengerechten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress lijken misschien een onlogische combinatie. Er zijn manieren om stress te verlagen door de juiste voed…
Hoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk verlagen dat kan door je eetgewoonten aan te passen. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kun je d…
Is dementie te voorkomen?Is dementie te voorkomen?Het onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam liegt er niet om: waarschijnlijk had circa eenderde van alle patiënten met…
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…

Gezondheid en toepassing pastinaak in de keukenGezondheid en toepassing pastinaak in de keukenPastinaak valt onder de “vergeten groenten” en dat wil eigenlijk zeggen dat het er al heel lang is, maar dat het door de…
Twaalf gezonde voedingsmiddelen die je niet mag missenTwaalf gezonde voedingsmiddelen die je niet mag missenDat de bekende wortel, witlof en de tomaat zeer gezond zijn is bij de meeste mensen wel bekend. Maar naast alle algemeen…
Bronnen en referenties
  • http://www.ehow.com/facts_4826761_healthy-foods-reduce-stress.html
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.