De gevaarlijke bijwerkingen van Chiazaad

De gevaarlijke bijwerkingen van Chiazaad Chiazaden en andere "superfoods" zijn de nieuwste hype op voedingsgebied. Superfood is de marketingterm voor enkele voedingsproducten die gemiddeld tot hoge concentraties bevatten van voedingsstoffen als anthocyaan, vitamine C en antioxidanten. Voorbeelden zijn pompoen, broccoli, goji bessen, mergkool en dus Chiazaad. Toch kan met name de consumptie van Chiazaad ook gevaarlijke bijwerkingen hebben

Voedingswaarde Chiazaden

Chiazaden zijn afkomstig van de Salvia Hispanica, een uit Midden-Amerika afkomstige plant uit de lipbloemenfamilie. Daar werden de zaden al duizenden jaren gegeten door Maya’s en Azteken. De zaden zijn vrij klein. Chia zaden worden vaak eerst in een bakje met lauw water gelegd voordat ze gegeten worden. Ze vormen dan een soort van gel waardoor de zaden makkelijk te eten zijn. Zeker wanneer ze in een shake of salade verwerkt worden. Voor de smaak hoeft u ze overigens niet te eten, ze smaken namelijk bijna neutraal. Aan Chiazaden worden allerlei voedende, kanker genezende en gewichtsreducerende eigenschappen toegedacht. De zaden bevatten zeker veel gezonde voedingsstoffen zoals Vitamine B17, calcium, omega-3 vetzuren, magnesium en ijzer.

Gevaren van Chiazaad

Het nuttigen van Chiazaden is gevaarlijker dan veel mensen denken. Chiazaden bezitten een bloedverdunnende werking. Zeker personen die bloedverdunners gebruiken dienen zeer voorzichtig te zijn met het gebruik van Chiazaad. De combinatie van beiden kan namelijk tot ernstige bloedingen leiden. Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.

Chiazaad en kanker

Aan Chiazaden worden allerlei genezende eigenschappen toegedicht. Het zou zelfs kunnen helpen bij de genezing van kanker. Dit is echter nooit bewezen en het is eigenlijk schandalig dat verkopers van Chiazaad zo valse hoop weten te kweken bij kankerpatiënten. Sterker nog, er zijn zelfs aanwijzingen dat Chiazaad zou kunnen leiden een verhoogde kans op prostaatkanker. Hoewel dit laatste nog niet met 100% zekerheid is vastgesteld, wijzen de testresultaten wel in die richting.

Allergische reacties op Chiazaad

Chiazaden worden momenteel wetenschappelijk getest op mogelijke allergenen. Bij sommige van deze onderzoeken kwam naar voren dat consumptie van Chiazaad kan leiden tot allergische reacties, zoals een gezwollen tong, huiduitslag, ademhalingsproblemen, tranende ogen en netelroos. Bij een deel van de proefpersonen werd ernstige diarree geconstateerd, soms in combinatie met braken.

Chiazaad en zwangerschap

Artsen weten op dit moment niet zeker wat de potentiële gevaren zijn voor zogende en zwangere vrouwen. Om deze reden wordt het voor deze vrouwen afgeraden om Chiazaad te eten.

Afvallen met Chiazaad

Chiazaad kan helpen bij het afvallen. Tenminste als u de verkopers van Chiazaad wilt geloven. Echter, “the proof of the pudding is in the eating”. Er zijn de afgelopen jaren enkele grondige wetenschappelijke studies verricht naar de vraag of Chiazaden helpen bij het afvallen. Helaas waren de resultaten teleurstellend. Onderzoek dat in juli 2012 werd gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Alternative en Complementary Medicine, concludeerde dat personen met overgewicht die tien weken lang dagelijks Chiazaden aten geen enkele significante gewichtsreductie lieten zien. Ook hadden de Chiazaden geen positieve invloed op ontstekingsfactoren en bloeddruk. Een ander wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd werd Nutrition Research moest eerder ook al concluderen dat Chiazaden geen enkele hulp bieden bij afvallen. Ook in dit onderzoek bleek dat een dieet met Chiazaden niet helpt bij het verbeteren van de hoeveelheid ontstekingsfactoren in het bloed of het verminderen van circulerende lipiden die tot artherosclerose kunnen leiden.

Conclusie

Chiazaden zijn een zeer voedzame voedingsbron. Wanneer Chiazaad met mate wordt geconsumeerd in een afwisselend dieet, dan blijven eventuele neveneffecten hoogstwaarschijnlijk binnen de perken. Eet liever geen Chiazaad wanneer u zwanger of zogend bent. Mocht u Chiazaad specifiek gebruiken om af te vallen, stop hier dan mee. Dit is weggegooid geld, zoals verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond.

Lees verder

© 2012 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chiazaad in opkomst als voedingssupplementChiazaad in opkomst als voedingssupplementVeel voedingsdeskundigen vinden dat mensen die een uitgebalanceerd en gematigd voedingspatroon hebben geen supplementen…
Bosbessen kruisbessen gember yoghurt cheesecake, delicious!Bosbessen kruisbessen gember yoghurt cheesecake is een recept uit Amerika dat men aldaar kent onder de naam Blueberry Go…
Chiazaad: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde van chiazaadChiazaad: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde van chiazaadChiazaad is anno 2024 nagenoeg overal verkrijgbaar en het wordt aangeprezen als hét superfood. Deze term wordt te pas en…

Vegetarische bronnen van ProteïnenVegetarische bronnen van ProteïnenProteïnen zijn voor het eerst beschreven door een Nederlandse chemicus, Gerardus Johannes Mulder die werkzaam was bij de…
De voedingswaarde van maanzaadDe voedingswaarde van maanzaadMaanzaad zijn de zaadjes van de slaapbol of bolpapaver. Deze vrolijk gekleurde bloem groeit her en der in het wild in Ne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RociH, Pixabay
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19628108
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22830971
  • http://www.ziektefaq.info/N2/2/2011/12/chiazaad-gevaren.html
Reacties

Sandra, 02-11-2013
Pfff mensen let erop waarom je het wil gebruiken. ik ben 44, heb ms en heb steeds een laag ijzergehalte, plus ik denk dat ik veel last van overgangsverschijndelen heb. Hartkloppingen zweetaanvallen bloedsuikerspiegel erg schommelend dus denk dat in dit geval het proberen van chiazaad zeer geschikt is. Ben je gezond en voel je je goed heb je geen extra voeding nodig. Luister naar je lichaam en ik geloof toch meer in natuurlijke producten dan chemische en overal waar te voor staat is niet goed. Reactie infoteur, 09-11-2013
Beste Sandra,

Luisteren naar je lichaam is altijd verstandig. Wel zijn natuurlijke voedingsmiddelen ook gemaakt van chemische verbindingen. Verder bestaat er natuurlijk niet zoiets als onnatuurlijke voedingsmiddelen, alles is immers door de natuur gemaakt, behalve keukenzout. Veel succes met chiazaad, hopelijk bevalt het goed.

Henk, 30-10-2013
Wat een ongefundeerd onzinverhaal! denk je nu echt dat een theelepel chiazaad gevaarlijk is? echt stemmingmakerij… zoals gezegd, stop met die chemische troep en probeer het eens op een natuurlijke manier.

vervolgens staat eronder aan het artikel een commerciële boodschap die je verwijst naar een Duitse site waar je goedkoop chiazaad kan kopen om af te vallen? bespottelijk! Reactie infoteur, 09-11-2013
Beste Henk,

Het artikel beweerd nergens dat een lepel chiazaad automatisch tot genoemde bijwerkingen zal leiden. U moet wel zuiver lezen.
Ook Chiazaad zelf is een chemische substantie, net als al ons voedsel. Dus wat uw oproep tot het stoppen met chemische troep betekend is mij niet helemaal helder.
De advertenties bij het artikel heb ik helaas geen invloed op. Wat mij betreft is het ook geen probleem dat er advertenties bij het artikel staan voor chiazaad. Chiazaad is immers een gezonde voedingsbron, die net als veel andere voedingsmiddelen enkle bijwerkingen heeft.

Alexander Robbins, 14-10-2013
Na een advertentie in de krant gezien te hebben, wilde ik Chiazaadjes kopen. Maar als ik lees wat erover geschreven wordt in bovenstaand artikel, lijkt het spul wel levens gevaarlijk inplaats van gezond. En toch mag er mee geadverteerd worden. Niet gebruiken dus? Reactie infoteur, 09-11-2013
Beste Alexander,

Chiazaad is een gezond voedingsmiddel dat enkele bijwerkingen kan hebben. Zolang u geen bloedstollingsafwijking heeft zou ik het u niet afraden. Veel andere dagelijks gebruikte voedingsmiddelen hebben vergelijkbare bijwerkingen.

Eef, 06-10-2013
Er staat: 'Het nuttigen van Chiazaden is gevaarlijker dan veel mensen denken. Chiazaden bezitten een bloedverdunnende werking. Zeker personen die bloedverdunners gebruiken dienen zeer voorzichtig te zijn met het gebruik van Chiazaad. De combinatie van beiden kan namelijk tot ernstige bloedingen leiden'.

Is het dan niet veel zinniger om te waarschuwen voor voor de chemische BLOEDVERDUNNERS ipv het volledig natuurlijke Chiazaad? De farmaceutische industrie is vooral bang dat mensen gezond worden en dat ze hun pillen niet meer nodig hebben. Hun doel is vooral geld verdienen en niet de maatschappij zo gezond mogelijk te krijgen en dat vind ik op zijn zachts gezegd zeer teleurstellend. Reactie infoteur, 10-11-2013
Beste Eef

Mensen die "chemische" bloedverdunners slikken oftewel antistollingsmiddelen doe dat uiteraard niet voor hun plezier. Deze mensen hebben een hart-of herseninfarct gehad of een longembolie. Deze medicijnen kunnen dan levensreddend zijn. Om dan te gaan klagen over het feit dat ik mensen, die deze levensreddende medicijnen slikken, informeer over de kwalijke gevolgen die het eten van chiazaad voor hun kan hebben, vind ik op het schofterige af.

Klaas, 11-09-2013
Hoi iedereen,
Allereerst erger ik me aan het slechte Nederlandse taal gebruik.
Verder is het zielig om te zien (lezen) dat de gemiddelde mens hier liever iets afzeikt dan verwelkomt.
Een artikel over dit zaad is niet goed of slecht maar slechts een mededeling over mogelijkheden die zouden kunnen voorkomen.
Zoals elk mens, verschillen we o.a van mening, inzicht, en smaak.
Zo is hier te lezen dat het niet per definitie slecht is, maar het zou kunnen. Het is mede afhankelijk van je eigen levensstijl.
Je zou ook kunnen denken, fijn hier steek ik iets van op, alle beetjes helpen mij om inzicht te krijgen in dit produkt.
Jouw ervaring is goed of niet goed, daar helpt dit artikel niet in goede of slechte zin aan bij (of mee).
Een vrouw en een fiets, het is altijd iets.
Rond en plat, het is altijd wat.
Yin Yang.
Mensen, het leven is net als het bereiden van een maaltijd, een juiste variatie en balans van de ingrediënten maakt het smakelijk en interessant.

En ja, ik sta inderdaad aan een kant, de zijkant.

Mvg, klaas Reactie infoteur, 13-09-2013
Beste Klaas,

Bedankt voor je (leuke) commentaar.

Groet Pernambuco

Vladyriny, 04-09-2013
Wat een klinkklare onzin heeft dit artikel… Chiazaadjes zijn supergezond en kan niet voorstellen dat dit prostaatkanker veroorzaken kan! Hoe kan in Godsnaam een mooi en goed natuurproduct zoiets slechts veroorzaken! Wat er te ronde doen zijn allemaal gemanipulerende geruchten en dit is nooit wetenschappelijk aangetoond! Heb al een tijd Chiazaadjes gebruikt, maar geen ziekte en nare bijwerkingen of iets dergelijks! Heb zelfs vroeg maagzweer gehad, maar totaal geen negatieve effecten. Stop met deze rotzooi te vertonen! Je heeft voorstanders en tegenstanders en dat iedereen kanker heeft, is ook een grote leugen, je wordt er ook niet mee geboren en iedereen kan dit ook voorkomen en je kan het ook genezen. Kijk eens het filmpje op youtube - Rick Simpson die mensen hielp met allerlei ziekten. Sinds 1928 wisten de overheden dat er al medicijnen tegen kanker was, die al die tijd verzwegen werd/wordt. Zeker een aanrader voor iedereen die kwalen, ziekten, enz… heeft. U kan er uw familie, vrienden, kennissen mee helpen! Reactie infoteur, 13-09-2013
Beste Vladyriny,

Chiazaad is inderdaad een gezond product. Echter ook gezonde producten kunnen bijwerkingen hebben. Helaas voor jou heb ik de gegevens over Chiazaad wel uit wetenschappelijke tijdschriften, dus waarschijnlijk kloppen ze wel. Dat wil niet zeggen dat je gegarandeerd prostaatkanker krijgt, want dan zou chiazaad meteen verboden worden. Slechts bij langdurig gebruik is er een licht verhoogde kans, net zoals bij veel andere gezonde voedselproducten.

Helaas bestaat het tweede gedeelte van uw reactie uit samenzweringstheorien. daar ik ik niet op reageren.

Pernambuco

Mo, 28-08-2013
Mooi artikel. Ik heb vandaag voor het eerst chiazaad door mijn groene smoothie gedaan. Vanavond ineens een hele droge mond, diaree en viel bijna flauw. Snapte helemaal niet waar het ineens vandaan kwam. Nu denk ik toch echt hiervan. Ik heb wel altijd gevoelige darmen dus dat kan er mee te maken hebben. Maar goed ik gooi ze nu gelijk weg, als ik wat ben opgeknapt… Reactie infoteur, 02-09-2013
Beste Mo,

Uw symptomen zijn mogelijk gerelateerd aan het gebruik van Chiazaad. Echter, er zijn veel andere medische verklaringen die mogelijk zelfs nog wel waarschijnlijker zijn. Vooral het flauwvallen is niet typisch voor chiazaad gebruik. Diarree kan zeker tot uitdroging leiden, maar consumptie van chiazaad zal bijna zeker niet tot zodanige uitdroging kunnen leiden dat u er van flauwvalt. Ik zou ik eerder adviseren uw huisarts te bezoeken.

Michelle Koppenol, 27-08-2013
What a load of non-sense! Enig idee hoeveel Chiazaad men zou moeten innemen om in gevaar te lopen?

Please! Reactie infoteur, 28-08-2013
Beste Michelle,

De dosis chiazaad die gevaarlijk voor u is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Indien u stollingsproblemen heeft, dan is het natuurlijk aan te raden minder te consumeren dan een gezond persoon. De gezondheidsraad heeft geen maximale dosis geadviseerd voor dit voedingsmiddel.

F. Raven, 27-08-2013
Daar gaan we weer, een artikel dat de "gevaarlijke" kant belicht van een gezond voedingsmiddel. Ik weet niet wat de auteur behelst heeft om een negatief artikel te schrijven over een uitermate gezond stukje voedsel.

Even ter relativering; het is gezond om 2 liter water te drinken per dag, maar van teveel water ga je dood…

Waarom lees ik nooit over de kwalijke kanten van onze voedingsmiddelenindustrie? De e-nummers die ons vergiftigen maar wel "toegestane hulpmiddelen zijn goedgekeurd door de overheid"? Of kritiek op de farmaceutische industrie die gifstoffen in pillen en drankjes als zoete broodjes aan ons voorzet?

Het artikel riekt naar een auteur die afkomstig is uit het belangenkamp van het grootkapitaal en die maar even de pen ter hand neemt om een blasfemisch artikel over chia zaad te schrijven. Belachelijk. Reactie infoteur, 28-08-2013
Beste F. Raven,

U pretendeert nooit artikelen te lezen over de gevaarlijke kanten van onze voedingsmiddelenindustrie. Ik zou u willen aanraden eens een eenvoudige Google search te doen naar dit onderwerp. Het internet staat bol van verhalen, al dan niet waar, over de gevaren van E-nummers.

Ik ben overigens niet verbonden met het grootkapitaal. Een nuancerend stuk als tegenhanger van de hosanna verhalen over chiazaad maakt mij niet direct een vertegenwoordiger van het "grootkapitaal".

Kevin, 27-05-2013
Prima dat je claims op genezing van Kanker met Chia resoluut afwijst omdat niet aan getoond is (geen verwijzing onderzoeken die dat aantonen.) Maar andersom ook graag. Als chiazaad verhoogde kans op prostaatkanker heeft verwijs dan ook naar de betreffende onderzoeken. Reactie infoteur, 29-05-2013
Beste Kevin. Infonu geeft mij als auteur maar weinig mogelijkheden om te verwijzen naar externe pagina's met wetenschappelijke artikelen. Ik zal je hieronder een link geven naar een van de artikelen waarin dit beweerd wordt. Overigens zou dit mij als ik in jou schoenen stond er niet van weerhouden om toch chiazaad te eten. De lijst met voedingsmiddelen die een zeer licht verhoogde kans geven op tumoren is vrij lang. Ikzelf ben een tevreden gebruiken van chiazaad bijvoorbeeld. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022534705623075

Van Opstall, 26-05-2013
Is chiazaad aan te raden voor diabetes II patiënten?
misschien is het zinvol om een verhaaltje te schrijven over de gunstige bijwerkingen van chiazaad. Want hier wordt men door afgeschrikt. Reactie infoteur, 29-05-2013
Chiazaad bevat vooral langzaam verterende koolhydraten. Dus weinig snelle suikers. In principe is dit gunstig voor diabetes patienten. Het zal afhangen van de ernst van de diabetes en hoe goed deze onder controle is, of de hoeveelheid koolhydraten die er wel in zitten problematisch is of niet.
Ik zal waarschijnlijk ook nog wel een stuk schrijven over de positieve eigenschappen van chiazaad, want die zijn er ook volop. De reden dat ik in mijn artikel wijs op de mogelijke negatieve effecten is om voorzichtig tegengas te geven aan de vele hosanna verhalen die over chiazaad de ronde doen. Achter veel van die verhalen zitten commerciele belangen en mensen wier boterham er van afhankelijk is. Het leek mij geen kwaad te kunnen de andere kant van de medaille (die er bij ieder voedingsmiddel is) ook eens te belichten.

Lenny Polet-Janssen, 11-04-2013
Hier boven lees ik onder allergische reacties op chiazaad een gezwollen toch? Moet dat een gezwollen tong zijn, want dat heb ik?

Bij voorbaat hartelijk dank,
Lenny Polet. Reactie infoteur, 11-04-2013
Beste Lenny,

Daar moest inderdaad tong staan. Ik heb het inmiddels gecorrigeerd. Spijtig te horen dat u allergisch reageert op Chiazaad.

Groet Pernambuco

Rowena1982, 05-04-2013
Wat een onzin. Ik ben nu 13 weken zwanger en gebruik Chia zaden. Als het echt zo slecht was geweest had ik nu wel een miskraam gehad. Normaal at ik volkoren brood. Ik krijg me daarvan een buik alsof ik 8 maanden zwanger ben, hetzelfde als met aardappelproduckten. Maar ik was ook elke dag een geit op de WC terwijl ik me klem zoop aan water. Ik eet havermoutpap en veel fruit. Door Chia zaden te eten kan ik veel beter naar de WC. Dit angstaanjagend bericht mogen ze dus van mij vernietigen!Maar goed zo gaat het altijd in dit land. Als iets TE goed gaat/loopt, moet het gelijk afgezeken worden! Reactie infoteur, 08-04-2013
Beste Rowena,

Nergens in het artikel staat dat chiazaad de kans op een abortus verhoogd. Dus het feit dat u geen miskraam gehad heeft zegt niets. Artsen nemen graag het zeker voor het onzekere, en daarom wordt chiazaad afgeraden bij zwangere vrouwen. Vergeet niet dat chiazaad ook een bloedverdunnende werking heeft, en dat kan in zeldzame gevallen toch gevaarlijk zijn.
Dit artikel raadt het gebruik van chia zaden ook zeker niet af, maar wijst op de potentiele risico's die het gebruik kan hebben. Dat wil helemaal niet zeggen dat eenieder ook last zal krijgen van de bijwerkingen.
Verder is mij niet geheel duidelijk waarom u iedere dag een geit wast op uw WC. Dat is niet goed voor het dier, omdat u dan de de beschermende vetlaag uit de vacht oplost.
Veel succes verder met uw zwangerschap.

Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 11-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.