Twaalf gezonde voedingsmiddelen die je niet mag missen

Twaalf gezonde voedingsmiddelen die je niet mag missen Dat de bekende wortel, witlof en de tomaat zeer gezond zijn is bij de meeste mensen wel bekend. Maar naast alle algemeen bekende gezonde voedingsbronnen is er een aantal die onze extra aandacht verdient. Deze voedingsbronnen vertonen, naast het feit dat ze zeer gezond zijn, nog een aantal extra opvallende positieve gezondheidseigenschappen. Voorbeelden vormen de ontstekingsremmende honing, of pruimen die enorm veel antioxidanten bevatten. Wanneer je er voor zorgt dat je deze bekende en minder bekende producten regelmatig eet zal je gezondheid er extra door bevorderd worden.

Inhoud


Grapefruits

Deze citrusvrucht, die een kruising is tussen de pompelmoes en de sinaasappel, zit vol met antioxidanten en mineralen, waaronder veel vitamine C en kalium. De grapefruit helpt om af te vallen, dit komt doordat grapefruit een antioxidant bevat, naringine, welke ervoor zorgt dat het lichaam vet gaat verbranden in plaats van het op te slaan. Naringine zorgt ook voor de bittere smaak van grapefruit. Grapefruit is eveneens een weldaad voor de darmen en voor de lever. Bij het eten van grapefruit moet worden opgelet of er medicijnen gebruikt worden, naringine zorgt er namelijk ook voor dat medicijnen minder snel worden afgebroken en daardoor kunnen ze een te sterke werking hebben, aangeraden wordt om tijdens gebruik van medicijnen dan ook geen grapefruit te eten. Overigens zit naringine, dat ook ontstekingsremmend werkt, ook in pompelmoes. De grapefruit is afkomstig uit Jamaica en wordt veel in de VS en Israël gekweekt.

Honing

Zonder de bij sterft de mensheid in vier jaar uit zei Einstein al. De bijzondere bij vormt de belangrijkste schakel in onze voedselketen. Ook het product van de bij, honing, is zeer bijzonder. Honing is vrijwel overal goed voor, het werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend. Smeer honing maar eens op een wondje en de ontsteking zal tot rust komen. Je kunt je dus wel bedenken wat honing met inwendige wondjes zal doen wanneer het wordt gegeten. Honing is ook zeer goed voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel, omdat er natuurlijke suikers als fructose en glucose in zitten. Fructose en glucose zijn namelijk veel gezonder dan de geraffineerde (door de fabriek geproduceerde) suikers die we helaas maar al te veel binnenkrijgen. Honing bevat ook veel antioxidanten, het bevat veel mineralen en veel goede gezonde bacteriën. Koop geen goedkope honing uit de supermarkt met toegevoegde geraffineerde suikers, maar koop het liefst dure biologische honing bij een gerenommeerde natuurwinkel of bij de imker. Echte en goede honing kost zeker vijf euro per pot.

Overigens mag honing NIET door kinderen onder de 1 jaar worden gegeten. Reden? Honing bevat veel goede bacteriën, maar kan soms ook de bacterie Clostridium botulinum bevatten of de sporen ervan, welke botulisme (infantiel botulisme) kan veroorzaken. Het darmsysteem van jonge kinderen en baby’s is nog niet goed ontwikkeld om deze bacterie of de sporen te kunnen weerstaan. Op sommige potten honing staat deze waarschuwing ook netjes aangegeven.

Keltisch zeezout

Ieder mens heeft veel mineralen nodig, en daarvan krijgen we er steeds minder binnen als gevolg van uitgeputte bodems waar ons voedsel op wordt verbouwd. We worden vaak gewaarschuwd tegen het eten van te veel zout. Dat is terecht, want het betreft hier het ongezonde keukenzout NaCl. Maar er bestaat een mineraalrijk zout dat wel gezond is, het heet Keltisch zeezout. Dit product kun je rustig door je thee of water mengen en opdrinken. Je zult merken dat dit zout niet zo scherp smaakt als keukenzout, maar aangenaam zacht en smaakvol. Keltisch zeezout bestaat namelijk niet alleen uit NaCl maar bevat ook magnesium, zink, calcium, selenium en mangaan, de mineralen veroorzaken de prettige smaak. Mineralen werken zuiverend, ontgiftend en bevorderen eveneens een regelmatige hartslag, zijn goed voor de communicatie tussen zenuwcellen en de communicatie in de hersencellen, en bevorderen de opname van voeding in de darmen. Geregeld een beetje Keltisch zeezout drinken, of mengen in het eten, zal je gezondheid ten goede komen. Stop dus zoveel mogelijk met het eten van gewoon keukenzout NaCl en gebruik het gezondere Keltisch zeezout.

Knoflook en uien

Knoflook en uien zijn familie van elkaar, namelijk de lookfamilie, en hebben beiden zeer gezonde eigenschappen. Knoflook bevat veel flavonoïden en werkt, als het niet te sterk wordt verhit, als een antibioticum en is dus bacteriedodend. Daarnaast gaat knoflook de vorming van plaque in de bloedvaten tegen. Het is eveneens cholesterol- en bloeddrukverlagend.

Uien zijn zeer goed tegen infecties, zijn weerstandverhogend, goed voor haar en huid, stimuleren het gehoor, stimuleren de elasticiteit van de bloedvaten, zijn goed voor het hart en de bloedsomloop, en zijn goed voor het zenuwstelsel. Ook uien bevatten sterke antioxidanten, waaronder de flavonoïde quercitine.

Kokosolie

Kokosolie is het geperste extract uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Het bevat veel verzadigde vetzuren, waaronder laurinezuur (45%) en caprinezuur (7%). Van verzadigde vetzuren is bekend dat ze ongezond zijn, de meeste vetzuren in kokosolie zijn echter de uitzondering op deze regel. De vetzuren die in kokosolie voorkomen zijn namelijk zogenaamde middellange vetzuren, en deze kunnen wél goed door het lichaam verwerkt worden, want ze worden in de lever snel omgezet in energie en niet in het lichaam als vet opgeslagen.

Caprinezuur heeft een schimmeldodende werking, het betreft onder andere de schimmel Candida. Laurinezuur is nog beter, het verlaagt het cholesterol en heeft een virusdodende en bacteriedodende werking, waaronder het vermogen om het Epstein-Barrvirus en Herpesvirussen te deactiveren, dan wel te doden. Laurinezuur wordt in het lichaam namelijk omgezet in monolaurine, dit stofje lost de buitenkant van virussen en bacteriën op, waardoor het micro-organisme stuk gaat.

Kokosolie heeft ook een goede werking op het haar en op de huid. Je kan dit product zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Het beste kun je de ongeraffineerde en koudgeperste variant van kokosolie kopen, in deze variant zijn vitamine E, lecithine, verschillende polyfenolen, carotenoïden en mineralen het best behouden.

Lucht

We vergeten het maar vaak, maar ook frisse buitenlucht is een zeer goede "voedingsbron". Het bevat zuurstof! Overal waar we kunnen komen is zuurstof voorradig, echter niet overal is de lucht van goede kwaliteit met als gevolg dat we vaak niet meer goed diep inademen. Het is dus belangrijk om regelmatig in de natuur frisse lucht van goede kwaliteit op te zoeken en plekken waar juist luchtvervuiling is te mijden. Het is belangrijk om goed adem te halen en om rustig en langdurig je lichaam te voorzien van veel verse nieuwe zuurstof. Wandelen of rustig fietsen is hiervoor zeer geschikt, maar ook stilzitten op een bankje en goed diep inademen is perfect. Ter vergelijking; het is net zo gezond en misschien nog wel gezonder om een tot anderhalf uur te wandelen en goed in te ademen dan een half uurtje te hardlopen. Tijdens het inademen moet je letterlijk de frisse lucht inhaleren, goed diep inademen is een activiteit waarmee je alle diepst gelegen cellen in je lichaam van nieuwe zuurstof voorziet en je longen gezonder maakt.

Noten

De noten zoals we die uit de winkel kennen zijn feitelijk geen echte noten, maar behoren tot de vruchten en zaden. Echte noten zijn bijvoorbeeld hazelnoten of kastanjes. Noten bevatten veel voedingsstoffen en mineralen. Paranoten, cashewnoten, walnoten, ze zijn allemaal zeer gezond. Paranoten bevatten veel selenium, ijzer, calcium en magnesium. Cashewnoten bevatten eveneens veel ijzer en magnesium. Walnoten bevatten veel fosfor, magnesium, zink, ijzer en kalium. Tevens versterken walnoten de wanden van de bloedvaten en bevatten ze van alle noten de meeste antioxidanten. Kortom, noten mogen niet ontbreken bij onze dagelijkse voeding.

Pruimen

Helaas is deze vitaminekanon niet het hele jaar verkrijgbaar, maar ook buiten de seizoenen om kun je het in gedroogde vorm eten. De pruim is een van de meest gezonde vruchten die er bestaan. Het is gezond voor de botten en bevat veel vezels die gezond zijn voor de spijsvertering. Pruimen bevatten meer antioxidanten dan welke andere vrucht dan ook. De pruim mag dan ook met recht als dé antioxidant kampioen worden beschouwd. De pruim helpt ook om ijzer uit de voeding te halen. De soorten met de blauwachtige kleur zijn het meest gezond. Uiteraard bevatten pruimen voldoende mineralen. Probeer als nagerecht regelmatig pruimen te eten, en sla die abrikozenyoghurt met toegevoegde suikers en geur- en smaakstoffen maar eens een keer over.

Rooibosthee

Als er één theesoort echt gezond is dan is het wel rooibosthee. Geen enkele theesoort bezorgt zo veel innerlijke kracht en energie. De thee wordt gemaakt van stukjes naaldachtige bladeren van de Zuid-Afrikaanse Rooibos. Rooibosthee bevat veel ijzer, koper, calcium, magnesium, fosfor, kalium, zink, mangaan en vitamine C. Daarnaast bevat het veel flavonoïden, dit zijn krachtige antioxidanten die van nature in planten voorkomen. Voorbeelden hiervan in rooibosthee zijn quercitine, rutine, isoquercitrine en luteoline. Flavonoïden versterken de werking van vitamine C. Rooibosthee is eveneens zeer goed voor maag en darmen en de spijsvertering. Overigens bevat rooibosthee geen cafeïne. Koop bij voorkeur goede rooibosthee uit de echte natuurwinkel. Deze herken je en proef je aan de zware en volle smaak.

Spaanse pepers

Spaanse peper is veel gezonder dan we vaak denken. Het bevat veel vitamine C, caroteen, vitamine B6, kalium, magnesium en ijzer. Spaanse peper gaat schimmels tegen en het is een goede voedingsbron voor het hart. Daarnaast is het goed voor de spijsvertering en de maag. Spaanse pepers werken alkaliserend, dus gaan verzuring van het lichaam tegen. Ze versnellen de stofwisseling (Spaanse pepers stimuleren de vetverbranding) en alleen al om die reden zijn ze gezond. Ook verkoudheid kan goed bestreden worden met Spaanse pepers. Overigens wekken Spaanse pepers endorfinen op, dezelfde stoffen die bijvoorbeeld tijdens intensief sporten worden aangemaakt. Hierdoor kan een behaaglijk gevoel ontstaan tijdens het eten van Spaanse pepers.

Zoethoutthee

Zoethout wordt gemaakt van de wortelstok van de plant Glycyrrhiza glabra. Van deze plant kan ook thee gemaakt worden; zoethoutthee. Deze thee heeft een ontstekingsverzachtende en pijnstillende werking. Als je ontstoken tandvlees of aften hebt dan helpt zoethoutthee om de pijn wat te verzachten. Zoethoutthee is ook zeer geschikt om een gevoelige maag rustiger te maken. In zoethout zit de stof glycyrrhizine, dat ontstekingen en virussen tegenwerkt. Zoethoutthee kan dus prima worden gedronken bij keelpijn, verkoudheid (het werkt slijmoplossend) en maagzweren.

Dezelfde stof glycyrrhizine of glycyrrhizinezuur kan helaas ook de bloeddruk verhogen. Dit komt doordat glycyrrhizine de hoeveelheid cortisol in de nieren doet toenemen, waardoor vervolgens de nieren meer zout en dus vocht vasthouden en de bloeddruk stijgt. Drie koppen zoethoutthee per dag is het maximum voor gezonde mensen. Maar ook adviezen als slechts een kopje per dag worden vaak genoemd. Als je elke dag maximaal een of twee glazen zoethoutthee drinkt, dan zit je redelijk goed. Ook wordt aangeraden om het niet alle dagen te drinken. Mensen met een te hoge bloeddruk moeten erop letten dat ze dit product zeer zelden of helemaal niet gebruiken.

Wortel of peen

De wortel kent veel voordelen. Allereerst worden tijdens het kauwproces van een rauwe wortel tanden en kiezen grondig gereinigd en het tandvlees in goede conditie gehouden. Daarnaast bevatten wortels veel bètacaroteen (8 mg per 100 gram) welke in het lichaam in vitamine A wordt omgezet. Vitamine A of retinol is van belang voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van onze cellen. Een tekort kan zorgen voor nachtblindheid, een te droge en schilferige huid, een slecht gebit, slechte afweer en verminderde vruchtbaarheid. De wortel bevat ook genoeg vitamine C en calcium, respectievelijk 5,9 en 33 mg per 100 gram. De bakermat van de wortel is het huidige Iran, uit deze streek werden de eerste wortels in de 17e eeuw door de VOC naar ons land gebracht. Een van de meest Hollandse groenten is dus helemaal niet zo Hollands als we denken. De wortel kan worden gekookt, maar het allergezondst is het om de wortel rauw te eten, bijvoorbeeld uit de losse hand of gemengd in een salade. Tevens kan er sap van worden gemaakt.
© 2014 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeRooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeNaast normale thee gemaakt van originele theeplanten zijn tegenwoordig ook veel kruidenthees populair. Een van die kruid…
Gezonde boterhampasta's met kaasDit zijn enkele van de meest veelzijdig bruikbare recepten voor boterhampasta, omdat de toepassingsmogelijkheden vrijwel…
Zomerse gezonde saladesZomerse gezonde saladesDe salade is niet meer weg te denken bij de verschillende gerechten. In de zomer worden ze ook meer gegeten dan in de wi…
Verrassende dingen die je met kokosolie kunt doenVerrassende dingen die je met kokosolie kunt doenHet zal je niet verrassen dat kokosolie vaak als wondermiddel wordt genoemd. Je kunt er echter meer mee dan je denkt! Ge…

Stress verlagen door gezond te eten. Eet jezelf gelukkig!Stress verlagen door gezond te eten. Eet jezelf gelukkig!Gezond eten om stress te verlagen? Het kan en is belangrijk om er een stabieler leven op na te houden. Wanneer we te laa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fancycrave1, Pixabay
  • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Botulisme
  • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/Infectieziekten_Bulletin/Jaargang_23_2012/Maart_2012/Inhoud_maart_2012/Baby_eet_honing_is_er_een_risico_op_infantiel_botulisme
  • http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=530&id=534&page=
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Laurinezuur
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosolie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zoethout
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycyrrhizine.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Glycyrrizinezuur
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Walnoot_%28vrucht%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rooibos
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Flavono%C3%AFde
  • http://www.voedingsdomein.nl/rooibos-zuid-afrikaanse-goud/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Knoflook
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_peper
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grapefruit
  • https://www.goedboerenindestad.nl/moestuin/groenten/rode-peper/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wortel_(groente)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Retinol
Blauwevinvis (114 artikelen)
Laatste update: 27-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.